Πως να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 Από  11/11/2020

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η ενίσχυσή του είναι ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί σταθερά τους ανθρώπους. Το ενδιαφέρον και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, προφανώς,  έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του κορονοϊού. Αυτό που μας αφορά κατά κόρον είναι πώς θα τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές πληροφορίες για το ανοσοποιητικό σύστημα και πώς αυτό λειτουργεί. 

Τι δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα του οργανισμού μας απέναντι σε μολύνσεις & λοιμώξεις. Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να “κρατάμε” το ανοσοποιητικό μας ενισχυμένο.  Ας δούμε λοιπόν, ποιες συνήθειες  θα μας βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού.

Διατροφή και ανοσοποιητικό

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μας παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας. 

Για την ακρίβεια, η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές αυτές.

 •  Φρούτα και Χυμοί 
fruits and juices

 

Τα φρούτα είναι πολύτιμα για τον άνθρωπο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες & αντιοξειδωτικά, που ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Σχετικά με το ανοσοποιητικό, τα εσπεριδοειδή κατέχουν πρωτεύουσα θέση σε αυτά που το ενισχύουν. Πορτοκάλια, μανταρίνια και άλλα εσπεριδοειδή είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν προστασία στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και προάγουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Πρόκειται για ισχυρούς ανταγωνιστές των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν οξείδωση και έχουν σαν αποτέλεσμα αδύναμο ανοσοποιητικό. Η αντιοξειδωτική δράση των εσπεριδοειδών είναι εξαιρετικά σημαντική για το ανοσοποιητικό.

Γνωρίζατε ότι τα ακτινίδια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα πορτοκάλια;
Επίσης το ρόδι είναι ένα ακόμη σημαντικό φρούτο που χαρίζει άμεση ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 • Λαχανικά

Tα λαχανικά είναι οι πρωταθλητές της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Εδώ θα αναφερθούμε στα πιο σημαντικά. 

  • Το λάχανο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, σημαντική πηγή βιταμινών. Προάγει την παραγωγή λευκοκυττάρων και έχει σημαντική δράση κατά των ιών και των βακτηρίων. 
  • Το  τζίντζερ, που ακούμε ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος κι έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Έτσι, συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
  • Τα κρεμμύδια είναι ένα παρεξηγημένο τρόφιμο. Περιέχουν τις σημαντικές φαινόλες, οι οποίες τους προσδίδουν εξαιρετική αντισηπτική δράση. Το κρεμμύδι φαίνεται πως έχει αμεσότατη δράση κατά των ιών. Επιπλέον, έχει εξαιρετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες, καθώς προκαλεί εφίδρωση.
  • Το σκόρδο έχει χαρακτηριστεί και ως το φυσικό αντιβιοτικό. Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια ως το φάρμακο για το κρυολόγημα. Το σκόρδο επιταχύνει την εξουδετέρωση της λοίμωξης. Πρόκειται για ένα επίσης αντισηπτικό, αντιικό και αντιμικροβιακό τρόφιμο, το οποίο χάρη στην περιεκτικότητά του σε αλλισίνη, απομακρύνει μύκητες, ιούς και βακτήρια.
  • Το καρότο είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη των κυττάρων και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε β-γλυκάνες κι έχουν τη δυνατότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό απέναντι σε λοιμώξεις και ιώσεις. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια δρουν ταχύτατα, παρέχοντας άμεση ενίσχυση στο ανοσοποιητικό.
  • Το γιαούρτι είναι μία τροφή – θησαυρός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το κλασικό γιαούρτι παρέχει στον οργανισμό πληθώρα προβιοτικών, που είναι γνωστά για τις ευεργετικές για την εντερική υγεία ιδιότητές τους. Τα προβιοτικά, παράλληλα, μειώνουν τη διάρκεια των μολύνσεων και των λοιμώξεων, ενώ δρουν και προληπτικά, προστατεύοντας από τους ιούς. Περιέχει επίσης  βιταμίνες Β και βιταμίνη Α, σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Συστηματική άσκηση και ανοσοποιητικό

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα να ασκούμαστε συστηματικά. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να αφιερώνεις πολύ χρόνο σε έντονη κι εξαντλητική άσκηση. Ακόμη και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα είναι αρκετή.  Η άσκηση κρατά το ανοσοποιητικό μας σύστημα «νέο», αφού αναχαιτίζει τη διαδικασία γήρανσης, αλλά ταυτόχρονα μας χαρίζει αντιφλεγμονώδη δράση. 

Η άσκηση είναι ένας τρόπος να μειώσουμε παράλληλα το στρες, το οποίο αποδεδειγμένα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Επομένως, μπορείς να συνδυάσεις τη γυμναστική με χαλαρωτικές μεθόδους, όπως είναι η yoga ή το pilates, μορφές εκγύμνασης που μπορούν να εκτελεστούν με άνεση από το σπίτι. 

Ποιοτικός ύπνος και ανοσοποιητικό

Ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας για την κατάσταση του ανοσοποιητικού. Ο ύπνος συγκεκριμένα επιταχύνει την ανάρρωση από λοιμώξεις και ιώσεις. Έρευνες δείχνουν ότι όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, μειώνεται η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό είναι λοιπόν, να κοιμόμαστε 8 ώρες, αφού καλός ύπνος σημαίνει γερό ανοσοποιητικό. 

Συμπληρώματα για το ανοσοποιητικό

Τις περισσότερες φορές, η διατροφή δεν αρκεί για να καλύψουμε κάθε ανάγκη του οργανισμού για γερό ανοσοποιητικό. Παραπάνω αναφέραμε τι βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως κάποιες φορές τα παραπάνω δεν αρκούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έρχονται τα συμπληρώματα διατροφής να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας με βιταμίνες και άλλα χρήσιμα συστατικά. Ιδιαίτερα τις περιόδους όπου κουραζόμαστε πολύ ή είναι σε έξαρση οι ιώσεις, οι βιταμίνες για πεσμένο ανοσοποιητικό είναι απαραίτητες. 

Βιταμίνη Β: Πως βοηθάει το ανοσοποιητικό

Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για πολυάριθμες αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Για αυτήν που γνωρίζουμε περισσότερα είναι η βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 προάγει την απόκριση του ανοσοποιητικού απέναντι σε φλεγμονές και μικρόβια. Η έλλειψη βιταμίνης Β6 συχνά σχετίζεται με πεσμένο ανοσοποιητικό. Τη Β6 βρίσκει κανείς στο κοτόπουλο, το ψάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και στα όσπρια. 

Βιταμίνη D: Πως βοηθάει το ανοσοποιητικό

Πλέον, η συμβολή της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι δεδομένη! Παράλληλα, η βιταμίνη D είναι σίγουρο πλέον ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ποικιλοτρόπως.  Η σημαντικότερη δράση της έγκειται στη “συνεργασία” της με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπου από κοινού καταπολεμούν τυχόν φλεγμονές. Επιπλέον, εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των μικροβίων. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που αντιμετωπίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. 

Εχινάκεια: Πως βοηθάει το ανοσοποιητικό

Η εχινάκεια είναι απαραίτητη για την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, αφού δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. H Echinacea έχει αντισηπτικές, αντιϊκές, αντιφλεγμονώδεις και περιφερειακές αγγειοκινητικές ιδιότητες, γιατί αυξάνει τη ροή του αίματος στα άκρα και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και γρίπης.

Πρόπολη: Πως βοηθάει το ανοσοποιητικό

Η πρόπολη είναι ένα φυσικό συστατικό που παράγεται μέσω μίας διαδικασίας από τις μέλισσες. Η πρόπολη φαίνεται να συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έχοντας αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντϊικές ιδιότητες. Ακόμα, ενισχύει τον οργανισμό χάρη στα φλαβονοειδή, προσφέρει ανοσία απέναντι σε συγκεκριμένες παθήσεις και προστατεύει από τη γρίπη.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Τι πιστεύετε εσείς;