X

Πώς να χάσω εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης;

 20/07/2022 4m, 14s

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια νέα φάση ζωής που η κάθε γυναίκα καλείται να βιώσει και να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Οι αλλαγές που βιώνει η γυναίκα τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε ορμονικό επίπεδο είναι μεγάλες και σημαντικές. Εξίσου σημαντικές είναι οι αλλαγές που βιώνει κάθε γυναίκα την περίοδο της εγκυμοσύνης στο σώμα και στα κιλά της.

Φυσικά όλα αυτά σηματοδοτούν μια νέα σελίδα στη ζωή της, η οποία μαζί της θα φέρει αλλαγές στην καθημερινότητά της, στην ρουτίνα και γενικά σε κάθε επιλογή που έκανε μέχρι πριν.

Για πολλές μέλλουσες μανούλες η διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια περίοδο με δυσκολίες που χρειάζονται προσοχή στο θέμα της υγείας της μαμάς και του μωρού, ή εμπεριέχει δύσκολες πρακτικές όπως είναι έντονες ζαλάδες, δυσκολία λήψης τροφών που κάνουν την καθημερινότητα πιο απαιτητική συνήθως στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό, καθώς καθεμία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι μέλλουσες μανούλες διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης εύκολα, μπορούν να εργάζονται καθ’ όλη την διάρκεια και παραμένουν απόλυτα ενεργές στην καθημερινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και εφόσον γεννήσουν, ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες είναι:

 • τα κιλά που καθεμία θα πάρει αυτούς τους εννιά μήνες,
 • τι διατροφή μπορεί να ακολουθήσει ώστε να τρέφεται σωστά για την ίδια και το έμβρυο που αναπτύσσεται μέσα της,
 • αλλά και ποια είναι τα μυστικά και οι συνήθειες για να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης ύστερα από τη γέννα.

 

Διατροφή στην εγκυμοσύνη για να μην πάρεις αρκετά κιλά.

Αν και κάθε γυναίκα γνωρίζει καλύτερα το σώμα και τις ανάγκες της, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεται τον γιατρό και ειδικούς διατροφολόγους για τις ποσότητες και τις τροφές που πρέπει να λαμβάνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο είναι σημαντικό να επιλέγει:

 • Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας τη ζάχαρη, τα τηγανητά και οτιδήποτε θεωρείται ανθυγιεινό, το οποίο δεν εμπεριέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες για την ίδια και το μωρό.
 • Είναι σημαντικό να επιλέγει στη διατροφή της τροφές σε μεγάλη ποσότητα από φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση για να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και ουσίες.
 • Να μειώσει τα επεξεργασμένα και έτοιμα γεύματα τα οποία εμπεριέχουν αρκετές ουσίες όπως το αλάτι που δε βοηθούν στη διατροφή της και
 • Να μειώσει την καφεΐνη καθώς αποτελεί μια ουσία που κατά την εγκυμοσύνη συνιστάται να μην επιλέγεται τακτικά.

Καθώς η μητέρα έχει βιώσει τη διαδικασία του τοκετού, έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα που η ίδια ορίζει για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και έχει διαμορφώσει μια ρουτίνα με το νέο μέλος και φυσικά εφόσον έχει συμβουλευτεί τον γιατρό της- καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και διαφέρει- μπορεί να μπει στη διαδικασία απώλειας βάρους των κιλών της εγκυμοσύνης.

 

Πώς μπορώ να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Όλες οι γυναίκες που είναι σε διαδικασία απώλειας των κιλών της εγκυμοσύνης, χρειάζεται να έχουν υπομονή και να γνωρίζουν πως το σώμα χρειάστηκε εννέα μήνες να πάρει όλα τα επιπλέον κιλά, άρα εξίσου χρειάζεται αν όχι το ίδιο διάστημα, ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθεί και η απώλεια των περιττών κιλών.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες μικρές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης:

 • Απόφυγε τις δίαιτες εξπρές και εστίασε στην ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, καθώς το σώμα και ο οργανισμός μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει ανάγκες και προσπαθεί να επανέλθει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.
 • Προετοίμασε υγιεινά και μικρά σνακ για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα σε βοηθήσουν σε στιγμές που νιώθεις κουρασμένη, που έχεις περιορισμένο χρόνο και πεινάς, να αποφύγεις την εύκολη επιλογή που μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινή.
 • Προτίμησε φρούτα, λαχανικά και τροφές που μπορούν αν σου δώσουν ενέργεια αλλά και να διατηρήσουν την προσπάθεια σου για απώλεια βάρους.
 • Μην αμελείς γεύματα, εστίασε στην τακτική πρόσληψη φαγητού και διατήρησε το πρόγραμμα του πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού, με επιλογές φαγητών σε ποσότητες που είναι επαρκείς και σε τροφές που βοηθούν στο στόχο σου.
 • Ο ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Μπορεί με ένα μωρό στο σπίτι να μην είναι τόσο εύκολο να βρεθεί χρόνος για επαρκή ύπνο, παρόλα αυτά προσπάθησε να βρίσκεις εναλλακτικές ώστε να το πετυχαίνεις. Έρευνες δείχνουν πως ο ύπνος βοηθά σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην απώλεια βάρους.
 • Τελευταίο tip αλλά εξίσου σημαντικό είναι η άσκηση. Εφόσον αποφασίσεις να τρέφεσαι σωστά και ισορροπημένα, και εφόσον ο γιατρός στο επιτρέπει βάλε την άσκηση στο πρόγραμμά σου. Μπορείς να αφιερώσεις στην αρχή λίγα λεπτά από την ημέρα σου και στη συνέχεια να αυξάνεις τον χρόνο. Βρες ενναλακτικές λύσεις να αθλείσαι, όπως το να περπατάς μαζί με το καρότσι και το μωρό σου για κάποια λεπτά κάθε μέρα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ιδέες για το πως μπορείς να επανέλθεις στην καθημερινότητα και να επαναφέρεις σιγά σιγά και το σώμα σου και μπορούν να επιτευχθούν αν βρεις λίγο χρόνο για τους μικρούς προσωπικούς σου στόχους, όπως το να χάσεις κάποια περιττά κιλά της εγκυμοσύνης, πάντα με αγάπη και σεβασμό προς το σώμα, τον οργανισμό σου και πάντα με γνώμονα να διατηρείται η ψυχολογική σου ισορροπία.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα