X

Αντιμετωπίστε τη Βλεφαρίτιδα με τα Κατάλληλα Προϊόντα

 26/01/2023 4m, 16s

Η βλεφαρίτιδα αποτελεί μια άσχημη επώδυνη κατάσταση, που εμφανίζεται στην περιοχή των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, οι βλάβες που προκαλεί είναι στις βλεφαρίδες.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει ανάλυση στα αίτια της βλεφαρίτιδας, τη διάγνωση, την αγωγή αλλά και προϊόντα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

 

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Τα βλέφαρα είναι οι πτυχές του δέρματος που καλύπτουν τα μάτια και τα προστατεύουν από υπολείμματα και τραυματισμούς. Τα βλέφαρα έχουν επίσης βλεφαρίδες με κοντά, καμπυλωτά τριχοθυλάκια στην άκρη των βλεφάρων. Αυτά τα ωοθυλάκια περιέχουν αδένες ελαίου. Οι αδένες ελαίου μπορεί μερικές φορές να φράξουν ή να ερεθιστούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις βλεφαροπάθειες. Μία από αυτές τις διαταραχές είναι γνωστή ως φλεγμονή των βλεφάρων ή βλεφαρίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, η βλεφαρίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή των αδένων ελαίου στην περιοχή των βλεφάρων. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων η οποία δημιουργεί, δυσλειτουργία της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού, των βλεφάρων, της δακρυϊκής στοιβάδας αλλά και των εξωτερικών στιβάδων του κερατοειδούς. Σε πολλές περιπτώσεις η βλεφαρίτιδα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη και χρειάζεται χρόνος για να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η βλεφαρίτιδα;

Η γενική αίσθηση που δημιουργεί η βλεφαρίτιδα, είναι η ερυθρότητα στα βλέφαρα, φαγούρα και το πρήξιμο στην περιοχή. Στα κυριότερα συμπτώματα, παρατηρούμε:

 • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
 • Αίσθημα καψίματος στο μάτι
 • Ευαισθησία στο φως
 • Θολή όραση
 • Ξηρά μάτια
 • Υγρά μάτια (δακρύρροια)
 • Βλεφαρίδες με κρούστα κατά το πρωινό ξύπνημα

 

Αιτίες που προκαλούν τη βλεφαρίτιδα

Αιτίες που συνδέονται με βλεφαρίτιδα, είναι οι παρακάτω:

 • Μεγάλος αριθμός από βακτήρια
 • Ένας φραγμένος αδένας ελαίου στο βλέφαρο
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Αλλεργίες
 • Λοίμωξη από ιό
 • Δερματικές παθήσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η ροδόχρου ακμή και το ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)
 • Μικροσκοπικά έντομα που ονομάζονται ακάρεα (rosacea)
 • Φακοί επαφής
 • Σύγχρονος τρόπος ζωής (ρύπανση, κλιματισμός, πολύωρη χρήση οθονών)

 

💡Η βλεφαρίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία ξηροφθαλμίας.

 

Διάγνωση της βλεφαρίτιδας

Για τη διάγνωση της βλεφαρίτιδας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό. Μερικά στοιχεία που χρήζουν προσοχής για τη διάγνωση της βλεφαρίτιδας, είναι:

 1. Κοιτάξτε προσεκτικά τα βλέφαρά σας, τις βλεφαρίδες σας και την υφή του δέρματός σας
 2. Χρησιμοποιήστε μια μεγεθυντική συσκευή για να δείτε τις άκρες των βλεφάρων σας και τα ανοίγματα των αδένων εκεί
 3. Ελέγξτε ότι τα μάτια σας κάνουν αρκετά δάκρυα
 4. Λήψη δείγματος από τα βλέφαρά σας για έλεγχο βακτηρίων

 

Θεραπεία για τη βλεφαρίτιδα

Η θεραπεία για τη βλεφαρίτιδα περιλαμβάνει πρακτικές που αφορούν την αντιμετώπιση από το σπίτι αλλά και ιατρική αγωγή. Μην ξεχνάμε, όμως, πως επειδή η βλεφαρίτιδα συχνά επανεμφανίζεται ακόμη και μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να τηρείται ένα τακτικό σχήμα φροντίδας των βλεφάρων.

Πρακτικές φροντίδας στο σπίτι είναι οι παρακάτω:

 • Ζεστές κομπρέσες: Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα στην περιοχή για 5 έως 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στη χαλάρωσης στις κρούστες. Επιπλέον, οι κομπρέσες βοηθούν στο να μην φράξουν οι μεϊβομιανοί αδένες, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την υγιή ροή του λαδιού. Για σωστά αποτελέσματα, να γίνεται χρήση ξεχωριστής κομπρέσας για κάθε μάτι.
 • Μασάζ βλεφάρων: Αφού χαλαρώσετε τις κρούστες, μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στο βλέφαρο με τη κομπρέσα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αυτό βοηθά στην έκφραση των μεϊβομιανών αδένων.
 • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό: Ξεπλύνετε την περιοχή των ματιών και των βλεφάρων με ζεστό νερό μετά τη θεραπεία κομπρέσας και μασάζ στα βλέφαρα. Αυτό θα πρέπει να αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει. Για καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιείται και σε αυτή την περίπτωση ζεστές κομπρέσες.

Σε κάθε περίπτωση, για να προβείτε σε μια ενέργεια, θα πρέπει να έχετε επικοινωνήσει με τον προσωπικό σας ιατρό.

 

Προϊόντα ενάντια στη βλεφαρίτιδα

Ο σωστός καθαρισμός είναι μείζονος σημασίας για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας. Με τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού σας ιατρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα για να καθαρίσετε την περιοχή:

 

OptoFresh Eyelid Cleanser Foam
OptoFresh Eyelid Cleanser Foam

Το OptoFresh EYELID CLEANSER, χάρη στα υδατικά αποστάγματα χαμομηλιού και ευφρασίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός αφρός καθαρισμού και περιποίησης των ερεθισμένων βλεφάρων.

 

Pharmasept Baby Care Purified Eye Wipes
Pharmasept Baby Care Purified Eye Wipes

Μια αξιόπιστη λύση για τον καθαρισμό της περιοχής των βλεφαρίδων, είναι τα αποστειρωμένα μαντηλάκια Pharmasept Baby Care Purified Eye Wipes, για τον καθαρισμό της οφθαλμολογικής περιοχής & των βλεφάρων. Εμπλουτισμένα με χαμομήλι & γλυκερίνη είναι ιδανικά για τον απαλό καθαρισμό των βλεφάρων και των βλεφαρίδων.

 

Thea Blephademodex Wipes
Thea Blephademodex Wipes

To Blephademodex προορίζεται για την ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα βλεφαρίτιδας που προκαλούνται από τα παράσιτα Demodex στα βλέφαρα. Περιέχει Terpinen-4-ol το οποίο έχει φυσική αντιπαρασιτική, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση και είναι το πιο ενεργό συστατικό από το αιθέριο έλαιο Tea Tree Oil. Η συγκέντρωση του είναι ασφαλής και φιλική προς τον οφθαλμό.

 

Υπάρχει πρόληψη για τη βλεφαρίτιδα;

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν να αποφύγετε τη βλεφαρίτιδα:

 • Κρατήστε τα βλέφαρά σας καθαρά.
 • Αφαιρέστε όλο το μακιγιάζ των ματιών πριν τον ύπνο.
 • Μην χρησιμοποιείτε eyeliner στις πίσω άκρες των βλεφάρων σας, πίσω από τις βλεφαρίδες.
 • Εάν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της θεραπείας της βλεφαρίτιδας, αποτρέψτε τον περαιτέρω ερεθισμό αποφεύγοντας το μακιγιάζ.
 • Μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε πάλι μακιγιάζ, αντικαταστήστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε μέσα ή κοντά στα βλέφαρά σας, γιατί ενδέχεται να είναι μολυσμένα.

 

Πηγές

Blepharitis (webmd.com)

Βλεφαρίτιδα (skouteris.gr)

How to Treat Blepharitis (healthline.com)

Eyelid Inflammation (Blepharitis) (healthline.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα