X

Ακράτεια από Άγχος & Στρες: Αίτια & Αντιμετώπιση

 23/01/2023 3m, 26s

Το στρες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και ακόμα περισσότερα μη θετικά συμπτώματα στο σώμα, στη ψυχολογία αλλά και στην υγεία των ανθρώπων. Αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για πολλές σημαντικές αλλά και λιγότερο σημαντικές παθήσεις και θέματα υγείας και είναι από τα κύρια σημεία που χρειάζεται να προσέχει ο σύγχρονος άνθρωπος. Οι συνθήκες ζωής που συνολικά ισχύουν, ο βομβαρδισμός από πληροφορίες και η συνεχής προσπάθεια για κάλυψη αναγκών, εξέλιξης και επιβίωσης, προκαλεί στον σύγχρονο άνθρωπο έντονο άγχος και στρες.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το στρες και το άγχος δεν κάνουν διακρίσεις σε ηλικίες, φύλο, κοινωνικές τάξεις και επαγγέλματα, γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνολική καθοδήγηση και τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης του, καθώς οι επιπτώσεις του είναι κατά βάση αρνητικές και επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μια από τις πολλές και αρνητικές επιπτώσεις του άγχους και του έντονου στρες είναι η ακράτεια ούρων. Συνολικά, η ακράτεια ούρων αποτελεί την πιο συχνή παθολογία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, συχνά και οι άντρες.

Σύμφωνα με έρευνες μία στις τρεις γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την ακράτεια ούρων. Η ακράτεια ούρων από το στρες και το άγχος είναι ο λιγότερο γνωστός τύπος ακράτειας, παρόλο που είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου υπάρχει ακούσια έλλειψη ούρων από συνθήκες όπως το γέλιο, ο βήχας, το γέλιο και η έντονη ανάγκη για ούρηση.

 

Πώς προκαλείται η ακράτεια ούρων;

Όταν προκύπτει ακράτεια από στρες, οι μύες που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, καθώς και οι μύες του σφικτήρα εξασθενούν. Το αποτέλεσμα είναι να μην αποτρέπεται η ροή των ούρων, το οποίο προκύπτει από το έντονο στρες.

Η τεκνοποίηση, η γήρανση, η δυσκοιλιότητα και το υπερβολικό βάρος, είναι σημαντικά αίτια ακράτειας.

Φυσικά όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, όσων είναι αντιμέτωποι με την ακράτεια.

 

Πώς μπορεί να εντοπιστεί το πρόβλημα της ακράτειας;

Η εξέταση ούρων είναι μία σημαντική για να εντοπιστεί αν πρόκειται για ουρολοίμωξη. Ακόμα βοηθά η μέτρηση των ούρων, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν θέματα διαταραχής κένωσης της ουροδόχος κύστης ή αξιολόγηση τυχόν προβλημάτων.

Η κύρια εξέταση η οποία μπορούν οι γυναίκες να προβούν με στόχο την αξιολόγηση της υγείας τους σχετικά με την ακράτεια και ιδίως λόγω του στρες είναι, η κολπική εξέταση, μέσω της οποίας θα εξετασθεί η μυϊκή μάζα του πυελικού εδάφους.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακράτειας;

  1. Σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικά επιπλέον βάρος σώματος από το επιτρεπτό όριο που ορίζεται ξεχωριστά για τον κάθε τύπο σώματος, χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να μειωθεί στα φυσιολογικά επίπεδα.
  2. Η στοχευμένη γυμναστική, υπό την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή, με στόχο την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, είναι εξίσου σημαντικό σημείο που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακράτειας.
  3. Αντιμετώπιση και μείωση του καθημερινού άγχους, με διάφορες πρακτικές όπως, η εκγύμναση, το περπάτημα, οι ασχολίες που προκαλούν ηρεμία του νου (η ζωγραφική, το γράψιμο σκέψεων, η κηπουρική κ.α.) ή διαλογισμό. Είναι κάποιες συνήθειες που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και του έντονου στρες της καθημερινότητας.
  4. Εφόσον κριθεί απαραίτητο ύστερα από την καθοδήγηση του κάθε ειδικού ιατρού που ο καθένας έχει επισκεφτεί, υπάρχουν και μέθοδοι αντιμετώπισης της ακράτειας είτε ε φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση. Φυσικά αυτό προκύπτει ύστερα από τη συμβολή ιατρικής παρακολούθησης και καθοδήγησης.

Επειδή η ακράτεια των ούρων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όσων είναι αντιμέτωποι μαζί της και επιπλέον επηρεάζουν σε έντονο βαθμό τη ψυχολογική κατάσταση αλλά και διάθεση των ατόμων, με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να προκαλέσουν καταθλιπτικά συμπτώματα και έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, χρειάζεται η άμεση αντιμετώπιση της και η σωστή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό.

Ο κύριος στόχος όλων των παραπάνω είναι, να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ακράτειας τόσο στην υγειά, όσο και στη ψυχολογία αλλά και την καθημερινότητα όσων είναι αντιμέτωποι μαζί της.

 

 

❤️ Η ακράτεια ούρων αποτελεί πρόβλημα, συνήθως, για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Παρόλα αυτά, μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Είναι μια κατάσταση που βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, δεν αποτελεί ταμπού και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, ούτε στερεότυπο, για κάθε άνθρωπο.  #loveyourself

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα