×

«Θέλουμε να κοιμόμαστε πιο πολύ»: η έλλειψη ύπνου είναι… γυναικεία υπόθεση

 10/03/2023 4m, 18s

Αν σας χρειάζεται μια δικαιολογία για να μείνετε λίγο παραπάνω στο κρεβάτι, η επιστήμη σας την παρέχει…

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον οργανισμό μας, για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, για γερή μνήμη, για την συναισθηματική και ψυχική μας σταθερότητα. Κι όμως, κοιμόμαστε σήμερα 20% λιγότερο απ΄ό,τι 100 χρόνια πριν κι αυτή η τόσο αυτονόητη φυσική διαδικασία έχει φτάσει να θεωρείται πολυτέλεια στην εποχή μας.

 

Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από έλλειψη ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες. Στις γυναίκες που έχουν το διπλό ρόλο της μητέρας και της εργαζόμενης, το πρόβλημα της στέρησης ύπνου είναι ακόμη πιο σοβαρό. Έρευνες έχουν δείξει ότι μεταξύ των γυναικών ηλικίας από 30 έως 60 ετών, οι 3 στις 4 δεν μπορούν να έχουν τις 8 ώρες καθημερινού ύπνου που θεωρούνται απαραίτητες για να μπορεί κάποιος να αναζωογονείται, να ξεκουράζεται και να λειτουργεί σωστά στην επόμενη μέρα. Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τις γυναίκες να υποφέρουν από τη στέρηση ύπνου;

  • Ορμονικοί λόγοι

Οι ορμόνες και οι διακυμάνσεις τους που χαρακτηρίζουν το θηλυκό γένος, είναι μια από τις βασικές αιτίες. Ορισμένες φάσεις της ζωής της γυναίκας όπως η κλιμακτήριος, η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση όπως επίσης και το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον τοκετό, συνοδεύονται από ορμονικές διακυμάνσεις που δημιουργούν διαταραχές στον ύπνο. Επιπρόσθετα από 25% έως 33% των γυναικών παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου τους.

  • Λόγοι που έχουν σχέση με το ρόλο της μητέρας 

Στις γυναίκες, λόγω του ρόλου της μητέρας που τους έδωσε η φύση, ο εγκέφαλος είναι πιο ευαίσθητος σε διάφορα ερεθίσματα κατά τον ύπνο, έχει υψηλό επίπεδο εγρήγορσης και ετοιμότητας με αποτέλεσμα να ξυπνούν πιο άμεσα και έτσι να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαχρονικά μεγαλύτερη έλλειψη ύπνου. Η ευθύνη δηλαδή να φροντίζουν συνεχώς τους άλλους μεταφέρεται και …στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να ξυπνούν πιο εύκολα και γρήγορα δείχνοντας ανησυχία όταν συμβαίνει ακόμη και ελάχιστος θόρυβος ή κίνηση κατά τον ύπνο τους. Όταν ένα παιδί βήχει ή σηκώνεται από το κρεβάτι του, οι γυναίκες ξυπνούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή ένα πιθανό κίνδυνο.

  • Επαγγελματικοί λόγοι 

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μια συνεχή και αυξανόμενη συμμετοχή στην επαγγελματική αρένα, εντούτοις διατηρούν αμείωτο το ρόλο τους σαν μητέρες και σαν βασικό στήριγμα της οικογένειας. Τα νέα σοβαρά και χρονοβόρα καθήκοντα που έχουν αποκτήσει στην επαγγελματική τους καριέρα, δεν έχουν σαν αντισταθμιστικό μέτρο λιγότερες υποχρεώσεις στο σπίτι, προς τα παιδιά ή προς στο σύζυγό τους. Οι αυξημένοι ρόλοι της γυναίκας, της δημιουργούν ένα σοβαρό κόστος με κάποτε τεράστιες συνέπειες. Για να μπορέσουν να εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, οι γυναίκες τελικά αναγκάζονται να κλέβουν ώρες από τον ύπνο τους. Εκτός από τους πιο πάνω λόγους, πρέπει να προσθέσουμε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στους μυϊκούς πόνους και στην κατάθλιψη και αυτοί είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη στέρηση ύπνου.

  • Οι κίνδυνοι της χρόνιας έλλειψης του ύπνου είναι μεγάλοι

Η χρόνια απώλεια ωρών ύπνου, δημιουργεί καταστάσεις μείωσης των λειτουργικών ικανοτήτων της γυναίκας, μείωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, της προσοχής και των γνωστικών ικανοτήτων, αύξηση σωματικού βαρους, πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ακόμη επιφέρει και αλλαγές στη ψυχική διάθεση με αποτέλεσμα οι γυναίκες να υποφέρουν συνολικά από μια τέτοια κατάσταση.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στατιστικές που δημοσιεύτηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια στις Μεταφορές των Ηνωμένων Πολιτειών που έδειξαν ότι κάθε χρόνο, η κούραση που είναι μια σημαντική συνέπεια της αϋπνίας, προκαλεί 100,000 αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που καταγράφονται από την αστυνομία με 1,550 θανάτους, 71,000 τραυματισμούς και οικονομικές απώλειες της τάξης των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βιβλιογραφία: National Sleep Foundation

 

Και μια διαφορετική προσέγγιση…
Για την Arianna Huffington και τη Cindi Leive, δύο ισχυρές γυναίκες καριέρας, «ο ύπνος είναι η επόμενη φεμινιστική πρόκληση».
Η μία, η Ελληνοαμερικανίδα Arianna Huffington, είναι πολιτική αναλύτρια και ιδρύτρια της ιστοσελίδας Τhe Ηuffington Ρost. Η άλλη, η Αμερικανίδα Cindi Leive, είναι διευθύντρια του γυναικείου περιοδικού «Glamour». Είναι και οι δύο επιτυχημένες, ισχυρές, καταξιωμένες- και (μέχρι πρόσφατα) νυσταγμένες. Ανήκαν στην πλειονότητα των γυναικών που τείνουν να κοιμούνται λιγότερες ώρες από όσες χρειάζονται, ώστε να είναι καλές επαγγελματίες, καλές μητέρες, καλές σύζυγοι.  «Όλες οι σημαντικές αποφάσεις, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική ζωή», επισημαίνουν, «προϋποθέτουν την ικανότητα κρίσης, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που μόνο ένα ξεκούραστο μυαλό διαθέτει».

Η σύγχρονη γυναίκα δεν στερείται τον ύπνο μόνο λόγω φόρτου εργασίας. Οι επιτυχημένες γυναίκες συχνά νιώθουν μια εξουθενωτική υπαρξιακή ενοχή για την ίδια τους τη δύναμη. Οι σύγχρονες γυναίκες που έχουν ισχυρή παρουσία, διαπαιδαγωγήθηκαν σε ένα περιβάλλον που διδάσκει πως όλα πρέπει να τα κάνουν τέλεια. Μέσα από αυτή τη διαδρομή αναπτύσσεται μια ενστικτώδης ανάγκη να δείξουμε πως είμαστε καλά κορίτσια, πως δουλεύουμε σκληρά και πραγματικά αξίζουμε αυτή την καλή τύχη. Άραγε, αν στο τέλος της μέρας, κλείναμε τον υπολογιστή, βγάζαμε τα παπούτσια μας, χαλαρώναμε πλάι στον σύντροφό μας και παραγγέλναμε φαγητό απ΄ έξω, θα χάλαγε ο κόσμος; Να, λοιπόν, μια αλλιώτικη στάση ζωής: πάψτε να βάζετε συνέχεια στόχουςΤο να θες να είσαι κάτι λιγότερο από αυτό που μπορείς να γίνεις είναι μια ανατρεπτική στάση κι ενίοτε αποτελεί πολυτέλεια και ανάγκη!

The Times, Naomi Wolf

 

Βρείτε στο αγαπημένο σας ηλεκτρονικό φαρμακείο συμπληρώματα διατροφής κατά της αϋπνιας.

 

Προτεινόμενα Άρθρα