X

Πολυβιταμίνες & Μνήμη: Πως βοηθούν τους ηλικιωμένους;

 23/02/2023 2m, 22s

Οι πολυβιταμίνες είναι ευεργετικές σε καταστάσεις στις οποίες παρατηρείται έλλειψη περισσοτέρων του ενός θρεπτικών συστατικών ή σε καταστάσεις στις οποίες απαιτείται η συνεργική δράση περισσοτέρων του ενός θρεπτικών συστατικών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα προσφέρουν έναν πλήρη συνδυασμό βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός για να διατηρήσει την καλή του λειτουργία. Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι μία σημαντική συμβολή των πολυβιταμινών, είναι στο κομμάτι της διατήρησης της καλής μνήμης στα ηλικιωμένα άτομα.

 

Οι έρευνες για τις πολυβιταμίνες & τη μνήμη

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, σε συνεργασία με το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, εξέτασαν εάν η καθημερινή χορήγηση εκχυλίσματος κακάο έναντι ενός εικονικού φαρμάκου και ενός πολυβιταμινούχου μετάλλου έναντι ενός εικονικού φαρμάκου θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε περισσότερους από 2.200 ενήλικες 65 και μεγαλύτερα σε διάστημα τριών ετών.

Στο τέλος της μακροχρόνιας αυτής δοκιμής, τα άτομα που είχαν λάβει ένα εμπορικά διαθέσιμο συμπλήρωμα πολυβιταμινών-μεταλλικών ορυκτών είχαν γνωστική ηλικία που ήταν 1,8 χρόνια νεότερη από εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Παράλληλα, η δοκιμή με εκχύλισμα κακάο (πλούσιο σε φλαβονόλες που έχουν συνδεθεί με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου) δεν είχε καμία επίδραση στη γνωστική λειτουργία, έδειξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

 

Είχε η έρευνα ενδείξεις για αντιμετώπιση της άνοιας;

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, L. Baker, έχει επισημάνει ότι η μελέτη δεν υποδηλώνει πως μια πολυβιταμίνη μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την άνοια.

Ωστόσο, εάν μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, θα μπορούσε να είναι «ένα στρώμα προστασίας έναντι της [γνωστικής] έκπτωσης» όπως λέει χαρακτηριστικά η Baker, συμβαδίζοντας με άλλες συνήθειες που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή.

Με την πρόοδο της έρευνας και συλλογής δεδομένων, θα υπάρξουν σύντομα νεότερα στοιχεία για τη συμβολή των βιταμινών στη γνωστική έκπτωση.

 

Πρέπει να λαμβάνουμε όλοι πολυβιταμίνες;

Η συγκεκριμένη μελέτη από μόνη της δεν αρκεί για να ξέρουμε κατά πόσο η χρήση πολυβιταμινών εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες. Μπορεί να αποδειχθεί ότι τα οφέλη για τους ηλικιωμένους που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη οφείλονταν σε ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μεταξύ ορισμένων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αλήθεια γιατί δεν ήταν μέρος της μελέτης.

Ή μπορεί να μάθουμε ότι τα οφέλη που αναφέρονται εδώ είναι πολύ μικρά για να κάνουν μεγάλη διαφορά στην πραγματική ζωή, ή εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου ή δεν έχουν καμία επίδραση στην πρόληψη κοινών τύπων άνοιας.

Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολυβιταμίνες είναι αρκετά σημαντικές, καθώς συμπληρώνουν την καθημερινή μας διατροφή, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες, όπως το ανοσοποιητικό, τα οστά, τα δόντια και γενικότερα στηρίζουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

 

Πηγές

Can a multivitamin keep your brain healthy? (health.harvard.edu)

Can a Multivitamin Give Your Brain a Boost? (aarp.org)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα