X

Μετάλλαξη κορονοϊού ‘’Kraken’’: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 23/02/2023 3m, 56s

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι γεγονός: Εδώ και λίγες ημέρες, έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής του covid-19, με την ονομασία XBB.1.5 ή αλλιώς Kraken.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα με τις υποπαραλλαγές του ιού, έχοντας τα δικά της, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δε, έρχεται σε μια περίοδο που παρατηρείται μια γενική έξαρση από ιώσεις και γρίπη στον γενικό πληθυσμό, δυσχεραίνοντας το έργο των υγειονομικών υπαλλήλων.

Παρακάτω, θα γίνει αναφορά στη νέα παραλλαγή του Covid-19, αλλά και στους τρόπους πρόληψης για να προστατευτείτε από τον Covid-19 και τη νέα μετάλλαξη.

 

Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού;

Η παραλλαγής Omicron γνωστή επίσημα ως XBB.1.5 ή με το δευτερεύον ψευδώνυμο Kraken εξαπλώθηκε ραγδαία στις ΗΠΑ. Από εκεί έχουμε και αρκετά στοιχεία για την εξέλιξη της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Αυτή η πρόσφατη υποπαραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης το φθινόπωρο και εκεί έγινε ευρέως γνωστό το κατά πόσο εύκολη μεταδοτικότητα έχει. Είναι μια εξαιρετικά μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού που φαίνεται ικανή να αποφύγει καλύτερα την άμυνα του ανοσοποιητικού και να εισβάλει στα κύτταρα, με ορισμένους ειδικούς να καλούν είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι τώρα.

 

Από που προήλθε η νέα μετάλλαξη;

Το XBB.1.5 προέρχεται από κάτι που ονομάζεται XBB. Το XBB είναι μια πολύ ασυνήθιστη μορφή Covid. Μπορεί να εμφανίστηκε την άνοιξη ή το καλοκαίρι πέρυσι, πιθανώς στην Ινδία.

Το ασυνήθιστο για το XBB είναι ότι αποτέλεσε το προϊόν δύο διαφορετικών μορφών Omicron που και οι δύο μόλυναν κάποιον. Καθώς αναπαράγονταν μέσα σε αυτό το άτομο, τα γονίδιά τους αναμίχθηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια πήραμε ένα νέο υβρίδιο. Και αυτό το υβρίδιο είναι πολύ καλό στην αποφυγή άμυνων από εμβόλια και λοιμώξεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια υγειονομική «βόμβα» στη Σιγκαπούρη το φθινόπωρο, αλλά δεν έγινε τόσο συνηθισμένο σε άλλα μέρη του πλανήτη, επειδή ανταγωνιζόταν τόσες άλλες υποπαραλλαγές.

Καθώς όμως πολλαπλασιαζόταν, άρχισε να αποκτά περισσότερες μεταλλάξεις. Έτσι, το XBB δημιούργησε το XBB.1 και στη συνέχεια το XBB.1 μεταλλάχθηκε ξανά σε XBB.1.5.

Όπως φαίνεται, το XBB.1.5 απέκτησε μια πραγματικά κρίσιμη μετάλλαξη που το βοηθά να πιάσει σφιχτά πάνω στα κύτταρα, κάτι που το κάνει πιο μεταδοτικό εκτός από την καλύτερη δουλειά της διαφυγής των αντισωμάτων.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης;

Με τα τρέχοντα δεδομένα, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα προηγούμενα στελέχη χωρίς ενδείξεις πιο σοβαρής μόλυνσης. Πρόσφατες μεταλλάξεις του COVID-19 έχουν οδηγήσει σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός πρέπει να εγκαταλείψει κάτι, σε αυτήν την περίπτωση την ικανότητά του να κάνει κακό, να επιβιώσει.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε όσφρηση και γεύση, σε σχέση με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

 

Η μετάλλαξη Kraken είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα προς αξιολόγηση. Από ότι λέγεται από τους ειδικούς, δε φαίνεται ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο γενικό σύνολο του πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, απαιτείται χρόνος για να γίνει μια παραλλαγή αρκετά κοινή ώστε να μολύνει ανθρώπους σε μεγάλους αριθμούς και, στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους να καταλήξουν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια να αναλυθούν όλοι αυτοί οι αριθμοί.

Στην Ελλάδα, με τις πρώτες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για το νέο έτος, αναφέρθηκε μικρός αριθμός κρουσμάτων με την Kraken, αλλά είναι ακόμα νωρίς για διαπιστώσεις.

 

Υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη;

Παρόλο που το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Γενικά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε ακόμα για τη ΧΒΒ.1.5, παρόλα αυτά είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό. Αυτά δήλωσε με ακρίβεια ο Ντέηβιντ Χέιμαν, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

 

Πρόληψη για τη μετάλλαξη Kraken

Τα μέτρα προφύλαξης για τη νέα μετάλλαξη δε διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα γενικότερα μέτρα πρόληψης που απαιτούνται για τον Covid-19. Μερικά από αυτά τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι:

  • Εμβολιασμός
  • Αποφυγή τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς με αρκετό κόσμο
  • Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών
  • Χρήση μάσκας στις περιπτώσεις που χρειάζεται, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες

 

 

Βρείτε στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr προϊόντα προστασίας από τον Covid-19 και ιούς, για κάθε ανάγκη.

 

 

Πηγές

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 – Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ (kathimerini.gr)

XBB.1.5: What you need to know about COVID-19’s ‘Kraken’ variant (health.ucdavis.edu)

The ‘Kraken’ Subvariant (nytimes.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα