Πώς να επιλέξω το σωστό αντηλιακό;

 Από  05/02/2021

Κάθε χρόνο ακούγοντας τη λέξη «καλοκαίρι» σκεφτόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα, το σοκολατένιο μαύρισμα, τα αντηλιακά…. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε στην επιλογή αντηλιακού; Και ποιό απευθύνεται στην επιδερμίδα μας;

Αρχικά οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε είναι Χειμώνας, είτε Καλοκαίρι. Οι ηλιακές ακτινοβολίες παραμένουν ίδιες και σκοπός μας είναι να αποφευχθούν οι καταστρεπτικές ορατές ή μη ορατές συνέπειες αυτών, όπως ακτινική γήρανση και φωτοδερματίτιδες.

Στην ευρεία αγορά τα τελευταία χρόνια οι παρασκευαστές παρέχουν μεγάλο φάσμα επιλογών επιτρέποντας στον καταναλωτή να βρει την υφή και την εμφάνιση που του ταιριάζει περισσότερο: κρέμες, λάδια, τζελ, τζελ-κρέμες, λοσιόν ή γαλακτώματα πολύ ρευστά, σπρέι, αφρούς, στικ κτλ. Εμείς με τη σειρά μας θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του δέρματός μας.

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας για να μπορέσουμε να κάνουμε την σωστή επιλογή…

Τι αντηλιακό προσώπου πρέπει να επιλέξετε, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας;

Στη συνέχεια… όσον αφορά τις υφές των προϊόντων θα πρέπει να τις ξεχωρίσουμε σε  2 κατηγορίες: Λεπτόρρευστες και Παχύρευστες!

  • Δέρματα κανονικά και πιο ξηρά επιλέγουν παχύρευστες υφές (κρέμες), ενώ δέρματα μικτά και λιπαρά λεπτόρρευστες υφές (τζελ, τζελ-κρέμα).
  • Δέρματα με τάση ακμής έχουν τη δυνατότητα επιλογής αντηλιακού κατάλληλο για ακνεϊκά δέρματα. Τα συγκεκριμένα αντηλιακά βοηθούν στην μείωση της λιπαρότητας και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.

Αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, spray ή αφρού χρησιμοποιούνται κυρίως για ολόσωμη κάλυψη, ενώ αντηλιακά σε στικ τοποθετούνται στις ευαίσθητες ζώνες όπως αυτιά, μύτη, χείλη, ντεκολτέ!

Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού είναι 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Ενώ η επανάληψή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη και, κυρίως, μετά την έξοδο από το νερό.

Βασική προϋπόθεση στην επιλογή αντηλιακού είναι η ένδειξη παροχής προστασίας όχι μόνο από τις ακτίνες UVA αλλά και UVB.

Οι UVA ευθύνονται για φωτοευαισθησίες και μακροπρόθεσμα για την γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB για τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα μας μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες, αλλά όχι για πάντα! Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε «οφείλει» να μας προστατέψει αποτελεσματικά και από τις 2 ακτίνες!

Αν ήρθε η ώρα να ψάξετε για το φετινό σας αντηλιακό, μπορείτε να βρείτε εδώ μεγάλη γκάμα επιλογών για τις ανάγκες κάθε δέρματος!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συνταντική Ομάδα Pharm24.gr

Τι πιστεύετε εσείς;