Στοματικό Διάλυμα: Περιορίζει την μετάδοση του Κορονοϊού;

 Από  17/11/2020

Μία γαλλική επιστημονική έρευνα έφερε τα πάνω κάτω, καθώς έθιξε τη συμβολή των στοματικών διαλυμάτων στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, χάρη σε αντιικά συστατικά. Άραγε, τι ρόλο μπορεί να διαδραματίζει ένα στοματικό διάλυμα στην εξάπλωση του κορωνοιού;]

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πλέον είναι αποδεκτό, ότι αυξημένο ιικό φορτίο εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα και το λαιμό αυτών που νοσούν από Covid-19. Βάσει αυτής της διαπίστωσης, η γαλλική έρευνα υπέθεσε ότι οι στοματικές πλύσεις με διάλυμα ίσως είναι ανασταλτικός παράγοντας για την μετάδοσή του. Για την ακρίβεια, υποδεικνύει ότι, μειώνοντας βραχυπρόθεσμα το ιικό φορτίο, που είναι συσσωρευμένο στη στοματική κοιλότητα, περιορίζεται και η μετάδοση.

Οι επιστήμονες έστησαν μία αναπαράσταση αλληλεπίδρασης του ιού στη στοματική και ρινική κοιλότητα με στοματικό διάλυμα. Άφησαν τα διαλύματα με τον ιό για 30”, 1’ και 2’. Μέσω καλλιέργειας κυττάρων και προσομοίωσης, βρέθηκε ότι τα στοματικά διαλύματα αδρανοποίησαν πάνω από το 99.9% του ιού.

Σε ένα άλλο πείραμα μάλιστα, που εκτελέστηκε από ιολόγους στη Βρέμη και τη Νυρεμβέργη έδειξε ότι όλα τα στοματικά διαλύματα μείωσαν το αρχικό φορτίο του ιού που ήταν συσσωρευμένο. Μάλιστα, κάποια από αυτά, το μείωσαν σε τέτοιο βαθμό μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, ώστε ο κορονοϊός δεν ήταν καν ανιχνεύσιμος.

Ορισμένες δραστικές ουσίες, που εμπεριέχονται σε στοματικά διαλύματα, όπως είναι cetylpyridinium chloride, povidone-iodine & hydrogen peroxide, ίσως μπορούν να “κοιμήσουν” ως ένα βαθμό τον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα των μελετών είναι υποσχόμενα σχετικά με την ικανότητα των στοματικών διαλυμάτων να μειώνουν το ιικό φορτίο ενός ατόμου με Covid-19. Περαιτέρω έρευνες μένει να επιβεβαιώσουν, αν τα στοματικά διαλύματα μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στον περιορισμό του ιικού φορτίου, που απελευθερώνει ο νοσών, καθώς μιλά, βήχει ή φτερνίζεται!

Παρά τα θετικά ευρήματα για την αποτελεσματικότητα των στοματικών διαλυμάτων έναντι του κορωνοϊού, τονίζουμε ότι, σε καμία περίπτωση, αυτά δεν συμβάλλουν στη θεραπεία ή την πρόληψη κατά του covid-19.

Πηγές Άρθρου: 

https://ygeiamou.gr/

https://www.sciencedaily.com/

Επιλέμεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Τι πιστεύετε εσείς;