Διατροφή και Στοματική Υγεία. Το γνωρίζατε ότι η στοματική σας υγεία και η διατροφή σας συνδέονται;

 Από  18/04/2019

Έρευνες έχουν δείξει ότι μία ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των δοντιών & ούλων σας σε υγιή κατάσταση (όπως και στο υπόλοιπο σώμα). Αντίστοιχα, η καλή διατροφή και τα κατάλληλα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε πιο γρήγορα από προβλήματα στοματικής υγείας ή χειρουργείο. 
Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή στοματική υγεία, που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε νόσο των ούλων. Από την άλλη πλευρά, τα πρησμένα ούλα ή η απώλεια δοντιού μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες κατά τη μάσηση, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές επιλογές φαγητού.

Ζάχαρη και στοματική υγεία
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η ζάχαρη είναι το βασικό αίτιο απώλειας δοντιών. Όσο πιο συχνά καταναλώνετε ζάχαρη και όσο περισσότερο παραμένει στο στόμα σας, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος απώλειας των δοντιών σας.

Μία καλή καθημερινή στοματική φροντίδα χρησιμοποιώντας οδοντόπαστα φθορίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτού του κινδύνου, όμως η πιο αποτελεσματική λύση είναι απλά η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων ζάχαρης.

Υγιεινές επιλογές
Μία ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να μείνετε υγιείς και να κρατήσετε τα δόντια & τα ούλα σας σε καλή κατάσταση.

Φαγητά πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση δυνατών δοντιών και για την αποφυγή απώλειας. Προσπαθήστε να αποφύγετε σνακς με ζάχαρη και ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων.
Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι μερικά φαγητά και ποτά, όπως το τσάι και ο καφές, μπορεί να προκαλέσουν χρώση ή αποχρωματισμό. Συμπεριλάβετε στην φροντίδα σας προϊόντα με λευκαντική δράση.

 

Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr
Πηγή άρθρου: Innovis Pharma

Τι πιστεύετε εσείς;