X

Κολπίτιδα: Πρόληψη & Αντιμετώπιση Κολπίτιδας

 18/08/2022 4m, 14s

Ένα θέμα που απασχολεί συχνά τις γυναίκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η κολπίτιδα. Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τη συνηθέστερη αιτία που επισκέπτονται το γυναικολόγο τους.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις διάφορες μολύνσεις είναι η ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Όμως, τι είναι η κολπίτιδα; Η κολπίτιδα ουσιαστικά είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και μεταναστεύουν στον κόλπο διαμέσου του περινέου είτε βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών.

 

Αίτια της κολπίτιδας

Αίτια της κολπίτιδας μπορεί να είναι η αλλαγή στην ισορροπία των βακτηρίων του κόλπου, κάποια μόλυνση, ορισμένες δερματικές διαταραχές ή και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να παρουσιαστεί κολπίτιδα από αντιβίωση ή άλλα φάρμακα, μη ελεγχόμενο διαβήτη ή κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη.

 

Συμπτώματα κολπίτιδας

Κάποια από τα συμπτώματα της κολπίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κνησμό ή ερεθισμό του κόλπου
 • Αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή την ποσότητα εκκρίσεων από τον κόλπο
 • Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Πόνο ή αίσθηση καύσου στην ούρηση
 • Ελαφριά κολπική αιμορραγία ή κηλίδες

 

Είδη κολπίτιδας

Ανάλογα με τον υπεύθυνο οργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας:

 

Μυκητιασική κολπίτιδα

Συνήθως είναι υπεύθυνη η Candida albicans. Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλεί συμπτώματα καθώς ελέγχεται απο το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μικροχλωρίδα του πεπτικού σωλήνα. Η υπεραύξηση της όμως, και η μετανάστευση των μυκήτων από το παχύ έντερο στον κόλπο προκαλεί κολπίτιδες. Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο έντονος κνησμός. Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος, θυμίζει μαλακό τυρί ή κομμένο γιαούρτι χωρίς όμως να υπάρχει οσμή.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένα βακτήριο που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Στην πραγματικότητα η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας μαζικός αποικισμός του κόλπου από διάφορα μικρόβια. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.

Τριχομοναδική κολπίτιδα

Η τριχομοναδική κολπίτιδα συναντάται συνήθως σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα αναερόβιο πρωτόζωο. Η τριχομονάδα βρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Τα μικρά χείλη και η είσοδος του κόλπου είναι ερυθρά ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου είναι γεμάτος από αιμορραγικές κηλίδες.

Κολπίτιδα από χλαμύδια

Πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μορφή κολπίτιδας. Τα χλαμύδια είναι μια ομάδα βακτηρίων και ονομάζονται Chlamydia trachomatis. Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ τη διάγνωση. Συνήθως παρουσιάζουν ελαφριά ροή αίματος, ειδικά μετά τη σεξουαλική πράξη και μπορεί να έχουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση. Στις γυναίκες προσβάλει τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες και το ουροποιητικό σύστημα. Εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, μειώνοντας τις πιθανότητες της να μείνει έγκυος στο μέλλον.

 

Τρόποι πρόληψης κολπίτιδας:

 • Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων οπότε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε εσώρουχα με βαμβακερές ίνες και άνετα παντελόνια.
 • Μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώσει πάνω σας. Μετά τη βουτιά στη θάλασσα, αν υπάρχει η δυνατότητα, χρησιμοποιείστε κάποια από τις ντουζιέρες για να ξεπλυθείτε και βάλτε ένα στεγνό μαγιό. Το ίδιο ισχύει και εάν έχετε έρθει σε άμεση επαφή με την άμμο ή τις ξαπλώστρες χωρίς πετσέτα, οι οποίες λόγω συνεχούς χρήσης από πληθώρα λουόμενων γίνονται εστίες μικροβίων.
 • Τα σάκχαρα αποτελούν την τροφή των μυκήτων, επομένως η αλόγιστη κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, δηλαδή τη γνωστή κρυσταλλική ζάχαρη, αυξάνει τον πληθυσμό τους και τους κάνει παθογόνους δημιουργώντας μυκητίαση. Δώστε βάση στην κατανάλωση γιαουρτιού (κατά προτίμηση με την πέτσα) και σε προβιοτικά.
 • Αποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων τουαλετών καθώς και την ούρηση μέσα στην θάλασσα.
 • Χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή!
 • Δυναμώστε το ανοσοποιητικό σας! Η έλλειψη ύπνου, το άγχος, η μη ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα.

 

Αντιμετώπιση κολπίτιδας

Η αντιμετώπιση της κολπίτιδας γίνεται με έγκαιρη ιατρική διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία για κολπίτιδα, είτε με κολπικές γέλες είτε με άλλη φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν φάρμακα που λαμβάνονται διά του στόματος, υπόθετα για κολπίτιδα και κρέμες. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας ανάλογα με το είδος της κολπίτιδας που έχετε αλλά και αν έχετε κάποια κολπίτιδα που επιδέχεται θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Μην αμελήσετε λοιπόν την επίσκεψη στον γυναικολόγο αμέσως μόλις δείτε τα πρώτα συμπτώματα. Την αγωγή συνήθως δεν την ακολουθείτε μόνο εσείς αλλά και ο σύντροφός σας, ανεξάρτητα αν έχει συμπτώματα ή όχι, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και για ενδεχόμενες υποτροπιάσεις-επαναλοιμώξεις οι οποίες δυστυχώς δεν είναι καθόλου σπάνιες.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα