×

Ιδρώτας & δυσοσμία: γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

 17/11/2023 3m, 20s

Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο πολύ στο καλοκαίρι και αυξάνονται οι θερμοκρασίες, κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο έντονα ένα δυσάρεστο φαινόμενο, αυτό της δυσοσμίας του δέρματος από τον ιδρώτα. Είτε είμαστε εμείς που έχουν δυσοσμία στη μασχάλη, είτε είναι ο διπλανός μας στη δουλειά, στο λεωφορείο ή κάποιος περαστικός, είναι μια κατάσταση που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα.

 

Δυσοσμία από τον ιδρώτα

Στην πραγματικότητα ιδρώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου από όλο μας το σώμα αλλά η διαδικασία αυτή είναι κατά κύριο λόγο αόρατη διότι ο περισσότερος ιδρώτας εξατμίζεται αμέσως.

Όταν η ποσότητα του ιδρώτα που παράγεται είναι μεγαλύτερη από αυτή που εξατμίζεται τότε ο ιδρώτας γίνεται ορατός (άγχος, σωματική άσκηση, υψηλή υγρασία περιβάλλοντος, τροφές)

Ο ιδρώτας είναι η μέθοδος του σώματος να αποβάλλει διάφορες άχρηστες ουσίες, να εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών και να «εξαερώνει» τη θερμότητα που παράγεται στο σώμα μας από τις διάφορες λειτουργίες του όπως ο μεταβολισμός και η μυϊκή δραστηριότητα.

Οι μυρωδιές παράγονται όταν η εξάτμιση του ιδρώτα εμποδίζεται, πράγμα που οδηγεί σε καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων τα οποία προκαλούν και τη δυσοσμία. Αν ο οργανισμός φέρει μεγάλες ποσότητες τοξινών που πρέπει να χωνευτούν από τα εν λόγω βακτήρια, το άτομο αναδύει μια έντονη, δυσάρεστη οσμή. Η οσμή στο δέρμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη δυσκοιλιότητας και να συνοδεύεται από δυσοσμία αναπνοής. Επίσης, δείχνει ότι το ήπαρ και τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά. Ο οργανισμός αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια καθώς οι τοξίνες υπερχειλίζουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι, αντί να κατανοούν τα σημάδια της ανισορροπίας και να μεριμνούν γι’ αυτά, τα καταστέλλουν.

Η πλειονότητα των ανθρώπων χρησιμοποιεί αποσμητικά για να κρύψει την οσμή των βακτηρίων, και αντιιδρωτικά για να προλάβει την εφίδρωση της μασχάλης. Τα αποσμητικά περιέχουν μικροβιοκτόνα, ενώ πολλά προϊόντα περιέχουν και ένα συνθετικό άρωμα για την κάλυψη του βακτηριοκτόνου. Τα δύο συνηθέστερα ενεργά συστατικά των εμπορικών αποσμητικών/αντιιδρωτικών είναι το aluminum chlorohydrate (υδροχλωριούχο αλουμίνιο) και το aluminum zirconium (υδροχλωριούχο ζιρκόνιο).

Η οσμή του ιδρώτα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και επηρεάζεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, ορισμένες τροφές και δυσλειτουργίες του οργανισμού.

Οι άντρες και οι γυναίκες ιδρώνουν διαφορετικά με τον ιδρώτα των γυναικών να έχει υψηλότερο δείκτη pH από των αντρών (κατά μέσο όρο 7.0 και 5.6 αντίστοιχα).

 

Το σύστημα ψύξης του σώματος 

Το δέρμα διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν ζεσταινόμαστε, το σώμα μας παράγει ιδρώτα για να αποβάλλει τη ζέστη.

Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματός μας, το εσωτερικό του σώματος ψύχεται.

Επίσης όταν ιδρώνουμε από τη σωματική άσκηση βοηθάμε το δέρμα μας να αποβάλλει συστατικά που του είναι άχρηστα μέσω του ιδρώτα.

 

Καταπολεμήστε τον ιδρώτα!

Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του ιδρώτα δεν μπορεί να ρυθμιστεί, μπορούμε να φροντίσουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα και κυρίως την κακοσμία:

  • Συχνά ντους, χρήση αντιβακτηριδιακού σαπουνιού, καθαρά και όχι κολλητά ρούχα φτιαγμένα από απορροφητικά φυσικά υλικά (πχ. Βαμβάκι).
  • Προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τις σαλάτες. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι επιρρεπή στην κακοσμία σώματος.
  • Έντονες σωματικές δραστηριότητες, συναισθήματα και υπερενεργητικοί ιδρωτοποιοί αδένες, ορμονική διαταραχή και μόλυνση είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπεριδρωσία. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε σε όλες αυτές τις καταστάσεις να διατηρούμε ενυδατωμένο το σώμα μας πίνοντας άφθονα υγρά.
  • Μην παραμελείτε τις μασχάλες σας! Το δέρμα στις μασχάλες είναι πιο ευαίσθητο και λεπτό και συμπεριλαμβάνει τρίχες και ιδρωτοποιούς αδένες. Λόγω της ευαισθησίας του, το δέρμα στις μασχάλες πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά και να διατηρούμε την υγιεινή και την καθαριότητα στην περιοχή. Οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης από την αναδίπλωση του δέρματος στην περιοχή αυτή ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων , οι οποίοι διασπούν τα οξέα και τις πρωτεΐνες που περιέχονται στον ιδρώτα και έτσι ευνοούν τη δυσοσμία της περιοχής.

 

Βρείτε εδώ αποσμητικά σώματος για άντρες και γυναίκες στο αγαπημένο σας online φαρμακείο.

 

Πηγές Άρθρου:

Στέλιος Αγγελίδης, Δερματολόγος- Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Andreas Moritz, Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής Τόμος Ι, εκδόσεις Διόπτρα (2013)

Προτεινόμενα Άρθρα