X

Εσωτερικά Σπυράκια στο πρόσωπο: Αιτίες & πώς φεύγουν

 19/01/2023 3m, 16s

Ένα λαμπερό και υγιές πρόσωπο χωρίς σπυράκια είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέλω των περισσότερων ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη φάση ζωής που βρίσκονται. Η αλήθεια είναι πως ανάλογα με τον τύπο του δέρματος που έχει ο καθένας, τις επιλογές σε συνήθειες, στην περιποίηση που ο υιοθετεί στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου, αλλά και αρκετά ακόμα, συμβάλλουν δραστικά στην εμφάνιση ή όχι σπυριών στην περιοχή του προσώπου.

Φυσικά, όλοι οι παραπάνω παράγοντες αλλά και αρκετοί ακόμη συμβάλλουν και στο πόσο συχνά προκύπτει η εμφάνιση σπυριών, εσωτερικών ή μη στο πρόσωπο.

Η εμφάνιση εσωτερικών σπυριών συγκεκριμένα στην περιοχή του προσώπου είναι ένα συχνό φαινόμενο που «ταλαιπωρεί» και κυρίως ενδιαφέρει αρκετά άτομα. Σχετικά με τους τρόπους πρόληψης στο να μειωθούν οι πιθανότητες να εμφανιστούν αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης τους αν εμφανιστούν.

 

Τι είναι τα εσωτερικά σπυράκια;

Τα εσωτερικά σπυράκια τα οποία έχουν τη μορφή με μικρό εξόγκωμα, στην ουσία είναι μικρές κύστες όπου βρίσκονται κάτω από το δέρμα και συνήθως προκύπτουν λόγω κάποια λοίμωξης του πόρου σμηγματογόνου αδένα. Πιο συχνή είναι η εμφάνισή τους στο πρόσωπο όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εμφανίζονται και στο σώμα.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζεται ένα εσωτερικό σπυράκι στο πρόσωπο;

Ο πιο συχνός λόγος να εμφανιστεί ένα εσωτερικό σπυράκι είναι επειδή φράζει κάποιος πόρος στο δέρμα, έτσι δημιουργείται το εσωτερικό σπυράκι διότι σε αυτό το σημείο παγιδεύονται τα βακτήρια.

Όπως ισχύει και στα σπυράκια που εμφανίζονται κανονικά στο δέρμα του προσώπου το ίδιο ισχύει και στα εσωτερικά σπυράκια, δεν επιτρέπεται να τα σπάτε ή να τα πειράζετε, διότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης ουλής στο δέρμα. Σε πολλές περιπτώσεις η εμφάνιση εσωτερικών σπυριών είναι λόγω κυστικής ακμής, λόγω ισχυρής λιπαρότητας και έκκρισης του σμήγματος.

Ένας επιπλέον λόγος της εμφάνισής τους είναι και η συχνή χρήση της μάσκας, καθώς ευνοεί τις συνθήκες για να αναπτυχθεί ακμή και εμφάνιση εσωτερικών σπυριών.

Τα εσωτερικά σπυράκια σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν ερυθρότητα, πρήξιμο ή έντονο πόνο, πράγμα που εξαρτάται από τον κάθε τύπου του δέρματος και πολλά ακόμα που μπορεί να τα επηρεάσουν.

 

Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα εσωτερικά σπυράκια;

  1. Πρώτο και άκρως σημαντικό σημείο στην αντιμετώπισή τους είναι η υπομονή και κυρίως προσοχή. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται να πιέζετε τα σημεία που έχουν εμφανιστεί με στόχο και την εξαγωγή τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει ουλές ή σημάδια στην επιδερμίδα και τις περισσότερες φορές επιβαρύνει τη φλεγμονή.
  2. Εξίσου σημαντικό σημείο το οποίο χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία είναι ο σωστός και σχολαστικός καθαρισμός της επιδερμίδας και κυρίως της λιπαρής επιδερμίδας. Σίγουρα, κάποιος μπορεί να βρει πολύ εύκολα προϊόντα τα οποία μπορούν να ταιριάξουν στην επιδερμίδα του και να στοχεύουν στον βαθύ καθαρισμό αλλά και την αντιμετώπιση της ακμής. Ιδανικό, λοιπόν, θα ήταν η καθαριότητα του προσώπου να εντάσσεται τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή ρουτίνα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη κρέμα που θα ελέγχει και θα ισορροπεί τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα του προσώπου.
  3. Πρακτικές καθημερινές συμβουλές όπως σωστή ενυδάτωση προσώπου και μείωση του άγχους και του στρες είναι επίσης κάτι που μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους εξανθημάτων ή ακμής που εμφανίζονται στο πρόσωπο. Όπως επίσης η προσοχή στη διατροφή και τις τροφές που καταναλώνει κάποιος, μειώνοντας τη ζάχαρη, καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία ευθύνονται για την έντονη εμφάνιση σπυριών στο δέρμα.
  4. Τα προϊόντα μακιγιάζ, καθώς και η συχνότητα με την οποία βάφεται ένα άτομο την περίοδο που έχουν εμφανιστεί εσωτερικά σπυράκια και ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που υπάρχει αρκετά μεγάλη έξαρση, είναι κάτι που επίσης απαιτεί προσοχή. Οι πόροι έχουν τη τάση να φράζουν όσο περισσότερα προϊόντα χρησιμοποιούνται στο δέρμα και χωρίς τον σωστό καθαρισμό και περιποίηση αυτό μπορεί αν γίνει ακόμα πιο έντονο.

 

Συνολικά, η σωστή αντιμετώπιση σε περιπτώσεις εμφάνισης εσωτερικών σπυριών είναι ένας συνδυασμός ενεργειών και συνηθειών, φυσικά σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο είναι πολύ σημαντικό να ζητηθεί η γνώμη και η καθοδήγηση κάποιου ειδικού γιατρού για πιο άμεση και πάνω από όλα σωστή αντιμετώπιση.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα