×

Εποχιακή τριχόπτωση: Μαζί με τα φύλλα, πέφτουν και τα μαλλιά μου!

 17/11/2023 3m, 23s

Τι είναι η εποχιακή τριχόπτωση;

Τι τα θέλουμε τα ημερολόγια όταν έχουμε την φύση, η οποία με την όψη της φροντίζει να μας ενημερώνει κάθε στιγμή για το τι εποχή διανύουμε; Ανοίγεις το παράθυρο και αντικρίζεις γυμνά δέντρα, χιόνι και κρύο; Χειμώνας. Στη συνέχεια πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει τα ανθισμένα λουλούδια, κλαδιά με καρπούς και μυρωδιές; Άνοιξη. Την διαδέχεται το καυτό καλοκαίρι με τις ηλιόλουστες μεγάλες μέρες και τα νόστιμα λαχανικά όπου και καταλήγουμε στο φθινόπωρο , με τα κιτρινισμένα φύλλα να πέφτουν από τα δέντρα , τον ήλιο να βασιλεύει γρηγορότερα, και εμάς να μαζευόμαστε σιγά σιγά σπίτι. Έτσι λοιπόν και ο άνθρωπος, ως μέρος της μητέρας-φύσης και ζωντανός οργανισμός που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον παρατηρεί στο σώμα του κάποιες αλλαγές που έρχονται και φεύγουν με τις εποχές. Μία από αυτές είναι και η εποχιακή τριχόπτωση του φθινοπώρου…

Μπορούμε να το αντιληφθούμε με πολλούς τρόπους. Τρόπους που οδηγούν σε συναισθήματα ανησυχίας και πανικού! Αυτό, γιατί όπως για τις γυναίκες έτσι και για τους άντρες τα μαλλιά είναι  το σύμβολο της γοητείας τους. Ο πιο συχνός τρόπος είναι μετά από μια απόπειρα να χτενίσουμε τα μαλλιά, παρατηρούμε τη βούρτσα μας γεμάτη τρίχες που έχουν μπερδευτεί στα δοντάκια της, πολύ περισσότερες από ότι συνήθως. Μετά από το ντους και λούσιμο των μαλλιών ίσως βρούμε στη μπανιέρα να κείτονται τούφες ολόκληρες μαλλιών. Ξυπνώντας το πρωί ίσως δούμε το μαξιλάρι να έχει τρίχες ενώ πιο πριν σπάνια βρίσκαμε.

 

trixoptosi_715083869

 

 

Μην αγχώνεστε! Η πτώση των μαλλιών το φθινόπωρο είναι κάτι τόσο φυσιολογικό, όσο η πτώση των φύλλων από τα δέντρα, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωσή τους! Για να το συνειδητοποιήσουμε όμως αυτό πρέπει να καταλάβουμε τον κύκλο ζωής της τρίχας.

 

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει 3 φάσεις:

  1. Τη φάση ανάπτυξης της τρίχας που ονομάζεται αναγένεση και διαρκεί κατά μέσο όρο 4-6 χρόνια.
  2. Τη φάση ηρεμίας που ονομάζεται καταγένεση στη διάρκεια της οποίας η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής. Διαρκεί από 2 έως 3 εβδομάδες.
  3. Τη φάση της πτώσης ή τελογένεση που διαρκεί 2-4 μήνες.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια του κύκλου το 90% των τριχών της κεφαλής βρίσκεται πάντα σε φάση αναγένεσης και οι υπόλοιπες είναι σε φάση τελογένεσης μέχρι να έρθει η ώρα να πέσουν.  Μετά την πτώση ο θύλακας της κάθε τρίχας «ξεκουράζεται» για περίπου ένα τρίμηνο προτού ξεκινήσει πάλι ο κύκλος όπου η τρίχα αναγεννάται κατά μήκος του θύλακα από τα βλαστικά κύτταρα . Στη ζωή ενός ανθρώπου με φυσιολογικό τριχωτό κεφαλής ο κύκλος αυτός θα επαναληφθεί 25 φορές. Κάθε θύλακας είναι  γενετικά προγραμματισμένος να δίνει 20-25 τρίχες.

Αυτή η κυκλική φύση της πτώσης και αναγέννησης των μαλλιών είναι εξελικτική και απόλυτα φυσιολογική. Παρόλα αυτά υπάρχουν ποικίλοι άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν σε μια μη φυσιολογική πτώση τριχών.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αριθμό των τριχών που φυτρώνουν στο κρανίο (γενικά 100.000-150.000), το μέσο ποσοστό των τριχών στην τελογενή φάση (14%) και τη διάρκεια αυτής της φάσης που είναι περίπου 3 μήνες, δεν είναι ανησυχητικό αν χάνουμε περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Όταν ξεπερνιέται αυτό το όριο τότε η τριχόπτωση γίνεται υπερβολική και πρόκειται για κάποιο τύπο αλωπεκίας και απαιτείται ιατρική συμβουλή. Οι πιο συχνοί είναι:

  • ορμονική αλλαγή (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, εφηβεία), ανδρογονο-γενετικές,
  • υπερβολικό άγχος-stress,
  • ψυχοσυναισθηματικό σοκ, κατάθλιψη, ατύχημα, πένθος, φόβος,
  • έλλειψη σιδήρου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων,
  • κακή διαχείριση μαλλιών όπως σφιχτή κόμμωση, βαφές, σκληρό βούρτσισμα κλπ,
  • θεραπεία με ορισμένα φάρμακα (όπως αντινεοπλασματικά)
  • ενδοκρινολογικά αίτια

 

Όπως τα δέντρα και τα φυτά έχουν ανάγκη το λίπασμα και το πότισμα έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός και δη τα μαλλιά μας έχουν κατά καιρούς ανάγκη για λίγη «βοήθεια» προκειμένου σε συνδυασμό με σωστή διατροφή να αντέξουν τις περιβαλλοντικές αλλαγές και να λάμπουν από υγεία. Κλείνοντας, συμπεραίνουμε ότι χωρίς άγχος μπορούμε να αφήσουμε την φύση να κάνει τη δουλειά της και φυσικά να μην διστάσουμε να επισκεφτούμε το γιατρό μας όταν νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά !

 

Ανακαλύψτε εδώ τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής κατά της τριχόπτωσης.

Βρείτε ακόμα σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, λοσιόν και αμπούλες για τριχόπτωση στο αγαπημένο σας online φαρμακείο.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Προτεινόμενα Άρθρα