×

Ποια είναι η ιδανική ηλικία να κάνω παιδί;

 30/03/2022 3m, 30s

Σύμφωνα με τον Αμερικάνο κοινωνιολόγο, καθηγητή του University of Texas, John Mirowsky , μία φράση μπορεί να χαρακτηρίσει το ζήτημα της τεκνοποίησης την σήμερον ημέρα, και είναι η εξής : «Οι άνθρωποι ωριμάζουν αναπαραγωγικά περίπου μία δεκαετία νωρίτερα από ότι ωριμάζουν κοινωνικά».

Αναλύοντας την παραπάνω φράση βρίσκουμε πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι την κοινωνίας μας και που αφορούν ένα ευαίσθητο και πολυδιάστατο θέμα, αυτό της τεκνοποίησης.

Πότε είναι η ιδανική ηλικία να κάνω παιδί;

Η απάντηση έχει δύο φύσεις… μιας και μια γυναίκα δεν αποτελείται μόνο από το κορμί της, αλλά και από το νου, το πνεύμα και το κοινωνικό της προφίλ.

Οργανικά μιλώντας;

Η ιδανική και πιο αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας είναι μεταξύ 20-30 ετών. Τότε και μόνο τότε τα ωάρια της είναι φρέσκα, το σώμα της αναπαραγωγικό και το όλο σύστημα βρίσκεται στο peak της νεότητας. Οι γυναίκες στα 20 τους είναι πιο σπάνιο να έχουν αναπτύξει χρόνια προβλήματα υγείας, που θα έβαζαν τη ζωή τους και τη ζωή του εμβρύου σε κίνδυνο, έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε αποβολές, έκτοπες κυήσεις και στειρότητα. Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν αναπαράγονται, αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Όντας έμβρυο μπορεί να φέρει 6 έως 7 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της, «φωλιασμένα» μέσα σε ειδικούς «ασκούς» που λέγονται ωοθυλάκια. Ο αριθμός αυτός μοιάζει τεράστιος, αλλά φθίνει γρήγορα. Κάθε μήνα που περνάει και έως ότου αρχίσει η έμμηνος ρύση χάνει χιλιάδες από αυτά, τα οποία εκφυλίζονται και απορροφώνται από τον οργανισμό. Από όταν αρχίσει η έμμηνος ρύση κάθε μήνα ο οργανισμός παράγει μία ορμόνη, την FSH, η οποία διεγείρει πολλά ωοθυλάκια για να ωριμάσει τελικά το ένα και να απελευθερώσει το ωάριό του -διαδικασία της ωορρηξίας. Όλα τα άλλα, τα οποία μπορεί να φτάνουν και τα 1.000 κάθε μήνα, εκφυλίζονται και χάνονται. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους εξαντλείται με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Τα ωάρια δηλαδή μιας γυναίκας 40 ετών έχουν ηλικία μεγαλύτερη κι από την ίδια γιατί δημιουργήθηκαν ενόσω αυτή ήταν ακόμα έμβρυο. Με λίγα λόγια είναι γερασμένα και έχουν μικρές πιθανότητες να γονιμοποιηθούν. Ακόμα όμως κι όταν αυτό συμβεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες-σύνδρομο Down κλπ.

Συναισθηματικά και κοινωνικά μιλώντας;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2012 μόλις στο 38,4% των γεννήσεων στη χώρα μας οι μητέρες είχαν ηλικία έως και 29 ετών, ενώ αντίστοιχα το 1980 το ποσοστό έφτανε το 77,9%. Ακόμα , για τις γυναίκες σε ηλικίες μεταξύ 30-39 το 2012 οι γεννήσεις πρώτου παιδιού έφτανε το 56,5% ενώ το 1980 το ποσοστό ήταν μόνο στο 20%. Με τον τρόπο που είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μας δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη μαρτυρούν οι στατιστικές. Η σύγχρονη πραγματικότητα ορίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων να περνάει 4-5 χρόνια για προπτυχιακές σπουδές οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνεχιστούν με μεταπτυχιακά/διδακτορικά προγράμματα άλλα 2-3 χρόνια, με αποτέλεσμα να βγουν στην αγορά εργασίας μετά τα 27 χρόνια. Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το κλίμα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας είναι το έντονο στρες, οι γρήγοροι ρυθμοί, ανεργία, οικονομική ανασφάλεια και χαμηλές απολαβές. Μέχρι λοιπόν να σταθεροποιήσει ο νέος και η νέα την εργασία και το πορτοφόλι, και παράλληλα να ζήσει και κάποιες εμπειρίες γιατί καλώς ή κακώς πριν αποκτήσεις παιδιά πρέπει να έχεις εκπληρώσει και κάποια όνειρα, η δεκαετία των 30 έχει μπει για τα καλά.  Κοινωνικά και συναισθηματικά λοιπόν στην εποχή μας είναι πολύ δύσκολο στη δεκαετία των 20 να έχεις εκπληρώσει όλες σου τις απαιτήσεις για μόρφωση, εργασία, ταξίδια, εμπειρίες, σωστό σύντροφο και να είσαι και έτοιμος να αφιερωθείς στην τεκνοποίηση και ανατροφή παιδιών.

Μετά από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το ζήτημα της κατάλληλης ηλικίας για τεκνοποίηση είναι πολυδιάστατο και καθαρά προσωπικό. Η εμπειρία του να φέρεις ζωή σε αυτόν τον κόσμο είναι από μόνη της καθηλωτική και ο καθένας αξίζει να το ζήσει στον χρόνο που το έχει φανταστεί. Απλά να έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας ότι είναι δύσκολο να τα «έχεις όλα» όποτε τα θέλεις, υπάρχει πάντα το γοητευτικό κομμάτι της έκπληξης, και ότι ο χρόνος κυλάει και είναι αμείληκτος…

Eπιμέλεια άρθρου:

me_10209806631110351_1667790534_n

Γεωργακάκου Σταυρούλα

Content Editor

pharm24.gr

 

Προτεινόμενα Άρθρα