X

Αγάπα τον εαυτό σου αυτή τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου! #loveyourself

 02/02/2023 4m, 29s

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Μια μέρα που οι ερωτευμένοι δηλώνουν τον έρωτά τους προς το ταίρι τους, τον άνθρωπό τους. Μια μέρα που γίνεται μια μαζική δήλωση της αγάπης μέσω δώρων. Σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, λουλούδια, στιχάκια αγάπης, ευχετήριες κάρτες και πολλά άλλα δώρα.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εξίσου, θεωρούν αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης, εικονικές, ανούσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις ψεύτικες. Οι επιρροές του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης πολλών πραγμάτων στην καθημερινότητά μας, έχει οδηγήσει σε τέτοιες απόψεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγάπη υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις, είτε χρειάζεται να τη δείχνουμε, είτε όχι. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει το ταίρι που θα αφιερώσουμε αυτή την ξεχωριστή μέρα;

Διάβασε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί για την αξία του να αγαπάμε τον εαυτό μας, ανεξαρτήτως ημέρας και συνθηκών, όπως ορίζει και το moto του Pharm24.gr  #loveyourself

 

Πως ορίζουμε την αγάπη;

Για να προσεγγίσουμε την αγάπη προς τον εαυτό μας, θα πρέπει να θυμηθούμε την πραγματική έννοια της λέξης «αγάπη». Από βιολογικής άποψης, η λέξη «αγάπη» αποτελεί μια έντονη νευρολογική κατάσταση, όπως η πείνα ή η δίψα, αλλά όχι τόσο πρόσκαιρη.

Η αγάπη αποτελεί συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης. Στη φιλοσοφία, η αγάπη είναι αρετή που εκπροσωπεί την ανθρώπινη ευγένεια, συμπόνια και στοργή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απ’ όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, η αγάπη είναι το πιο ισχυρό. Ο φόβος, ο θυμός, η φιλοδοξία, η απληστία και ο πόθος έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μια ζωή χωρίς αγάπη, δεν μπορεί ποτέ να είναι ολοκληρωμένη.

Προτού, όμως, δώσουμε αγάπη, πρέπει να συμβιβαστούμε με τον εαυτό μας, το σώμα μας, την ύπαρξή μας, για να είμαστε ικανοί να προσφέρουμε πραγματικά.

 

Love Yourself: Αγάπα τον εαυτό σου καθημερινά!

Είναι αρκετά οξύμωρο ότι πολύ λίγες από τις έννοιες από τις οποίες αντλούμε την κατανόησή μας για την «αγάπη» αναφέρουν την ιδέα του να αγαπάς τον εαυτό σου. Όταν αναφερόμαστε στην αγάπη, συχνά μιλάμε αποκλειστικά για ρομαντική αγάπη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφερόμαστε σε μια εξιδανικευμένη, υπό όρους μορφή στοργής έξω από τον εαυτό μας. Μέσω της κυρίαρχης μηχανικής της κοινωνίας και της κουλτούρας μας, είμαστε προετοιμασμένοι να αναζητούμε όλα όσα χρειαζόμαστε από τον εξωτερικό μας κόσμο.

Τι γίνεται όμως με την αγάπη του εαυτού μας;

Η «αυτοαγάπη» αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που έχουμε να λάβουμε για την εξέλιξής μας. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως αγάπη για τον εαυτό μας δε σημαίνει εγωισμός. Επίσης, η αγάπη για τον συνάνθρωπο ξεκινάει από εμάς.

Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε – και αποτελεί – ένα καλό τεστ, που μας έδειξε πόσο στ’ αλήθεια αγαπάμε τον εαυτό μας. Πόσο πρόθυμοι είμαστε να τον ακούσουμε, να τον φροντίσουμε, να του δείξουμε συμπόνια και συγχώρεση.

Στο δια ταύτα, όμως, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί μια μέρα όπως όλες οι άλλες, αλλά μπορεί να γίνει το έναυσμα για να μάθουμε να αγαπάμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας! Δείτε παρακάτω 5 tips «αυτοαγάπης»:

 

Tip 1: Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου

Το να περνάς χρόνο μόνος με τον εαυτό σου μπορεί να ακούγεται προς στιγμήν περίεργο, αλλά υπάρχει λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό. Το να συντονιστείτε στους δικούς σας ρυθμούς και συμπεριφορές μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτικό για τις επιλογές σας. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε ακριβώς το άτομο που φαντάζεστε. Η κατανόηση του ποιος είστε σας κάνει πολύ πιο εύκολο να μάθετε πώς να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο.

 

💡Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ανιδιοτελής αν δεν είσαι πρώτα λίγο εγωιστής

 

Tip 2: Αυτοαποδοχή

Το να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι που δεν είμαστε μπορεί να είναι καταστροφικό για εμάς και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας κάνει λιγότερο ευτυχισμένους. Καταλάβετε τι άνθρωπος είστε. Αναγνωρίστε τα όριά σας και τα ελαττώματά σας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας που κάνετε λάθη. Δεν είναι να βρούμε πράγματα που μας αρέσουν στον εαυτό μας. Έχει να κάνει με το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ακριβώς όπως είμαστε, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος!

Tip 3: Διατήρηση πνευματικής ισορροπίας

Αγάπη άνευ όρων σημαίνει να δίνεις και να παίρνεις ολοκληρωτικά, πράγμα διόλου εύκολο. Το να μάθετε να διατηρείτε τον εαυτό σας και το μυαλό σας ισορροπημένο απαιτεί εξάσκηση και πειθαρχία, αλλά είναι μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αγάπης που μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας και στους άλλους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το εξασκήσετε αυτό είναι να μάθετε μια πρακτική διαλογισμού.

 

💡Μίλα στον εαυτό σου σαν κάποιον που αγαπάς

 

Tip 4: Προτεραιότητα σε σένα!

Όταν αρχίσετε να μαθαίνετε περισσότερο τον εαυτό σας, μη συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο γυρίζοντας σε παλιές τοξικές συνήθειες. Το να βοηθάς τους άλλους δεν σημαίνει ότι παραμερίζεις τη δική σου ευημερία. Παρατηρήστε τα όριά σας και κρατήστε τα σταθερά. Αν οι άλλοι νοιάζονται για εσάς, θα μάθουν να νοιάζονται και για τα όριά σας.

Tip 5: Επένδυσε στην προσωπική σου ευημερία

Ίσως κι ένα μάθημα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν καθημερινά από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πολύ συχνά αμελούμε τη φροντίδα του εαυτού μας και δε δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται αφύπνιση για τις ανάγκες του εαυτού μας. Κλείστε αυτό το ιατρικό ραντεβού. Τραφείτε σωστά. Κοιμηθείτε αρκετά. Αναζητήστε σωματική ή ψυχολογική θεραπεία. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πληρώσει για αυτά τα μαθήματα γιόγκα, ή για τη συνδρομή στο γυμναστήριο ή για ότι σας κάνει να νιώθετε όμορφα!

 

 

🫶🏻 Είτε έχετε ραντεβού είτε όχι στις 14 Φεβρουαρίου, κάντε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας και μάθετε να αγαπάτε αυτό το άτομο.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα