×

Ακμή & Διατροφή: Ποιες θεωρούνται απαγορευτικές τροφές;

 04/04/2023 3m, 22s

Ακμή και διατροφή

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι διατροφή και ακμή είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία. Υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν ή και πυροδοτούν την ακμή και άλλες που κατευνάζουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν τη νόσο.

Το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στη σχέση της διατροφής και της ακμής με την έκλυση ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, αφενός, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης είναι ένας παράγοντας εμφάνισης ακμής κι αφετέρου υπάρχουν τροφές που συμβάλουν στην απότομη και αυξημένη έκλυση ινσουλίνης και της μετέπειτα δράσης της στον οργανισμό.

 

 

Σωστή διατροφή για ακμή

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο για να βοηθηθείς σε σχέση με την ακμή, όποιας μορφής. Ό, τι θα διαβάσεις παρακάτω ισχύει ακόμη και για τη διατροφή για κυστική ακμή ή τη ροδρόχρου.

 

Τροφές για την ακμή

Πώς θα βοηθήσει;

Τρόφιμα πλούσια σε Ω – 3 λιπαρά οξέα Αποτελούν κλειδί για τη διατροφή για ακμή. Παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία συμβάλει στην αντιμετώπιση ή και τη μείωση εμφάνισης ακμής. Στοιχεία δείχνουν ότι οι λαοί που καταναλώνουν συχνά ψάρια και τρόφιμα πλούσια σε Ω3 παρουσιάζουν ελάχιστα ποσοστά ακμής.
Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο Αποτελεί ένα μέταλλο που συμβάλει γενικά στην υγεία της επιδερμίδας. Αντίστροφα, άτομα με δερματικά προβλήματα έχουν συνήθως και χαμηλό ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος δημιουργεί ένα εχθρικό έδαφος για την ανάπτυξη φλεγμονών και βακτηρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο αποτελούν την πρώτη επιλογή σε συμπληρώματα διατροφής για ακμή.
Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο Το σελήνιο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έτσι, προστατεύει το δέρμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών και τις βλαβερές συνέπειές τους, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία της επιδερμίδας.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες Αυτές οι τροφές περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακμής.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε & C Οι βιταμίνες αυτές έχουν καταπραϋντικές & αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά προβλήματα ακμής συμπληρωματικά με τοπικές ή άλλες αγωγές.

 

 

 

Τροφές κατά της ακμής

Πώς θα βοηθήσει;

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά  Λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, τα σέσκουλα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη Α που συμβάλλει στον καθαρισμό του προσώπου από την ακμή και από άλλα δερματικά προβλήματα.
Μπρόκολο  Περιέχει τον κατάλληλο συνδυασμό βιταμινών για την υγεία του δέρματος. Για την ακρίβεια είναι σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β, C, E & Κ. Παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διατηρώντας το δέρμα καθαρό, υγιές και λαμπερό.
Αβοκάντο Αποτελείται από πλήθος βιταμινών, όπως είναι η Α & Ε και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Έτσι βοηθά στη συνολική υγεία της επιδερμίδας, ενώ ευρήματα δείχνουν την κατευναστική του δράση σε περιπτώσεις ροδόχρους ακμής.
Ψάρια Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν την υγεία της επιδερμίδας. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος και η ρέγγα.
Ακτινίδια Το ακτινίδιο είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, που όπως προαναφέρθηκε βοηθά σε περιπτώσεις ακμής.
Αμύγδαλα Ο καρπός αυτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, της οποίας η δράση κατά της ακμής και των δερματικών προβλημάτων έχει αναφερθεί παραπάνω.
Σκόρδο Έχει πανίσχυρη αντιφλεγμονώδη δράση και περιέχει αλισίνη, που καταπολεμά μικρόβια και ιούς.

 

 

 

 

Αποφύγετε:

Πώς θα βοηθήσει;

Γαλακτοκομικά προϊόντα Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες και όλα τα γλυκά που τα περιέχουν παρόλο που αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και δεν προτείνεται να αποκλειστούν από το διαιτολόγιο, μπορούν να περιοριστούν σε περιόδους έντονης ακμής..
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη Όπως προαναφέρθηκε η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνδέονται με την επιβλαβή δράση της ινσουλίνης.

Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, που αγνοούμε. Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, ροφήματα όπως οι φρουτοχυμοί, γλυκά κ.α. τέτοια τρόφιμα.

Junk food Αποτελούν τις τροφές που σχετίζονται πλέον με φλεγμονές στο σώμα όπως είναι η ακμή. Το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε «κακά» λιπαρά, τα λεγόμενα τρανς. Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή και εντελώς τις τηγανιτές πατάτες, το έτοιμο φαγητό, τα τρόφιμα μαγειρεμένα σε κακής ποιότητας λάδι κ.α.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα