Αντιμετωπίστε την Εμμηνόπαυση με Συμπληρώματα Διατροφής

 Από  14/02/2021

Η περίοδος στη ζωή της γυναίκας, όπου διακόπτεται η περίοδος είναι ένα ιδιαίτερο μεταβατικό σημείο, το οποίο περιβάλλεται από απορίες και παραπληροφόρηση. Απορίες όπως τι είναι η εμμηνόπαυση, ποιά συμπληρώματα διατροφής να χρησιμοποιήσω για την εμμηνόπαυση, τι σημαίνει προκλημακτήριος, εμμηνόπαυση και περίοδος, πως είναι η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα συχνές.

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία διακόπτεται η έμμηνος ρύση στις γυναίκες. Είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών στη ζωή της γυναίκας, καθώς το σώμα της σταματά να παράγει αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η εμμηνόπαυση είναι στην πραγματικότητα το τελικό στάδιο μια διαδικασίας, η οποία χωρίζεται σε περισσότερες από μια φάσεις.

Τι είναι η κλιμακτήριος;

Η πρώτη περίοδος είναι η κλιμακτήριος, που προηγείται της διακοπής της περιόδου και χαρακτηρίζεται συνήθως από αστάθεια στον κύκλο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα στην κλιμακτήριο;

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου κάνουν την εμφάνισή τους λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αστάθεια στην έμμηνο ρύση
 • Εξάψεις
 • Σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης
 • Μελαγχολία
 • Κολπική ξηρότητα
 • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
 • Διαταραχές στον ύπνο
 • Κυκλοθυμία

Σε ποιά ηλικία εμφανίζεται η κλιμακτήριος;

Η κλιμακτήριος κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στη ζωή της γυναίκας περί τα 50 έτη. Ωστόσο, η ηλικία εμφάνισης ποικίλει και καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα. Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου μπορεί να ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα από την οριστική παύση της περιόδου, όπως είναι τα 40 έτη.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στην οποία εισέρχεται η γυναίκα 12 μήνες μετά την τελευταία της περίοδο.

Σε ποιά ηλικία έρχεται η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση συνήθως αφορά την ηλικία των 50 ετών και ύστερα. Ωστόσο, η ηλικία εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Φαίνεται μάλιστα, ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%, όπου οι γυναίκες εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 ετών. Η γυναίκα στην ουσία μπαίνει στην εμμηνόπαυση το 12ο μήνα μετά την τελευταία της περίοδο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η παύση της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας. Συνοδεύεται από μια σειρά από σωματικές, ενδοκρινολογικές αλλά και ψυχολογικές αλλαγές.

Εδώ θα βρεις ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης:

 • κεφαλαλγίες
 • εξάψεις
 • νυχτερινή εφίδρωση
 • διαταραχές ύπνου
 • κολπική ξηρότητα
 • πόνοι στην πλάτη
 • κυκλοθυμία
 • μυοσκελετικοι πονοι
 • αύξηση βάρους
 • αποδυναμωμένα μαλλιά
 • ξηροδερμία
 • μειωμένος όγκος μαστού
 • πόνος στην κοιλιά

Ποιά είναι τα καλύτερα φυτικά συμπληρώματα για εμμηνόπαυση;

menovital health aid

Πρόκειται για ένα φυσικό συνδυασμό για την εμμηνόπαυση. Το Menovital της HealthAid περιέχει 16 διαφορετικά συστατικά, τα οποία δρουν συνεργατικά σε θέματα της εμμηνόπαυσης, όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, η ξηρότητα του κόλπου, οι αλλαγές της διάθεσης κ.α. Η προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων το καθιστούν ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για τις γυναίκες ηλικίας 45-65 ετών.

korres meno boost

Το συμπλήρωμα διατροφής ΜΕΝΟ-BOOST περιέχει ασβέστιο, ισοφλαβόνες σόγιας, κολλαγόνο, γλουταθειόνη και βιταμίνη D3. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για την υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των γυναικών κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Το συμπλήρωμα διατροφής αυτό υποστηρίζει και ενισχύει συνολικά τον οργανισμό (ανοσοποιητικό και μυϊκό σύστημα, μεταβολισμός, οστά – δόντια, κυκλοφορικό σύστημα).

menopace vitabiotics

Το Menopace της Vitabiotics είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός 21 βιταμινών και μετάλλων μαζί με 20mg εκχυλίσματος ισοφλαβονών σόγιας, που προσφέρουν στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το Menopace βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της καλής λειτουργίας της καρδιάς, του ανοσοποιητικού, των οστών, των νεύρων, του δέρματος και του κόλπου. Οι ισοφλαβόνες από σόγια μπορούν να συμβάλλουν, σύμφωνα με μελέτες, στη ρύθμιση των ορμονών και τη μετρίαση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καθώς και στην καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των οστών.

menopace vitabiotics night

Το Menopace Night της Vitabiotics είναι ένας μοναδικός συνδυασμός συστατικών που απευθύνεται ειδικά στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, που υποφέρουν από έντονα “νυχτερινά” συμπτώματα όπως ανησυχία, ευερεθιστικότητα και διαταραχές στον ύπνο. Τα εκχυλίσματα από χαμομήλι και λυκίσκο βοηθούν στη χαλάρωση, την ηρεμία και τον ομαλό ύπνο. Η 5-HTP συμβάλλει στη συναισθηματική σταθερότητα και στην καλή ποιότητα του ύπνου. Το Menopace Night προσφέρει επιπλέον όλα του τα οφέλη του Menopace Original.

lanes meonade

To ΜenoAde περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό με 8 βιταμίνες, 5 μέταλλα, ισοφλαβόνες σόγιας, λιναρόσπορο πλούσιο σε λιγνάνες, φλοιό από θαλάσσιο πεύκο, α-λιποϊκό, εκχύλισμα σιβηριανού τζίνσενγκ και φασκόμηλο, με ευεργετικές ιδιότητες στη γυναικεία υγεία.

Οι βιταμίνες Β6, Β12, C και το μαγνήσιο συμβάλλουν στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και ηρεμία, την παραγωγή ενέργειας, τη μείωση της κούρασης και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο συμβάλλουν στην καλή κατάσταση των νυχιών και των μαλλιών, ενώ η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας.

Οι ισοφλαβόνες προσφέρουν εξισορρόπηση στον οργανισμό για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Το α-λιποϊκό οξύ, ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας. Το φασκόμηλο μπορεί να επηρεάζει τη ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος και έτσι μπορεί να βοηθήσει στη μετρίαση των εξάψεων.

Το σιβηριανό τζίνσενγκ τονώνει τον οργανισμό συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων του stress και σύμφωνα με αναφορές μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων και στην κολπική ξηρότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα φλοιού θαλάσσιου πεύκου συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

doctors formula eminoprotect

Πρόκειται για μια φόρμουλα ειδικά σχεδιασμένη για την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η φόρμουλα αυτή τροφοδοτεί τον οργανισμό με απαραίτητα στοιχεία και την ενδογενή παραγωγή στεροειδών ορμονών, καθώς και βιταμίνη D για τη διατήρηση της υγείας των οστών ενώ εξασφαλίζει και καλή νευρική λειτουργία.

Ποιά είναι τα καλύτερα βότανα για την εμμηνόπαυση;

Η φύση μας έχει δώσει φυτά, που έχουν ευεργετικές και εξισορροπητικές ιδιότητες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα βότανα αυτά φαίνεται ότι έχουν ορμονορρυθμιστικές ιδιότητες και πολλά από αυτά αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτοοιστρογόνων. Τέτοια φυτά είναι το νυχτολούλουδο, το φασκόμηλο και η λυγαριά.

 • Νυχτολούλουδο
  Όπως και για κάθε βότανο, έτσι και για το νυχτολούλουδο υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Όμως, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναφέρουν ότι το νυχτολούλουδο της βοηθά να ρυθμίσουν μερικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το νυχτολούλουδο είναι πλούσιο σε γάμμα λινολεϊκό οξύ (GLA), ένα συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονικών αλλαγών και των συμπτωμάων, που τις συνοδεύουν.
 • Φασκόμηλο
  Το φασκόμηλο φαίνεται ότι είναι ένα πολύ δραστικό βότανο για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το φασκόμηλο το συναντάμε και ως βότανο της εφίδρωσης.
 • Λυγαριά
  Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, που αναφέρουν ότι παρατήρησα θετικές αλλαγές στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης χάρη στην κατανάλωση λυγαριάς.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, για τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος, καθώς εκείνος γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Τι πιστεύετε εσείς;