×

Σκύλος: σύμμαχος ζωής, υγείας & ευτυχίας για το παιδί!

 13/02/2023 3m, 28s

Βρίσκεσαι εδώ και καιρό σε δίλημμα, κάνεις λίστες με pros και cons για το εάν θα πάρεις σκυλάκι στο παιδί σου που στο ζητάει επίμονα; Είναι λογικό! Το να προσθέσεις ένα νέο “μέλος” στο σπίτι σου δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να αξιολογήσεις τον διαθέσιμο χώρο που έχεις, τον χρόνο, το χρηματικό budget για την φροντίδα και φυσικά την κατάλληλη ράτσα που θα ικανοποιεί όλα αυτά. Άραγε ποιά θα είναι τα οφέλη για την φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού η σωματική και συναισθηματική επαφή με ένα κατοικίδιο; Αξίζει όλη η φασαρία και ο μπελάς; Την απάντηση την αφήνω για τον καθέναν!

1. Συντροφικότητα – πιστός φίλος

Ποιος είπε ότι η παιδική ηλικία για τους μικρούς μας φίλους είναι πάντα παράδεισος; Έχει και αυτή τις δυσκολίες της, κλάματα, φόβοι, θυμοί, λύπες και διάφορες άλλες καταστάσεις που δίνουν στα παιδάκια μια πρόγευση της ζωής. Τα σκυλιά σε όλες αυτές τις στιγμές είναι εκεί, παρέχοντας συντροφιά και παρηγοριά στη παιδική ψυχούλα. Το χάιδεμα και οι αγκαλιές προς το κατοικίδιο τείνει να μειώνει τα επίπεδα στρες και βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει. Το ίδιο και τους γονείς!

2. Δραστήριος τρόπος ζωής – κίνηση

Το να φροντίζεις ένα σκυλί ενθαρρύνει ένα ενεργό και δραστήριο τρόπο ζωής, μιας και όπως δείχνουν οι μελέτες τα παιδιά που έχουν σκυλί εξασκούνται τουλάχιστον κατά 11 λεπτά παραπάνω την ημέρα από αυτά που δεν έχουν. Ίσως δεν ακούγεται πολύ αλλά αθροιστικά σε εβδομάδα και μήνα, κάτι γίνεται. Πολλά σκυλιά χρειάζονται και καθημερινές βόλτες ή τρέξιμο και πολλά παιχνίδια και η αλήθεια είναι πως ακόμα και όταν δεν υπάρχει διάθεση, σου δίνουν κίνητρο για να σηκωθείς από τον καναπέ!

3. Υπεύθυνα παιδιά – εκμάθηση υποχρεώσεων

Δεν υπάρχει πιο άμεσος τρόπος να εμφυσήσεις την έννοια της ευθύνης στους μικρούς μας φίλους από το να τους πάρεις ένα κατοικίδιο. Και μόνο το να φροντίζουν να έχει το ζωάκι καθημερινά νερό και φαγητό είναι μια καλή αρχή για να κατανοήσουν τι σημαίνει δέσμευση και ανάληψη ευθυνών. Τα παιδιά μέσω της φροντίδας ενός ζώου μαθαίνουν τι είναι η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και υψηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης λόγω όλων των υποχρεώσεων που φέρουν εις πέρας. Εξαιρετικά ευεργετική η εκμάθηση της φροντίδας από τα αγοράκια συγκεκριμένα. Το να μάθεις να φροντίζεις άλλους ως ενήλικας δεν έρχεται από μόνο του, όπως και να σε έχουν μεγαλώσει. Ενώ λοιπόν για τα μικρά κοριτσάκια παιχνίδια όπως babysitting με κούκλες-μωρά και μαγειρική είναι φυσιολογικά και κοινά, για το αγόρι τέτοια παιχνίδια θα θεωρούνταν «κοριτσίστικα». Γι΄αυτό λοιπόν η φροντίδα ενός ζώου είναι εξέχουσας σημασίας στη σωστή συναισθηματική ανάπτυξη ενός αγοριού.

4. Ισχυρό ανοσοποιητικό – λιγότερες αλλεργίες

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που μεγαλώνουν σε στενή επαφή με κατοικίδια αρρωσταίνουν πιο σπάνια τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η έκθεση στο τρίχωμα των σκυλιών και στα μικρόβια που αυτό φέρει από το έξω μέσα στο σπίτι, αλλά και η επαφή με τα βακτήρια στο σάλιο του σκύλου δείχνουν να είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Ακόμα, σύμφωνα με μία μελέτη του Dennis Ownby, MD, παιδίατρου και διευθυντή του τμήματος Αλλεργιών και Ανοσολογίας του Medical College of Georgia που πραγματοποιήθηκε σε 474 παιδιά κάτω των 7, το να έχει το παιδί επαφή με διάφορα κατοικίδια μειώνει το ρίσκο να αναπτύξει συγκεκριμένες αλλεργίες σε λιγότερο από μισό από αυτό το παιδί που δεν έχει κατοικίδιο σπίτι! Τα παιδιά που είχαν κατοικίδιο είχαν λιγότερα θετικά αποτελέσματα σε δερματολογικά τεστ για αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου όπως ακάρεα-σκόνη και τρίχωμα ζώων και σε εξωτερικού χώρου όπως γρασίδι και γύρη. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ζώα μειώνει και τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.

5. Χαρούμενα παιδιά!

Ίσως το πιο απτό και ευεργετικό όφελος ενός σκυλιού στην παιδική ηλικία είναι ότι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα! Η διαδραστική επαφή παιδιού με κατοικίδιο ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που είναι οι χημικοί υπαίτιοι θετικών συναισθημάτων. Βάζοντας λοιπόν στο πλάι όλη την επιστημονική ανάλυση και τις έρευνες, το παιχνίδι και τα χάδια με ένα σκυλί κάνει απλά τα παιδιά ευτυχισμένα και φωτίζει τα προσωπάκια τους από χαρά!

Μην ξεχνάτε, ότι καθαρό και ασφαλές είναι μόνο ένα σωστά εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο, κτηνιατρικά παρακολουθούμενο και εκπαιδευμένο κατοικίδιο.

 

Επιμέλεια άρθρου:

me_10209806631110351_1667790534_n

Γεωργακάκου Σταυρούλα

Content Editor

pharm24.gr

Πηγές:

www.petcentric.com

www.parents.com

Προτεινόμενα Άρθρα