X

Αντηλιακό τον Χειμώνα; Φυσικά!

 07/02/2023 4m, 9s

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η χρήση αντηλιακού είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Χρειάζεται όμως να αναθεωρήσουμε! Οι βλαβερές επιπτώσεις από τις ακτίνες του ηλίου μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα, ακόμα και τον χειμώνα. Κατά συνέπεια, η χρήση αντηλιακού επιβάλλεται και για τους χειμερινούς μήνες, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Παρακάτω θα γίνει αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί ο ήλιος τον χειμώνα καθώς και προτάσεις με τα καλύτερα αντηλιακά για τους χειμερινούς μήνες.

 

Τι προβλήματα δημιουργεί ο ήλιος τον χειμώνα;

Βροχή, χιόνι, κρύο. Μερικά στοιχεία που ταυτίζουμε με την εποχή του χειμώνα. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις του καιρού, πολλοί άνθρωποι δε σκέφτονται καν ότι ο ήλιος μπορεί να τους βλάψει. Παρόλα αυτά, οι ηλιακές ακτινοβολίες φτάνουν στο δέρμα μας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να επιβαρύνουν αρκετά το δέρμα μας. Δείτε παρακάτω τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν χωρίς τη χρήση αντηλιακού τον χειμώνα:

  • Ηλιακές ακτινοβολίες: Οι ηλιακές ακτινοβολίες UVA & UVB μας αφορούν όλους και πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως. Η UVA ακτινοβολία παραμένει σταθερή όλο τον χρόνο, δεν απορροφάται από τα στρώματα του όζοντος, προκαλώντας γήρανση και χαλαρότητα στο δέρμα. Η UVB ακτινοβολία αυξάνεται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, αλλά και κατά την αύξηση του υψομέτρου. Η δεύτερη περίπτωση μας απασχολεί στην προκειμένη. Στις επιπτώσεις της UVB ακτινοβολίας συγκαταλέγονται το κοκκίνισμα του δέρματος, η πρόκληση εγκαυμάτων και σπανιότερα καρκίνο του δέρματος, ενώ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στα μάτια.
  • Υψόμετρο & χιόνι: Όσο αυξάνεται το υψόμετρο τόσο αυξάνεται και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω για τις UVB ακτινοβολίες. Επιπλέον, το χιόνι αντανακλά και ενισχύει τις επιβλαβείς ακτίνες. Το αντηλιακό το χειμώνα με υψηλό δείκτη προστασίας SPF αποτελεί ένα προϊόν που θα πρέπει να έχετε μαζί σας στα χιόνια, ειδικά αν κάνετε σκι.
  • Συννεφιά: Τα σύννεφα φιλτράρουν ένα μικρό τμήμα της ακτινοβολίας, ενώ το υπόλοιπο φτάνει στο δέρμα σου ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.
  • Ανοσοποιητικό: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό του οργανισμού.

 

Τι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε τον χειμώνα;

Δεν απαιτείται κάποια ειδική μεταχείριση ως προς τη χρήση αντηλιακού την περίοδο του χειμώνα. Ο τύπος επιδερμίδας φυσικά και είναι σημαντική παράμετρος, οπότε πριν την αγορά αντηλιακού συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για την αγορά του αντηλιακού που θα ταιριάζει στην επιδερμίδα σας.

Παράλληλα, ένα αντηλιακό με καλή και άμεση απορρόφηση, σε μορφή σπρέι, κρέμας ή τζελ αποτελεί ιδανική λύση για τον χειμώνα. Συμπληρωματικά, αν εμπεριέχουν βιταμίνες, ενυδατικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη φροντίδα του οργανισμού.

Επειδή το χιόνι αποτελεί έναν «καθρέπτη» για τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, η χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εσάς. Φροντίστε μόνο να το ανανεώνετε τακτικά μέσα στη μέρα.

 

Αντηλιακό τον χειμώνα: Προτάσεις για φροντίδα

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 3 αντηλιακά για φροντίδα της επιδερμίδας και προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Τα προϊόντα που παρουσιάζονται αποτελούν ενδεικτικό δείγμα προς αναφορά, καθώς δεν υπάρχει ειδικός διαχωρισμός αντηλιακού για καλοκαίρι ή χειμώνα.

 

A-Derma Protect Invisible Fluid Spf50+
A-Derma Protect Invisible Fluid Spf50+

Το A-Derma Protect Fluide Προσώπου SPF 50+ προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ενισχύει τον δερματικό φραγμό και διασφαλίζει τις κυτταρικές άμυνες. Απορροφάται και στεγνώνει αμέσως. Είναι κατάλληλο και για την καθημερινή αστική προστασία, ενώ παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική βάση για το μακιγιάζ. Ενδείκνυται για κανονικό προς μικτό εύθραυστο δέρμα.

 

Avene Fluide Sport Spf50+ Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Σώματος Πολύ Υψηλής Προστασίας Ειδικά Σχεδιασμένη για Αθλητές
Avene Fluide Sport Spf50+ Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Σώματος Πολύ Υψηλής Προστασίας Ειδικά Σχεδιασμένη για Αθλητές

Πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία ειδικά σχεδιασμένη για τους αθλητικούς τύπους. Ενδείκνυται για ευαίσθητο δέρμα των ενηλίκων για πρόσωπο και σώμα. Αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για αθλητές σκι, προσφέροντας μια βέλτιστη UVB-UVA προστασία. Η oil-free υφή του προσφέρει ένα δροσερό αποτέλεσμα και μια ανάσα στο δέρμα.

 

Apivita Bee Sun Safe Dry Touch Invisible Face Fluid Spf50
Apivita Bee Sun Safe Dry Touch Invisible Face Fluid Spf50

Εξαιρετικά ελαφριά, μη λιπαρή αντηλιακή κρέμα που απορροφάται άμεσα και χαρίζει ένα αόρατο στεγνό φινίρισμα. Ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA, UVB, IR και BLUE LIGHT. Είναι κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες.

 

Avene Sunsistick KA Spf50+
Avene Sunsistick KA Spf50+

Άλλη μία αξιόπιστη λύση για άτομα που κάνουν εξορμήσεις στα χιόνια! Το Avène Solaire Sunsistick KA Sfp50 + Stick είναι ένα πολύ υψηλό αντηλιακό Stick ειδικά σχεδιασμένο για τοπικές ευαίσθητες περιοχές (μέτωπο, μύτη, ζυγωματικά, κρανίο, πίσω μέρος των χεριών κ.λπ.), για όλη την οικογένεια. Είναι ειδικά προσαρμοσμένο για υπερευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, προκειμένου να αποφευχθούν ακτινικές κερατώσεις, καρκίνοι του δέρματος (εκτός από μελανώματα) και φωτογήρανση.

 

La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Hydrating Sun Cream Spf50+
La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Hydrating Sun Cream Spf50+

Με MEXORYL400, το πιο αποτελεσματικό αντηλιακό φίλτρο κατά των πιο επιβλαβών ακτίνων UV. Προσφέρει απόλυτη προστασία (UVB + UVA + ULTRA ΜΑΚΡΕΣ UVA) κατά της βαθιάς κυτταρικής βλάβης. Δοκιμασμένο σε ευαίσθητο, αντιδραστικό και μη ανεκτικό δέρμα. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, όλους τους φωτότυπους. Δεν τσούζει στα μάτια, μη κολλώδες και μη λιπαρό προϊόν.

 

 

Πηγές

Αντηλιακή Προστασία για τον Χειμώνα : Όσα πρέπει να γνωρίζεις! (ygeia365.gr)

Γιατί πρέπει να βάζω αντηλιακό το χειμώνα; (garnier.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα