X

Εγκυμοσύνη & Στοματική Υγιεινή: Πως θα προσέξετε τα δόντια σας

 21/02/2023 4m, 32s

Για πολλούς, η στοματική υγιεινή αποτελεί τον καθρέπτη της συνολικής υγείας του σώματος κάθε ανθρώπου. Κατά καιρούς, προκύπτουν νέες έρευνες και μελέτες που αποδεικνύουν την σπουδαιότητα της καθημερινής φροντίδας των δοντιών μας.

Στον αντίποδα, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο για κάθε γυναίκα που κυοφορεί. Όλες οι γυναίκες που κυοφορούν, θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες κατά το διάστημα αυτό, με την υγιεινή των δοντιών να μην αποτελούν εξαίρεση. Κάθε έγκυος γυναίκα θα πρέπει να προσέχει την υγιεινή των δοντιών της, καθώς εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι.

 

Εγκυμοσύνη & Στοματική Υγεία: Γιατί σας αφορά;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζεται και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Στο δια ταύτα, μερίδα της επιστημονικής κοινότητας έχει δηλώσει ότι η πλημμελής στοματική υγιεινή κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να συνδέεται με πρόωρο τοκετό και με τη γέννηση λιποβαρούς νεογνού.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εγκυμονούσες που εμφάνισαν το λεγόμενο διαβήτη κύησης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, πως επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μετά από τον καθαρισμό των δοντιών.

 

Επηρεάζονται δόντια & ούλα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι ορμόνες της κύησης δεν κάνουν μόνο τη γυναίκα πιο ευαίσθητη, αλλά και τα ούλα της. Τα ούλα εμφανίζονται οιδηματώδη και τείνουν να αιμορραγούν με μεγαλύτερη ευκολία. Γι’ αυτό τον λόγο, κατά την εγκυμοσύνη, συνιστάται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση των δοντιών και των ούλων.

Τα υψηλά επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ούλα και στα δόντια και γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε και να καθαρίζετε τακτικά τα δόντια σας. Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων είναι οι βασικοί παράγοντες για το γεγονός ότι τα ούλα αντιδρούν διαφορετικά στα βακτήρια της πλάκας με συνέπεια να πρήζονται ή/και να ματώνουν.

Μερικές φορές εξάλλου, πάνω στα ούλα και ανάμεσα στα δόντια, εμφανίζονται κατά την κύηση μικρά ογκίδια, οι επονομαζόμενες επουλίδες. Τα ογκίδια αυτά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και ελαφρώς κοκκιώδη επιφάνεια και μοιάζουν με μικρά κόκκινα μούρα. Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς οι επουλίδες στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται από μόνες τους μετά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση, όμως, που σας ενοχλούν, μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους από τον οδοντίατρό σας με τοπική αναισθησία.

Τέλος, η παραμέληση της στοματικής υγιεινής μπορεί να δημιουργήσει ή και να επιτείνει την βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου, η οποία συντελεί στην καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι (ούλα και κόκκαλο).

 

💡Για πρόληψη αλλά και θεραπεία της ουλίτιδας συστήνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για καθαρισμό στον 3ο αλλά και 7ο μήνα της εγκυμοσύνης.

 

Πρόληψη & περιποίηση των δοντιών κατά την εγκυμοσύνη

Η περιποίηση των δοντιών και των ούλων κατά την εγκυμοσύνη δεν έχει τεράστιες διαφορές από την περιποίησή τους εκτός κύησης. Με το καθημερινό βούρτσισμα (2 φορές/ημέρα) και με τη χρήση οδοντικού νήματος (1 φορά τη μέρα) αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής πλάκας και προστατεύονται έτσι τα δόντια και τα ούλα σας από ουλίτιδα και τερηδόνα.

Βέβαια, αναπόσπαστο μέρος της σωστής στοματικής υγιεινής στην κύηση είναι και η σωστή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά (καλύτερα δημητριακά ολικής αλέσεως), γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας (μοσχαρίσιο) και πουλερικά. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συχνά γεύματα, που είναι πλούσια σε σάκχαρα, διότι ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα.

Σε περίπτωση που υποφέρετε από πρωινές ναυτίες και εμετούς ή καούρες, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αλλά αποφύγετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμετό ή την παλινδρόμηση. Το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να απομακρύνει το σμάλτο, το οποίο αποτελεί ένα στρώμα προστασίας για τα δόντια σας, αφήνοντάς τα ευάλωτα στη φθορά.

Η αυξημένη ευαισθησία των ούλων κατά την εγκυμοσύνη συνήθως επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό.

 

Ενδείκνυται η επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά την εγκυμοσύνη;

Μια γυναίκα που κυοφορεί έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον οδοντίατρό της. Η κύηση δεν αποτελεί αιτία αναβολής της επίσκεψης στον οδοντίατρο για ένα καθαρισμό των δοντιών και των ούλων.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και για κάποια επέμβαση. Η κύηση δεν αποτελεί καταρχήν αντένδειξη για τις οδοντιατρικές επεμβάσεις. Παρ’ όλα αυτά η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, ένας γενικός κανόνας είναι πως στην εγκυμοσύνη επεμβαίνουμε στα ούλα και στα δόντια μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και να γίνει πρόληψη για κάποια μόλυνση και, αν είναι δυνατό, κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

 

Προϊόντα για τη στοματική φροντίδα της εγκύου

Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και οι γυναίκες που κυοφορούν, επιθυμούν να έχουν μια καθαρή οδοντοστοιχία, χωρίς κακοσμία, άσχημη γεύση, αλλά μια δροσερή αναπνοή και φρεσκάδα! Στο ηλεκτρονικό μας φαρμακείο μπορείτε να προμηθευτεί οδοντόκρεμες κατάλληλες για εγκυμοσύνη από κορυφαία brands και να φροντίστε την στοματική σας υγιεινή με απόλυτη ασφάλεια ενώ είστε έγκυος.

 

Frezyderm Pregnancy Toothpaste 75ml
Frezyderm Pregnancy Toothpaste 75ml

Οδοντόπαστα για την καθημερινή στοματική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Η συνεργική δράση ειδικά επιλεγμένων δραστικών συστατικών τα βοηθά να αντιμετωπίζουν συνολικά τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

 

Luxurious Pregnancy Dental Care 100ml
Luxurious Pregnancy Dental Care 100ml

H Luxurious Pregnancy Dental Care είναι μια οδοντόπαστα καθημερινής χρήσης κατάλληλη για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αντιμετωπίζει την ουλίτιδα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα & προλαμβάνει την τερηδόνα. Δυναμώνει την αδαμάντινη, απομακρύνει απαλά επιφανειακές δυσχρωμίες και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

 

 

Πηγές

Στοματική Υγιεινή και Εγκυμοσύνη (embryoprogress.gr)

Εγκυμοσύνη και Στοματική Υγιεινή (eleftheia.gr)

dentistarcy.com

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα