×

Εχινάκεια & Λομπέλια: Οι φυσικοί σύμμαχοί μας στο κρυολόγημα

 19/05/2023 5m, 44s

Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στο φθινόπωρο όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας πέφτουν θύματα κρυολογήματος, αρχίζοντας να εμφανίζουν τα γνωστά συμπτώματα του πονόλαιμου, βήχα, ρινικής καταρροής και πυρετού. Δεδομένου ότι ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, αντιλαμβανόμαστε ότι δύσκολα θα ξεφύγουμε και εμείς φέτος! Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του. Πρόκειται για την πιο συχνή μεταδοτική νόσο στον άνθρωπο. Οι ενήλικες εμφανίζουν 2-3 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12. Πρόκειται για μια λοίμωξη που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Παρακάτω θα αναλύσουμε δύο βότανα της φύσης που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, την εχινάκεια και τη λομπέλια.

Εχινάκεια ή Eχινάτσια (Echinacea purpurea)

Η εχινάκεια ή εχινάτσια (Echinacea purpurea) είναι ένα αρκετά δημοφιλές βότανο, ειδικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Είναι ένα ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό και συγγενεύει με τη γνωστή σε όλους μαργαρίτα.

Mπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Η εχινάκεια αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς λόγους.

Η εχινάκεια έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες και αυτό προκύπτει από το πολύπλοκο μείγμα δραστικών ουσιών που περιέχει. Όλα τα είδη της εχινάκειας περιέχουν ουσίες που υπάγονται στην κατηγορία των φαινολών. Οι φαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, στην εχινάκεια βρίσκονται παράγωγα καφεϊκού οξέος (εχινακοσίδη, κυναρίνη),  πολυσακχαρίτες, γλυκοσίδια (εχινακίνη), πολυκετυλένια, αλκυλαμίδια, βεταϊνη, εχινολόνη, χουμουλένιο, κάλιο, σίδηρος, χαλκός, ινουλίνη καθώς και βιταμίνες Α, C και Ε.

Άν και υπάρχει πληθώρα ερευνών στο διαδίκτυο που έρχεται η μια σε αντιδιαστολή με την άλλη σχετικά με τη θεραπευτική δράση της εχινάκειας, πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτή ακριβώς τη δράση. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία του κρυολογήματος, καθώς μπορεί κανείς να επωφεληθεί από το φυτό μέσω ποικίλων τρόπων.

  1. Προστασία από το κοινό κρυολόγημα
    Η εχινάκεια δεν μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, μπορεί όμως όταν αυτό ξεκινήσει να απαλύνει τα συμπτώματά του και να κάνει την ανάρρωσή σας γρηγορότερη. Όπως ήδη αναφέραμε, το φυτό της εχινάκειας, είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες του χειμερινού κρυολογήματος του οποίου πέφτουμε θύματα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο . Αντιμετωπίζει κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ η λειτουργία της σχετίζεται με την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοσοποιητική προστασία του οργανισμού. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της εχινάκειας για τη θεραπεία των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
  2. Δερματολογική δράση
    Επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης υποστηρίξει την παραδοσιακή χρήση αυτού του βοτάνου στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών. Η εχινάκεια περιέχει την εχινακίνη, μια χημική ουσία που εμποδίζει τα μικρόβια να διεισδύσουν και να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα, ενώ ενθαρρύνει το σχηματισμό των ινοβλαστών που απαιτούνται για την δημιουργία νέων ιστών. Συνεπώς η εχινάκεια έχει δερματολογική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων, αποστημάτων, εκζεμάτων και περιπτώσεων ψωρίασης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια και να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή, όταν εφαρμοστεί σε εξωτερικά τραύματα. Τοπικά παρασκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν την επούλωση κοψιμάτων, εγκαυμάτων, εκζεμάτων και έρπητα.
  3. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα
    Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως  γνωστό όσον αφορά τη δράση της εχινάκειας είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της που βοηθούν στην ανακούφιση από τον έντονο και ενοχλητικό πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα.
  4. Ανακουφίζει από το στομαχόπονο
    Εάν ταλαιπωρείστε από γαστρίτιδα, η οποία ουσιαστικά είναι ένα είδος φλεγμονής που πλήττει το στομάχι, έχετε υπόψη σας πως το «φάρμακο» της εχινάκειας και η αντιφλεγμονώδης δράση του απαλύνουν και θεραπεύουν τη φλεγμονή και τα συμπτώματα αυτής.

Λομπέλια (Lobeliae infl herba conc) 

Ετήσιο φυτό, ιθαγενές της Βορείου Αμερικής, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το όνομα δόθηκε στο φυτό προς τιμή του μεγάλου Βέλγου βοτανολόγου Mathias de L’ Obel (1538-1616) .

Θεωρείται ότι αποτελεί το καταλληλότερο βότανο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και αποτελεσματική δράση κατά του βήχα, της βρογχίτιδας, του πυρετού και της ρινικής καταρροής.

Η συνολική της δράση είναι ένας πραγματικά ολιστικός συνδυασμός διέγερσης και χαλάρωσης!

Η Λομπέλια είναι κατ’ εξοχήν ένα από τα πιο χρήσιμα χαλαρωτικά βότανα που έχουμε στη διάθεση μας. Έχει μια γενική κατασταλτική δράση στο κεντρικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, και στη νευρομυϊκή λειτουργία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καταστάσεις σε συνδυασμό με άλλα βότανα, για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα τους αν είναι απαραίτητη η χαλάρωση.

Κύρια συστατικά: αλκαλοειδή (λοβελίνη, ισολοβινίνη, λοβελανιδίνη, λοβιναλίνη), ένα όξινο γλυκοζίδιο (λοβελακρίνη), ένα στυφό πτητικό έλαιο(λαβελιανίνη), ρητίνη, κόμμι, λίπη, χελιδονικό οξύ.
Στη φαρμακοποιΐα χρησιμοποιούνται τα φύλλα της, τα γνωστά ως Herba Lobeliae.

Μια ανάλυση της δράσης των αλκαλοειδών που περιέχει αποκαλύπτει ορισμένες παράδοξες δράσεις. Η λοβελίνη είναι ισχυρό διεγερτικό του αναπνευστικού, ενώ η ισολοβελανίνη είναι εμετικό και χαλαρωτικό του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί καταρροϊκές εκκρίσεις και απόχρεμψη ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τους μύες του αναπνευστικού.

Κύριες χρήσεις στην ιατρική: Άσθμα, Κοκίτης, Μυϊκοί σπασμοί, Διαστρέμματα.

Η λομπέλια υιοθετήθηκε από τη Φυσιοϊατρική σχολή της βοτανολογίας ως το βασικό χαλαρωτικό της φάρμακο. Τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των πόνων που προξενούνται από σπασμούς, πράγμα που το επιτυγχάνει χαλαρώνοντας τους ιστούς. Είναι πολύ χρήσιμη στο άσθμα και τη βρογχίτιδα, μιας και δρα ως αποχρεμπτικό. Η λοβελίνη, ένα από τα βασικά αλκαλοειδή του φυτού, διεγείρει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ η ισολοβινίνη δρα χαλαρωτικά.

Αναφέρεται για τη λοβελίνη πως διαθέτει πολλές από τις φαρμακολογικές ιδιότητες της νικοτίνης, αφού πρώτα διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ύστερα, διαδοχικά, το καταστέλλει ισχυρά. Οι βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι την κάπνιζαν αντί για ταμπάκο. Στην πορεία των ετών η λομπελίνη χρησιμοποιήθηκε σαν υποκατάστατο της νικοτίνης σε πολλά αντικαπνιστικά προϊόντα. Ωστόσο από το 1933 έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα της λομπελίνης στην μείωση του καπνίσματος είναι μικρά και αυτή η πεποίθηση δεν είναι παρά ένας μύθος.

Έμπλαστρα και εντριβές λομπέλιας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαστρεμμάτων, μυϊκών σπασμών και μωλώπων, χάρις στη χαλαρωτική και διεγερτική δράση του φυτού. Ακόμη, είναι αποτελεσματική για τα τσιμπήματα εντόμων, για τον ερεθισμό από τοξικό κισσό και για τους λειχήνες.

-Για όσους έχουν ήδη δεχθεί επίθεση από κάποιο εποχιακό κρυολόγημα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το προϊόν που εσείς κρίνετε ότι θα τονώσει τις αμυντικές σας δυνάμεις στην κατηγορία Κρυολόγημα-Βήχας-Πονόλαιμος του pharm24.gr !

-Οι παραπάνω πληροφορίες για τα φυτά Lobelia και Εχινάκεια είναι καθαρά ενδεικτικές προς πληροφόρηση των ασθενών για τη φύση και τη δράση τους. Δεν συνιστάται να καταναλώνονται αλόγιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού η΄του φαρμακοποιού σας.

Πηγές :

http://www.medinova.gr/oi-eyergetikes-idiotites-tis-ehinakeias/#sthash.vuXfQaXQ.dpuf

http://www.clickatlife.gr/

Προτεινόμενα Άρθρα