X

Οδηγός Αγοράς Αντηλιακών: Πως να επιλέξω το σωστό αντηλιακό;

 28/09/2022 3m, 58s

Κάθε χρόνο ακούγοντας τη λέξη «καλοκαίρι» σκεφτόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα, το σοκολατένιο μαύρισμα, τα αντηλιακά…. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε στην επιλογή αντηλιακού; Και ποιό απευθύνεται στην επιδερμίδα μας;

Αρχικά οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε είναι Χειμώνας, είτε Καλοκαίρι. Οι ηλιακές ακτινοβολίες παραμένουν ίδιες και σκοπός μας είναι να αποφευχθούν οι καταστρεπτικές ορατές ή μη ορατές συνέπειες αυτών, όπως ακτινική γήρανση και φωτοδερματίτιδες.

Τι είναι οι UVA και UVB;

Οι UVA ευθύνονται για φωτοευαισθησίες και μακροπρόθεσμα για την γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB για τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα μας μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες, αλλά όχι για πάντα! Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε «οφείλει» να μας προστατέψει αποτελεσματικά και από τις 2 ακτίνες!

Βασική προϋπόθεση στην επιλογή αντηλιακού είναι η ένδειξη παροχής προστασίας όχι μόνο από τις ακτίνες UVA αλλά και UVB.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF;

Ο δείκτης προστασίας SPF θεσπίστηκε το 1962 με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή του σωστού αντηλιακού για την επιδερμίδα τους. Ο δείκτης SPF αφορά τον βαθμό προστασίας της επιδερμίδας μας απέναντι στις UVB ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία προκαλεί και ηλιακά εγκαύματα. Φυσικά, εκτός από τον βαθμό προστασίας SPF, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως ο τύπος δέρματος και ο χρόνος που θα περάσει κάποιος κάτω από τον καυτό ήλιο!

Με πιο απλά λόγια, αν το δέρμα σας αρχίζει να κοκκινίζει και να καίγεται στα 10 λεπτά μετά την έκθεσή του στον ήλιο, τότε με ένα αντηλιακό που έχει δείκτης προστασίας SPF30, μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο έως και  300 λεπτά (30×10) χωρίς να καείτε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ενδιάμεσα να κάνετε και επιπλέον επαλείψεις με τον αντηλιακό σας, καθώς το νερό της θάλασσας ή της πισίνας και ο ιδρώτας μπορούν να μειώσουν την προστασία που σας προσφέρει το αντηλιακό.

 

spf deiktis prostasias

 

Τι είναι ο δείκτης προστασίας ευρέως φάσματος;

Όπως προαναφέρθηκε, ο δείκτης προστασίας SPF αντικατοπτρίζει τη UVB ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί ερυθρότητα και κοκκινίλες στην δέρμα. Όμως και οι UVA μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως γήρανση του δέρματος και μακροπρόθεσμα καρκίνο του δέρματος. Οπότε, συνίσταται η χρήση αντηλιακού που προφυλλάσει από τις UVA και UVB ταυτόχρονα, για πλήρη προστασία από τον ήλιο.

Ποιες κατηγορίες αντηλιακών υπάρχουν;

Μπορείτε να βρείτε αντηλιακά για όλο το σώμα!

Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε λάδια μαυρίσματος για να ενισχύσετε το μαύρισμά σας καθώς και after sun προϊόντα, για την θρέψη και την ενυδάτωση της επιδερμίδας μετά τον ήλιο.

Ποιοι είναι οι τύποι αντηλιακών;

 

Bottles of sun protection lotion, aloe soothing gel from sun burn,

 

Στην ευρεία αγορά τα τελευταία χρόνια οι παρασκευαστές παρέχουν μεγάλο φάσμα επιλογών επιτρέποντας στον καταναλωτή να βρει την υφή και την εμφάνιση που του ταιριάζει περισσότερο: κρέμες, λάδια, τζελ, τζελ-κρέμες, λοσιόν ή γαλακτώματα πολύ ρευστά, σπρέι, αφρούς, στικ κτλ. Εμείς με τη σειρά μας θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του δέρματός μας.

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας για να μπορέσουμε να κάνουμε την σωστή επιλογή…

Τι αντηλιακό προσώπου πρέπει να επιλέξετε, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας;

Στη συνέχεια… όσον αφορά τις υφές των προϊόντων θα πρέπει να τις ξεχωρίσουμε σε  2 κατηγορίες: Λεπτόρρευστες και Παχύρευστες!

  • Δέρματα κανονικά και πιο ξηρά επιλέγουν παχύρευστες υφές (κρέμες), ενώ δέρματα μικτά και λιπαρά λεπτόρρευστες υφές (τζελ, τζελ-κρέμα).
  • Δέρματα με τάση ακμής έχουν τη δυνατότητα επιλογής αντηλιακού κατάλληλο για ακνεϊκά δέρματα. Τα συγκεκριμένα αντηλιακά βοηθούν στην μείωση της λιπαρότητας και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.

 

αντηλιακα για ακμη και λιπαρότητα

 

Αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, spray ή αφρού χρησιμοποιούνται κυρίως για ολόσωμη κάλυψη, ενώ αντηλιακά σε στικ τοποθετούνται στις ευαίσθητες ζώνες όπως αυτιά, μύτη, χείλη, ντεκολτέ!

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και πότε πρέπει να το ανανεώσουμε;

Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού είναι 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ενώ η επανάληψή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη και, κυρίως, μετά την έξοδο από το νερό.

 

Αν ήρθε η ώρα να ψάξετε για το φετινό σας αντηλιακό, μπορείτε να βρείτε εδώ μεγάλη ποικιλία αντηλιακών για τις ανάγκες κάθε δέρματος! Κάντε το quiz και βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό ανάλογα με τον φωτότυπό σας.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα