×

Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

 24/01/2023 3m, 20s

Η εμμηνόπαυση δεν είναι για όλες τις γυναίκες εύκολη υπόθεση….Κάποιες περνάνε πραγματικά δύσκολα για πολλά χρόνια, ενώ κάποιες άλλες νιώθουν ότι «απελευθερώθηκαν» από την έμμηνο ρύση.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης τοποθετείται χρονικά δώδεκα μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας. Η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει λίγο μετά την ηλικία των 40 ή των 50, δεν είναι ασθένεια, αλλά είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και δεν θα πρέπει να σας στενοχωρεί. Ουσιαστικά είναι μια μεταβατική περίοδος στη ζωή σας, όπου οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια, το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και η έμμηνος ρύση γίνεται λιγότερο συχνή και τελικά σταματάει. ‘Οπως και να τη βιώσετε αυτή τη φάση λιγότερο ή περισσότερα έντονα, σίγουρα θα επηρεάσει την καθημερινότητά σας.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες είναι τα ακόλουθα:

Εξάψεις

Αποτελούν το πιο κοινό σύμπτωμα, και αρχίζουν να εκδηλώνονται με αίσθηση ζέστης στο πρόσωπο και το λαιμό και στη συνέχεια στο στήθος μέχρι και τους ώμους.
Αυτό το κύμα καύσου μπορεί να συνοδεύεται από αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως ερυθρότητα του δέρματος και συχνά προηγείται της έναρξης της έντονης εφίδρωσης, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Διαταραχές του Κόλπου και του Ουροποιητικού Συστήματος

Ως αποτέλεσμα της πτώσης των ορμονικών επιπέδων ο κολπικός βλεννογόνος ατροφεί και χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα που οδηγεί σε πόνο κατά τη συνουσία. Καθώς ο κόλπος στερείται τον εμποτισμό των οιστρογόνων, η χλωρίδα δεν προστατεύει πλέον το βλεννογόνο και ο κόλπος γίνεται ευάλωτος σε βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από την έλλειψη οιστρογόνων άμεσα ή / και έμμεσα από την ξηρότητα του κόλπου. Τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται λεπτότερα και λιγότερο ελαστικά. Ο κόλπος βραχύνεται. Ο ιστός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων γίνεται λεπτότερος.

Διαταραχές του Δέρματος

Υπό την επίδραση της ανεπάρκειας οιστρογόνων, το δέρμα καθίσταται ξηρό, η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη και χάνει την ελαστικότητά και την φυσική της υγρασία και η χροιά της είναι θαμπή.

Οι Φυσικές Συνέπειες

Η αύξηση του βάρους, και ιδιαίτερα η αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας συνδέεται άμεσα με την έλλειψη οιστρογόνων και ανακατανομή του λίπους.
Η αλλαγή της σιλουέτας έχει χειρότερες ψυχολογικές επιπτώσεις στη γυναίκα από την ίδια την αύξηση του βάρους.

Οι Επιπτώσεις στη Σεξουαλική Δραστηριότητα

Είναι τυπικό να προσάψουμε στην εμμηνόπαυση μία πτώση της λίμπιντο και μια μείωση στην συχνότητα και την ποιότητα του σεξ.
Η κολπική ξηρότητα και αλλαγές στο σώμα επηρεάζουν την άνεση στη σεξουαλική ζωή.

Ανακουφίστε τα Ενοχλητικά Συμπτώματα

  • Για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας μπορείτε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει κάποια λιπαντικά του κόλπου με βάση το υαλουρονικό οξύ ή τη γλυκερίνη.
  • Ενημερωθείτε για τα συμπληρώματα διατροφής με ισοφλαβόνες σόγιας, αν έχετε έντονες και συχνές εξάψεις και δεν θέλετε να πάρετε ορμόνες. Επίσης, μπορείτε να πάρετε και άλλα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως αυτά με βάση τα ιχθυέλαια, πλούσια σε ωμέγα 3, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εξάψεων.
  • Για την οστεοπόρωση βοηθούν αυτά που περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο, ενώ για την ενίσχυση του ουροποιητικού και την αποφυγή λοιμώξεων αυτά που περιέχουν εκχύλισμα από cramberry.
  • Αντιμετωπίστε την ξηρότητα του δέρματος με κρέμες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, με προϊόντα αντιγήρανσης που ενυδατώνουν και προλαμβάνουν ή απαλύνουν τις ρυτίδες και μην παραλείπετε να εφαρμόζετε αντηλιακή κρέμα.
  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Έτσι θα αποφύγετε να βάλετε βάρος και θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, που ευνοούν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
  • Κάντε Ετήσιο Check up:
    • Εξετάσεις αίματος και ούρων μπορεί να γίνουν για να μετρηθούν οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών, που μπορεί να σηματοδοτούν πότε μια γυναίκα είναι κοντά στην εμμηνόπαυση ή ήδη πέρασε την εμμηνόπαυση. Παραδείγματα αυτών των εξετάσεων περιλαμβάνουν: οιστραδιόλη, FSH, LH
    • Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.
    • Εάν έχετε σημεία οστικής απώλειας ή έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, μιλήστε στο γιατρό σας για φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε την περαιτέρω εξασθένηση.

 

Επμέλεια άρθρου:

Καπερώνη Βάσω,

Φαρμακοποιός pharm24.gr

Πηγές άρθρου:

www.y-o.gr

www.iatronet.gr

Προτεινόμενα Άρθρα