Βιταμίνη C! Οι ευεργετικές ιδιότητές της στο δέρμα!

 Από  15/01/2021

 

Η βιταμίνη C γνωστή και ως L-ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αφού συμμετέχει σε διάφορες βιολογικές διεργασίες. Η έλλειψη βιταμίνης C, είναι η αιτία πολλών προβλημάτων και συμπτωμάτων. 

 

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C

Τη βιταμίνη C συναντά κανείς σε διάφορες τροφές. Οι κύριες πηγές της βιταμίνης C είναι τα φρούτα και λαχανικά, όπως είναι το πορτοκάλι, η πιπεριά, οι φράουλες, τα ακτινίδια. Άλλες τροφές που δεν ακούμε συχνά, αλλά είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το λάχανο, ο μαϊντανός, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. 

 

Βιταμίνη C: Πότε να την παίρνω

H απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C διαφέρει ανά άτομο, όπως διαφέρουν ο τρόπος ζωής και οι ανάγκες του. 

  • Αν είσαι αθλητής ή κάνεις συστηματική γυμναστική, πρέπει να λαμβάνεις μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, από αυτή που χρειάζεται ένα άτομο με πιο καθιστικό lifestyle. 
  • Αν διανύεις την περίοδο της εγκυμοσύνης σου, επίσης έχεις αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C. 
  • Aν είσαι καπνιστής, μάθε ότι η νικοτίνη είναι βασικός ανταγωνιστής της βιταμίνης C. 

 

Βιταμίνη C και κοσμετολογία

Ο κλάδος της κοσμετολογίας είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος χώρος, ο οποίος δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με τα ευρήματά του. Σαφώς, δε θα μπορούσε να παραληφθεί η βιταμίνη C και τα οφέλη που έχει στο δέρμα. Η κοσμετολογία αποφάνθηκε και τα ευρήματά της λένε ότι η καθαρή βιταμίνη C για το πρόσωπο είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. 

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της Βιταμίνης C

  • Η βιταμίνη C στο πρόσωπο είναι εξαιρετικά ωφέλιμη σε συγκεκριμένη μορφή και υπό κάποιες συνθήκες. Έχει βρεθεί, ότι η βιταμίνη C ευνοεί ποικιλοτρόπως το δέρμα. Για αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι ολοένα και περισσότερα προϊόντα βασίζονται στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.  
  • Πλέον είναι δεδομένη η συμβολή της βιταμίνης C στην αντιγήρανση. Η βιταμίνη C είναι βασικός αντίπαλος των ελεύθερων ριζών, που γεννιούνται από εξωτερικούς παράγοντες και “γερνούν” το δέρμα. Έχει, λοιπόν, εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση.
  • Τα οφέλη της βιταμίνης C, όμως, δε σταματούν  εκεί. Η βιταμίνη C φαίνεται ότι συμβάλλει ενεργά στη μείωση της υπερμελάγχρωσης, αφού περιορίζει την παραγωγή μελανίνης. Έτσι, το χρώμα του δέρματος ομαλοποιείται και οι πανάδες περιορίζονται. 
  • Τέλος, η βιταμίνη C εξαλείφει τις λεπτές γραμμές και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι δέρμα λαμπερό με μοναδική υφή. 

 

pieces of orange

 

Προϊόντα με Βιταμίνη C!

Τι πρέπει να προσέξω

H βιταμίνη C είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο συστατικό κι έχει ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη,  κατά την επιλογή του προϊόντος. 

  • Η συσκευασία

Λόγω της ευαισθησίας της βιταμίνης C, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε η συσκευασία του προϊόντος, που αγοράζουμε να είναι μην είναι διαφανής, αλλά σκουρόχρωμη. Έτσι, αποτρέπεται η έκθεση της βιταμίνης C σε εξωτερικούς παράγοντες άρα και η αλλοίωσή της. 

  • Ο τύπος της βιταμίνης C

Τη βιταμίνη C συναντά κανείς σε διάφορους τύπους. Η βιταμίνη C αναφέρεται με διάφορες ονομασίες, όπως είναι το ascorbyl glucoside, ascorbyl glucosamine, το ascorbyl palmitate, το sodium ascorbyl phosphate και το magnesium ascorbyl phosphate. Η ascorbyl palmitate είναι μία λιποδιαλυτή μορφή της βιταμίνης, που ενδείκνυται για το ξηρό ή ώριμο δέρμα. Αντίθετα, η sodium ascorbyl phosphate είναι μία υδατοδιαλυτή “εκδοχή” της βιταμίνης, που ταιριάζει στο λιπαρό δέρμα. 

  • Η συγκέντρωση της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C μπορεί παρόλες τις ευεργετικές της ιδιότητες στο δέρμα, να ερεθίσει την επιδερμίδα. Για να αποφύγεις διάφορα προβλήματα, καλό είναι να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τη βιταμίνη C σταδιακά, αρχίζοντας από το χαμηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας. Ανάλογα με την ανεκτικότητα του δέρματος σου, μπορείς στη συνέχεια να καταλήξεις στο ιδανικό ποσοστό περιεκτικότητας. 

 

Πηγές Άρθρου:
– http://www.wikipedia.gr
– http://iatrognosi.gr/

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Τι πιστεύετε εσείς;