Ουρολοίμωξη – Κυστίτιδα : ενόχληση γένους θηλυκού!

 Από  28/03/2017

Μία γυναίκα που έχει νοσήσει έστω και μία φορά από ουρολοίμωξη/κυστίτιδα μπορεί μόνο να καταλάβει πόσο δυσάρεστη και τραυματική εμπειρία είναι! Η ένταση και η επιτακτικότητα των συμπτωμάτων είναι τέτοια, που καμία δεν μπορεί να τα αγνοήσει!

Το γυναικείο φύλο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς κυρίως λόγους, αφού η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%. Οι ουρολοιμώξεις στους άντρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Αρχικά αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι «δεν πάει καλά» από την συχνή επιθυμία για ούρηση (συχνοουρία), η οποία σύντομα αρχίζει να συνοδεύεται από αίσθηση καύσους ή τσουξίματος ειδικά προς το τέλος της ούρησης. Όλα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από πίεση, αίσθηση βάρους και δυσφορίας στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή της κύστης. Τα ούρα μπορεί να έχουν δυσάρεστη οσμή, ενώ ίσως φαίνονται θολά με πιθανή παρουσία ακόμη και αίματος.

Ουρολοίμωξη και πυρετός

Συνήθως οι ουρολοιμώξεις δεν προκαλούν πυρετό, εάν μολυνθεί μόνο η  κύστη. Όταν μια ουρολοίμωξη συνοδεύεται από υψηλό πυρετό με ρίγος τότε ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Αντιθέτως όταν δεν υπάρχει πυρετός ή υπάρχει μόνο χαμηλή δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα), τότε η ουρολοίμωξη ονομάζεται κυστίτιδα. Η μορφή αυτή είναι η πιο συνηθισμένη και συχνή στις γυναίκες.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της ουρολοίμωξης;

 • Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων.
 • Τα μικρόβια που ονομάζονται χλαμύδια και μυκόπλασμα είναι συχνά αίτια των λοιμώξεων της ουρήθρας, του προστάτη και σπανιότερα της κύστης. Μεταδίδονται συνήθως σεξουαλικά και απαιτούν παράλληλη θεραπεία και των δύο σεξουαλικών συντρόφων.
 • Η σεξουαλική πράξη αποτελεί συχνή αιτία ουρολοιμώξεων. Μετά τη σεξουαλική επαφή, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα σημαντικό αριθμό βακτηρίων στα ούρα τους, τα οποία όμως φυσιολογικά αποβάλλονται σε 24 ώρες. Η χρήση πάσης φύσεως λιπαντικών που ερεθίζουν και μεταβάλλουν τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού, όπως επίσης κι η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, λόγω της έντονης τριβής σε μεγάλης διάρκειας σεξουαλική δραστηριότητα, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και επιτακτικό να υπάρξει ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή και από του δύο συντρόφους.
 • Είναι συχνή πρακτική, ιδιαίτερα των γυναικών, να αναβάλλουν την ούρηση, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ή στο χώρο εργασίας τους λόγω φόρτου, αποφεύγοντας να επισκεφτούν την τουαλέτα, παρότι η επιθυμία για ούρηση είναι μεγάλη και επιτακτική. Ακόμη όμως και όταν οι γυναίκες αποφασίσουν να επισκεφτούν την τουαλέτα, ουρούν όρθιες, με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους και να μην έχουν μία φυσιολογική ούρηση. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να έχουν ως συνέπεια ευκαιριακές ουρολοιμώξεις.
 • Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, τόσο όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένοι, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια, όσο και γιατί η πάθηση συχνά συνοδεύεται από νευροπάθεια της κύστης.

 

Εάν λοιπόν έχετε την ατυχία να σας επισκεφτεί μια λοίμωξη του ουροποιητικού, δεν έχετε παρά να κάνετε τα εξής:

 1. Θα χρειαστεί να δώσετε ένα δείγμα ούρων, οποιαδήποτε ώρα και ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής, ώστε να εξεταστεί στο εργαστήριο. Η γενική ούρων καταγράφει την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα. Αν υπάρχουν υποψίες ή αν η γενική ούρων δείξει την ύπαρξη μικροβίων (πυοσφαίρια >2-4), ο γιατρός θα υποδείξει καλλιέργεια ούρων, η οποία χρειάζεται 48 ώρες, για να πολλαπλασιαστεί το βακτήριο στο εργαστήριο. Μαζί με τον εντοπισμό του τύπου του μικροβίου, προσδιορίζονται και το κατάλληλο αντιβιοτικό, για να το καταπολεμήσουν (αντιβιόγραμμα).
 2.  Στο μεταξύ επιβάλλεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα) συνδυαστικά με την κατανάλωση ενός συμπληρώματος με εκχύλισμα cranberry και προβιοτικά.

 

Ποιοι είναι οι κανόνες για την πρόληψη της ουρολοίμωξης;

 

ουρολοιμωξη προληψη

 

Είτε έχουμε ήδη νοσήσει από κυστίτιδα και φοβόμαστε μια μελλοντική υποτροπή, είτε είμαστε τυχερές και ακόμα δεν έχουμε βιώσει αυτήν την ενοχλητική λοίμωξη, μπορούμε να θέσουμε σε άμεση εφαρμογή κάποια γενικά μέτρα πρόληψης ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας άνετες!

 • Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα
 • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες όσο γίνεται)
 • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
 • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής
 • Προληπτική κατανάλωση χυμού ή συμπληρώματος από Μύρτιλο (cranberry) έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσσει από τις υποτροπές κυστίτιδας.
 • Μετά την τουαλέτα η χρήση του χαρτιού υγείας γίνεται με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται η είσοδος της ουρήθρας από τα μικρόβια του εντέρου.
 • Καλό είναι να προτιμώνται καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγονται τα στενά παντελόνια.

 

Βρείτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο συμπληρώματα διατροφής για την προστασία του ουροποιητικού συστήματος σε μοναδικές προσφορές!

 

Πηγές Άρθρου:

 • http://www.imop.gr/uroinfo-urinary-tract-infections
 • https://www.urologist.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=72:2013-12-27-11-28-50&catid=46:2013-12-13-07-03-14&Itemid=60

 

Επιμέλεια Άρθρου: Γεωργακάκου Σταυρούλα,

Content Editor pharm24.gr

Τι πιστεύετε εσείς;