X

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

 24/11/2022 2m, 46s

Η παγκόσμια ημέρα διαβήτη θεσπίστηκε αρχικά το 1991 από τον Διεθνή Οργανισμό Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επισημοποιήθηκε ως η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2006. Είναι αφιερωμένη σε αυτήν την σοβαρή ανωμαλία του μεταβολισμού που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο με δυσμενείς επιπτώσεις για την φυσική και ψυχολογική υγεία των ασθενών και των οικείων τους. Υπολογίζεται ότι οι διαβητικοί ξεπερνούν ανά τον κόσμο τα 500 εκατομμύρια ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το νούμερο στα 640 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Οι δε θάνατοι από τον διαβήτη και τις επιπλοκές του φθάνουν ετησίως τα 4 εκατομμύρια.

 

Τι είναι όμως ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, οι πάσχοντες του οποίου παρουσιάζουν αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου), είτε γιατί το πάγκρεάς τους δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί την ινσουλίνη που παράγεται το σώμα δεν μπορεί να την αξιοποιήσει αποτελεσματικά.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης Τύπου Ι: Ο διαβήτης τύπου Ι στον οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη και είναι ο πιο σοβαρός
  • Διαβήτης Τύπου ΙΙ: Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, στον οποίο το σώμα παράγει μειωμένη ποσότητα ινσουλίνης και άρα ανεπαρκή για τις ανάγκες του οργανισμού.

Η απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αν αφεθεί αρρύθμιστη, προκαλεί μια σειρά από προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο. Τα σοβαρότερα από αυτά είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νεφρική ανεπάρκεια, η τύφλωση και η νευροπάθεια που οδηγεί στην εμφάνιση ελκών στα κάτω άκρα και μπορεί να επιφέρει τον ακρωτηριασμό τους.

 

Τι λένε τα στοιχεία για την Ελλάδα για το διαβήτη;

Η εικόνα για την κατάσταση της νόσου στην χώρα μας είναι αρκετά ανησυχητική. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-12% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, ενώ εκτιμάται ότι έως και μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν, νοσώντας στην συντριπτική τους πλειοψηφία από διαβήτη τύπου ΙΙ που είναι και η πιο «ύπουλη» εκδοχή της πάθησης. Το δε κόστος της πάθησης είναι πολυεπίπεδο καθώς επιδρά στην ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική σφαίρα ταυτόχρονα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ετήσιο κόστος ενός διαβητικού ασθενή με μικρότερες ή μεγαλύτερες επιπλοκές μπορεί να φθάσει τα 6.000€ ενώ το 12% των δαπανών για την υγεία κατευθύνεται στην θεραπευτική αγωγή των διαβητικών και των επιπλοκών της νόσου.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο διαβήτης;

Δυστυχώς για τον διαβήτη τύπου Ι δεν υπάρχει θεραπεία απλά μόνο διαχείριση της νόσου με την πρόσληψη ινσουλίνης, η οποία ωστόσο αν τηρείται ευλαβικά διασφαλίζει υγεία και καλή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ όμως είναι εντελώς ιάσιμος αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση που είναι άλλωστε και τα πρωταρχικά μέσα καταπολέμησής του.

 

Medical PQ Nevralip 600 Retard
Medical PQ Nevralip 600 Retard

 

Φέτος, λοιπόν μην λησμονήσετε το check up σας

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η παγκόσμια ημέρα διαβήτη έρχεται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, για να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» σε όλον το δυτικό κόσμο. Αφενός για να αφυπνίσει την κοινή γνώμη σχετικά με τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η νόσος παγκοσμίως, οι οποίες προσομοιάζουν μάλιστα αυτές μιας πανδημίας. Αφετέρου δε, για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στο πόσο σημαντική είναι η πρόληψη έναντι της νόσου μέσα από τακτικές ιατρικές εξετάσεις και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα