X

Πως μπορεί μια αγκαλιά να επηρεάσει την υγεία μας;

 20/01/2023 3m, 39s

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου, είναι η αφορμή για να αναπτύξουμε όλα τα οφέλη που δημιουργεί συνολικά στον οργανισμό αλλά και τη ψυχολογία στον καθένα από εμάς, ανεξάρτητα από την ηλικία που ο καθένας ανήκει.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η αγκαλιά στα μικρά παιδιά και βρέφη αποτελεί το κύριο στοιχείο στην ανάπτυξή τους, καθώς προσδίδει το αίσθημα της αγάπης, της ασφάλειας και της σύνδεσης κυρίως με τη μητέρα και ύστερα με κάθε οικείο πρόσωπο. Η αγκαλιά είναι η κινητήρια δύναμη για να αναπτυχθεί και να διαμορφωθεί η ψυχολογική υγεία -και όχι μόνο- του παιδιού, ενώ παράλληλα βοηθά και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα συνολικά στον οργανισμό του ανθρώπου και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Έτσι, σε μία εποχή που οι άνθρωποι έχουν απομονωθεί ή ενδεχομένως να φοβούνται να έρθουν σε επαφή, καθώς η πανδημία έχει μετατρέψει τελείως τις συνήθειες και τη σύνθεση των διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων, η αναγκαιότητα της αγκαλιάς φαντάζει περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

 

Γιατί χρειάζεται να αγκαλιαζόμαστε συχνά;

Ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα και τις απόψεις που διαμορφώνει ο καθένας για την επαφή και τη συχνότητα των αγκαλιών που λαμβάνει ή δίνει, επιστημονικά αποδεδειγμένα με βάση έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι αγκαλιές θωρακίζουν με ένα μοναδικό τρόπο τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προάγουν τη σωματική, την πνευματική και τη ψυχολογική υγεία και ισορροπία.

Επιπλέον, μέσω της αγκαλιάς παράγεται η χημική ουσία που είναι γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης και δεν είναι άλλη από την ωκυτοκίνη, η οποία συμβάλλει δραστικά στη μείωση του άγχους και του στρες, μέχρι και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, μέσω της επαφής και της αγκαλιάς παράγεται η ορμόνη της οξυτοκίνης όπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγκαλιά και την επαφή και λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής, εξισορροπεί την κορτιζόλη με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αισθήματα του φόβου και του στρες.

Πέρα από τα παραπάνω αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό και στη ψυχολογία του ατόμου, η αγκαλιά και η υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού οι συχνές αγκαλιές προκαλούν πολλά και διαφορετικά οφέλη και στην υγεία.

 

Τα οφέλη της αγκαλιάς

Κάποιες από τις θετικές ιδιότητες στην υγεία και όχι μόνο από την τακτική επαφή και συγκεκριμένα από την αγκαλιά, είναι οι εξής:

  • Μειώνει σημαντικά το αίσθημα του άγχους και του στρες, έτσι η καθημερινή επαφή και η αγκαλιά μπορεί να μειώσει την ένταση της απαιτητικής ημέρας και να προκαλέσει θετικά συναισθήματα που δημιουργούν ένα αίσθημα στήριξης, αυξάνει τις ορμόνες που συμβάλλουν θετικά στη ψυχολογία.
  • Η αγκαλιά είναι το κύριο μέσο για να νιώσει ο καθένας αποδεκτός, αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και κυρίως μεταφέρει χωρίς κόπο και με πλήρη αμεσότητα τα συναισθήματα της αγάπης, της ηρεμίας και της αποδοχής.
  • Οι αγκαλιές τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, αυξάνεται η αιμοσφαιρίνη, η παραγωγή οξυγόνου με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε εξωτερικούς «εχθρούς».
  • Το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ανάπτυξη της οικειότητας και της υγιούς αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων, είναι ξεκάθαρα οι συχνές αγκαλιές.
  • Φυσικά, μια ζεστή και ειλικρινής αγκαλιά με θετική πρόθεση, συμβάλει εκτός από την ανάπτυξη της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων και στην ενίσχυση και τόνωση της θετικής διάθεσης, της θετικής ψυχολογίας και προκαλεί ένα αίσθημα «μπορώ» που όλοι ανά διαστήματα έχουν ανάγκη.

 

Πως συμβάλει η αγκαλιά στην ανάπτυξη του παιδιού;

Η αγκαλιά όπως σημειώθηκε και παραπάνω, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού, καθώς από τη βρεφική μέχρι και μεγαλύτερες ηλικίες, αποτελεί εκτός από ένα μέσο επικοινωνίας, μεταφοράς συναισθημάτων και ενισχύουν το συναίσθημα του «με νοιάζονται». Επιπλέον αποτελούν τον τρόπο να αναπτυχτούν τα σημαντικά για την πορεία της ζωής του συναισθηματικά μοτίβα, καθώς και το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας κ.α.

Έτσι, η αγκαλιά στα παιδιά είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της ανάπτυξης του δεσίματος και κυρίως του συναισθηματικού δεσίματος με τους γονείς, το άγγιγμα επίσης προκαλεί απίστευτα θετικά οφέλη στη ψυχή, τη ψυχολογία ακόμα και στην ανάπτυξη του μυαλού των παιδιών. Τα παιδιά εμπιστεύονται τους γονείς μέσω της επαφής και της αγκαλιάς, ηρεμούν και ενισχύουν την αίσθηση της ασφάλειας που αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό συστατικό για την ανάπτυξή τους και συνολικά την ανατροφή τους.

Άλλωστε η αγκαλιά είναι ένας τέλειος τρόπος να εκφράσεις κανείς τα συναισθήματά του, να μεταφέρει μηνύματα, να πει ένα «σ’ αγαπώ», ένα «πρόσεχε», «σε νοιάζομαι», «μου έλειψες» ακόμα και ένα απλό «καληνύχτα». Η αγκαλιά είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, είναι η μετάφραση της αγάπης, είναι επαφή και αναπτύσσει δεσμούς, τονώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις γενικά και δημιουργεί πολλαπλά οφέλη.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα