X

Πως το λεμόνι & άλλες τροφές βοηθούν ενάντια στην υψηλή πίεση

 26/01/2023 2m, 42s

Η υψηλή πίεση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Δεν αφορά, όμως, μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αλλά και νεότερης ηλικίας. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες συντελούν στην αύξηση της πίεσης, με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μάθετε παρακάτω πως τροφές, όπως το λεμόνι, συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Δίαιτα για υψηλή πίεση

Δείτε τις τροφές που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:

Τροφές ενάντια στην υψηλή πίεση

Λεμόνι Το λεμόνι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ένας καλός συνδυασμός αποτελεί η μίξη λεμονιού με σέλινο, που θα αναφερθεί και μεμονωμένα παρακάτω. Αυτά τα 2 συστατικά αποτελούν φυσικά διουρητικά που βοηθούν στην αποβολή των περιττών υγρών (τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση). Το λεμόνι μπορείτε να το πίνετε μαζί με λίγο νερό, κάθε πρωί.
Χυμός Ρόδι Σε αντίθεση με τους περισσότερους φρουτοχυμούς που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και στερούνται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ο 100% φυσικός χυμός ροδιού αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς, όπως και σε διαβητικούς, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχοντες από καρωτιδική νόσο.
Σπανάκι Το σπανάκι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες.
Κόλιανδρος Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του κόλιανδρου έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Ένα από τα αυτά τα οφέλη είναι και η μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
Φιστίκια Αιγίνης Οι ξηροί καρποί γενικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά τα φιστίκια είναι πιο αποτελεσματικά, ενώ είναι εξίσου ωφέλιμα για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη.
Χυμός παντζάρι Το παντζάρι κάνει αποτοξίνωση στο αίμα, ενώ αρκετές έρευνες έχουν σημειώσει πως μπορεί να μειώσει τόσο τη διαστολική όσο και τη συστολική πίεση.
Ελαιόλαδο Το γνωστό σε όλους ελαιόλαδο, συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και μείωση του ποσοστού καρδιακών παθήσεων λόγω της ικανότητάς του να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Μαύρη Σοκολάτα Μια μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλή σε ζάχαρη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιά. Είναι αρκετά χρήσιμη για τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και διαβήτη.
Λιναρόσπορος Ο λιναρόσπορος έχει μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ρίχνουν τη αρτηριακή πίεση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός για τους πάσχοντες από περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία προκαλείται κατά κύριο από αποθέσεις λίπους και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.
Σέλινο Βασική ιδιότητα του σέλινου είναι η καύση θερμίδων, ενώ βοηθάει και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, όταν το έχουμε μαγειρέψει. Επιπλέον, βοηθά αρκετά και σε συνδυασμό με το λεμόνι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Ντομάτες Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Σκόρδο Ενδεχομένως η πιο σύνηθης τροφή που συνδέεται με την αρτηριακή πίεση. Πολλές μελέτες έχουν φανερώσει την επίδραση του σκόρδου στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Μερικές από αυτές έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και άλλες έδειξαν μέτριο βαθμό συσχέτισης.

 

💡Η καρδιακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

 

Πηγές

Υπέρταση: Οι τροφές που εγγυημένα ρίχνουν την αρτηριακή πίεση (onmed.gr)

Φυσικοί τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης (meygeia.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα