×

Ψείρες; Για να εξοντώσεις τον εχθρό, πρέπει πρώτα να τον μάθεις!

 24/03/2023 3m, 18s

TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΘΕΙΡΕΣ (ΨΕΙΡΕΣ)

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι φθείρες μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας).

  1. Είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά που έχουν το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας κατά την εκκόλαψή τους και ενός σησαμόσπορου κατά την πλήρη ενηλικίωσή τους.
  2. Ζουν στο ανθρώπινο κεφάλι και τρέφονται με αίμα από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.
  3. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσής τους είναι από το ένα κεφάλι στο άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η εμφάνισή τους είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των μικρών παιδιών που συνηθίζουν να παίζουν με τα κεφάλια τους κοντά το ένα στο άλλο. Δεν αποκλείεται να μεταδοθούν όμως και από κοινή χρήση βουρτσών χτενίσματος, επαφή με ρούχα, σεντόνια, μαξιλάρια κλπ.

 

Η ενήλικη θηλυκή ψείρα είναι ένα γκρι-άσπρο έντομο μήκους 3-4 χιλιοστών,ενώ το αρσενικό είναι ελαφρά μικρότερο. Τρέφεται με αίμα, ενώ εναποθέτει τα αυγά της πάνω στην τρίχα και πολύ κοντά στο κρανίο. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

  • ερεθισμό και κνησμό
  • εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος

Οι ψείρες εκκρίνουν τοξίνες που προκαλούν φαγούρα, πιθανόν και εξάνθημα.

Διαθέσιμες αγωγές

Υπάρχουν 2 τύποι διαθέσιμων αγωγών:

  1. Με εντομοκτόνα (περμεθρίνη, Μαλαθείο, Φαινοθρίνη) που εξουδετερώνουν τις ψείρες με χημικό τρόπο
  2. Χωρίς εντομοκτόνα , που δεν περιέχουν χημικές ουσίες, έχουν ως βάση έλαια και σιλικόνη και έχουν φυσικό μηχανισμό δράσης (σαμπουάν, λοσιόν, σπρέυ).

Ενας εναλλακτικός τρόπος απομάκρυνσης των ψειρών είναι το προσεκτικό, επαναλαμβανόμενο χτένισμα των μαλλιών. Είναι μια καλή επιλογή σε μικρά παιδιά (κάτω των δύο ετών, που δεν μπορούν να λάβουν τοπική αγωγή) ή σε περιπτώσεις που δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αντιφθειρικά.

Πως; Φροντίστε τα μαλλιά να είναι υγρά και ύστερα προσθέστε μία λιπαντική ουσία, όπως κοντίσιονερ, λάδι ελιάς ή ξίδι. Χτενίστε επανειλημμένα έως ότου καμία ψείρα να μην είναι ορατή επάνω στη χτένα. Επαναλάβετε κάθε 3-4 ημέρες για αρκετές εβδομάδες, συνεχίζοντας οπωσδήποτε για 2 εβδομάδες μετά την ανεύρεση έστω και μιας ζωντανής ψείρας. Η μέθοδος θεωρείται αρκετά αποτελεσματική, αν και χρονοβόρα.

 

Πλην της τοπικής αγωγής, οι μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και οι πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά, καθώς και οι βούρτσες και χτένες που χρησιμοποιήθηκαν έως και 48 ώρες πριν από την έναρξη της αγωγής, πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να σιδερωθούν σε υψηλή θερμοκρασία. Θερμοκρασία νερού 55°C καταστρέφει την ώριμη ψείρα και τα αβγά σε 5 λεπτά. Τα έπιπλα, χαλιά και καθίσματα αυτοκινήτων πρέπει να καθαριστούν με ηλεκτρική σκούπα. Αντικείμενα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2 ημέρες προ της έναρξης της αγωγής είναι απίθανο να είναι μολυσμένα με ζωντανές ψείρες, καθώς η ψείρα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ανθρωπίνου σώματος για πάνω από 48 ώρες.

Εάν το παιδί έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας. Οι ψείρες κεφαλιού δεν έχουν φτερά ή πόδια αναπήδησης γι’αυτό δεν μπορούν να πετάξουν ή να πηδήσουν από κεφάλι σε κεφάλι. Μπορούν μόνο να σέρνονται. Ακόμα μπορείτε να ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου)

Όσο και να σας αγχώνει το γεγονός ότι το παιδί σας ίσως κολλήσει ψείρες στο σχολείο, δείξτε ψυχραιμία, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Να θυμάστε ότι οι ψείρες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και προλαμβάνονται με συστηματικό έλεγχο, χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες αγωγές της αγοράς. Έτσι οι μικροί μας φίλοι μπορούν να νιώθουν όμορφα στο μάθημα και στο παιχνίδι τους καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πηγές:

https://www.paranix.eu/gr

http://medlabgr.blogspot.com

https://www.iatropedia.gr/

Προτεινόμενα Άρθρα