X

Πως συμβάλλει η καλέντουλα στη φροντίδα του οργανισμού μας;

 19/01/2023 3m, 10s

Η γνωστή σε όλους μας καλέντουλα (Calendula officinalis) είναι ένα φυτό με αρκετά οφέλη για τη μαγειρική αλλά και την υγεία μας. Είναι ένα φυτό που μπορεί να δώσει αρκετές λύσεις! Από αισθητικής άποψης, δίνει ομορφιά σε έναν κήπο, αλλά από άποψη υγείας, μπορεί να καταπραΰνει το αίσθημα του πόνου, με φυσικό τρόπο.

Στο άρθρο που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι ιδιότητες της καλέντουλας, οι χρήσεις της σε σκευάσματα, καθώς και αντενδείξεις στη χρήση της.

 

Τι είναι η καλέντουλα;

Η καλέντουλα είναι εγγενής στην Ασία και τη νότια Ευρώπη και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στα συστήματα ιατρικής Αγιουρβέδα και Ουνάνι. Οι χημικές ουσίες της καλέντουλα μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέου ιστού σε πληγές και να μειώσουν το πρήξιμο στο στόμα και το λαιμό.

Είναι αυτοφυές φυτό της περιοχής της Μεσογείου. Στην Ελλάδα είναι ένα κοινό φυτό και το συναντάμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.

 

Τι ιδιότητες έχει η καλέντουλα;

Αρχικά, να σημειωθεί πως ο FDA έχει εγκρίνει την καλέντουλα για χρήση ως μπαχαρικό και ως συστατικό σε προϊόντα καλλωπισμού, σαπούνια και σαμπουάν, κρέμες σώματος καθώς και για την επούλωση πληγών.

Ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητες της καλέντουλας, συγκαταλέγονται οι παρακάτω:

 1. Τα άνθη της καλέντουλας βοηθούν στην ελάττωση των φλεγμονών και τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών, λόγω των αντισηπτικής της δράσης.
 2. Εφαρμόζεται σαν αλοιφή πάνω στις πληγές και τις εξελκώσεις που αργούν να κλείσουν, λειτουργώντας παρόμοια όπως η αμαμηλίδα.
 3. Το αφέψημα καλέντουλας θεωρείτο ευεργετικό κατά του εκζέματος, ενάντια στο ερυσίπελας και τις κρεατοελιές.
 4. Άνθη του φυτού μέσα σε λάδι, δίνουν μια πολύ καλή αλοιφή για τις πληγές και τις άσχημα θεραπευμένες πληγές.
 5. Ως εμμηναγωγό χρησιμοποιείται μαζί με αρτεμησία, σε υποκαπνισμούς του κολεού της μήτρας.
 6. Το τσάι από τα άνθη και τα φύλλα είναι τονωτικό και βοηθάει στην καλή λειτουργεία των αγγείων.
 7. Η αλοιφή της καλέντουλας είναι εξαιρετική για την ακμή και για τις παλιές και νέες ουλές, κατευναστική των φλογώσεων και φροντίζει το άγριο δέρμα.
 8. Συνιστάται για τους μώλωπες και τα εγκαύματα.
 9. Τα άνθη του φυτού σε ποδόλουτρο, ανακουφίζουν τα ταλαιπωρημένα πόδια.
 10. Το λάδι καλέντουλας είναι ιδανικό για όλους τους τύπους μασάζ στην αρωματοθεραπεία.

 

Ανεξάρτητα από τις ιδιότητες της καλέντουλας σε ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε από το σπίτι, με την εξέλιξη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας – και όχι μόνο – έχουμε τα μερικά προϊόντα από το συγκεκριμένο φυτό:

 1. Θεραπευτικές κρέμες προσώπου
 2. Κρέμες προστασίας για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού
 3. Αλοιφές για την ανακούφιση από ερεθισμούς στο δέρμα
 4. Βρεφικά αφρόλουτρα
 5. Κρέμες για αιμορροΐδες
 6. Σαμπουάν με ήπια δράση, για παιδιά και ενήλικες

 

Καλέντουλα: πιθανές παρενέργειες

Όπως συμβαίνει με κάθε προϊόν, ουσία ή φυτό, έτσι και η καλέντουλα αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις. Παρακάτω, οι έρευνες έχουν δείξει τις παραπάνω αντενδείξεις για τη χρήση της καλέντουλας:

 • Λήψη από το στόμα: Τα παρασκευάσματα από άνθος καλέντουλας είναι πιθανώς ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.
 • Εφαρμογή στο δέρμα: Τα παρασκευάσματα από άνθος καλέντουλας είναι πιθανώς ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.
 • Εγκυμοσύνη: Μην πάρετε καλέντουλα από το στόμα εάν είστε έγκυος. Μάλλον δεν είναι ασφαλές. Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Είναι καλύτερο να αποφύγετε επίσης την τοπική χρήση μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα.
 • Θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε το κατά πόσο η καλέντουλα είναι ασφαλής για χρήση την περίοδο του θηλασμού. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση.
 • Αλλεργία στην αμβροσία αρτεμισίφυλλος και συναφή φυτά: Η καλέντουλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια Asteraceae/Compositae. Μέλη αυτής της οικογένειας περιλαμβάνουν αμβροσία, χρυσάνθεμα, κατιφέδες, μαργαρίτες κ.α. Εάν έχετε ιστορικό με αλλεργίες, επικοινωνήστε πρώτα με ειδικό ιατρό – αλλεργιολόγο προτού λάβετε προϊόν με καλέντουλα.

 

💡 Σε κάθε περίπτωση, προτού λάβετε ένα σκεύασμα ή συμπλήρωμα, θα πρέπει να απευθύνεστε πρώτα στον προσωπικό σας ιατρό, για να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

 

Πηγές

Calendula – Uses, Side Effects, and More (webmd.com)

Καλέντουλα: Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις που θα σας εκπλήξουν (enallaktikidrasi.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα