×

Πως θα σε προσέξουν και θα ανελιχθείς στον χώρο εργασίας σου!

 10/02/2023 3m, 26s

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του ανθρώπου που χαίρει αναγνώρισης και του ανθρώπου που χαίρει σεβασμού είναι η διαφορά του μυαλού και της καρδιάς. Ο άνθρωπος που χαίρει αναγνώρισης είναι ελκυστικός στο μυαλό, στο οποίο τα πράγματα εύκολα ξεχνιούνται. Ο άνθρωπος που χαίρει σεβασμού αιχμαλωτίζει την καρδιά. Και η καρδιά δεν ξεχνάει ποτέ. (περ. Forbes, 2013)

Η παραπάνω φράση αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα της εποχής στον εργασιακό χώρο, όπου κυριαρχεί πλέον  η νέα προσέγγιση του «εμείς» πάνω στο «εγώ». Οι σημερινοί υπάλληλοι  για να κερδίσουν την προσοχή των ανωτέρων τους χρειάζεται να έχουν εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της καρδιάς και του μυαλού .

Δεν αρκεί πλέον να έχεις τα καλύτερα πτυχία , γλώσσες, δεξιότητες και μοναδικά προσόντα για να ανελιχθείς σε θέση ευθύνης. Πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς αυτά τα προσόντα για να εμπνεύσεις, να ανεβάσεις και να ηγηθείς τους ανθρώπους γύρω σου ώστε να γίνουν αυτοί καλύτεροι και να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τις δικές τους μοναδικές δεξιότητες. Συνοψίζοντας, άφησε την προσπάθεια να φαίνεσαι εσύ ως ο πρωταγωνιστής της παράστασης και ρίξε τα φώτα στους γύρω σου.

Ακούγεται λίγο ουτοπικό, ειδικά στην πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι σήμερα, έτσι δεν είναι;

Σε ένα χώρο εργασίας όπου καθημερινά σου ζητείται να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει όλο και περισσότερα  με όλο και λιγότερα εφόδια και πόρους , σαν υπάλληλος συναντάς δυσκολία στο να βρεις τον σεβασμό που αναζητάς και που σου αξίζει. Σύντομα αρχίζεις να αισθάνεσαι κουρασμένος ψυχολογικά από την εταιρική αντιμετώπιση και θέλεις οι προϊστάμενοί σου να αναγνωρίσουν την προσπάθεια και συνεισφορά σου.

Αυτό είναι το σημείο κλειδί όπου ξεκινούν τα λάθη και οι περισσότεροι χάνουν έδαφος και το δίκιο τους. Οι υπάλληλοι γίνονται ανυπόμονοι και αγχώδεις και αισθάνονται ότι πρέπει να «πουλήσουν» τον εαυτό τους αρκετά επιθετικά για να κερδίσουν την προσοχή των ανωτέρων. Σπαταλάνε τόσο χρόνο και προσπάθεια με όλες αυτές τις σκέψεις με αποτέλεσμα να είναι τελείως απροετοίμαστοι ακόμα κι αν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ως αποτέλεσμα οι προϊστάμενοι δυσκολεύονται να εμπιστευτούν έναν τέτοιο υπάλληλο για ένα και μόνο λόγο, διότι είναι εστιασμένος στο να προωθεί τον εαυτό του και όχι την ομάδα και το κοινό συμφέρον.

Πως θα τα καταφέρω; Do’s and Don’ts

Να είσαι ο εαυτός σου!

Είναι ότι πιο σημαντικό προκειμένου να σε προσέξουν αμέσως, κι όμως είναι αυτό που δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να καταφέρεις. Το να είσαι αυθεντικός σημαίνει ότι μεταδίδεις όλη τη δυναμική σου στον χώρο εργασίας σου καθημερινά και αφήνεσαι να περάσεις καλά. Κι όταν περνάς εσύ καλά, δίνεις την άδεια και στους άλλους να περάσουν καλά, μεταδίδεται βλέπεις αυτή η ενέργεια και αυτό αξιολογείται και χαίρει εκτίμησης από όλους!

Βοήθησε τους άλλους να πετύχουν!

Βοηθώντας τους γύρω σου να πετύχουν είναι σημάδι αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης, ομαδικότητας , συνεργασίας και φυσικά ηγετικών ικανοτήτων. Το να δικτυώνεσαι με τους σωστούς ανθρώπους είναι ύψιστης σημασίας για την εξέλιξη της καριέρας σου καθώς όταν δημιουργείς ευκαιρίες για τους άλλους, δημιουργείς ευκαιρίες και σε σένα. Και φυσικά δεν θα αργήσουν καθόλου να παρατηρήσουν οι ανώτεροί σου ότι έχεις δημιουργήσει δυνατές σχέσεις με τους συναδέλφους σου και ότι δείχνεις ειλικρινή και συνεχή επιθυμία να τους καθοδηγήσεις, να τους βοηθήσεις αλλά να μάθεις και από αυτούς.

Μην μένεις μόνο στα καθήκοντα εργασίας σου!

Σήκωσε τα μάτια από το γραφείο και παρατήρησε γύρω σου. Ποια είναι τα εργασιακά καθήκοντα των άλλων; Δες τι κάνουν και πως το κάνουν. Είναι αναγκαίο να είσαι πολύ καλός σε αυτά που κάνεις και ταυτόχρονα να αυξάνεις τη σφαίρα της επιρροής σου μέσα στον οργανισμό που ανήκεις. Η γνώση είναι δύναμη και χτίζει αυτοπεποίθηση, όποτε έχε τις κεραίες ανοιχτές και προσπάθησε να αξιοποιείς την κάθε ευκαιρία για νέες προκλήσεις που σου παρουσιάζονται.

Δεν χρειάζεται να προωθείς τον εαυτό σου, τις γνώσεις σου, το πανεπιστήμιο που φοίτησες για να σε προσέξουν. Επίσης δεν είναι συνετό να προσπαθείς με το ζόρι να επιταχύνεις την εξέλιξη της καριέρας σου. Αρκεί να είσαι σταθερά καλός σε αυτό που κάνεις, να είσαι αποτελεσματικός, παρατηρητικός και διψασμένος για μάθηση.Το μυστικό είναι να ξέρεις που ανήκεις και που θα είναι καλύτερα για σένα μέσα στον οργανισμό. Μόλις το ξεκαθαρίσεις αυτό, θα μπορέσεις να κινείσαι με ευελιξία στο συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον .

 

Γεωργακάκου Σταυρούλα

Content Editor

Απόφοιτη ΟΠΑ, τμ. Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής

Προτεινόμενα Άρθρα