×

Πας γυμναστήριο; Μάθε γιατί η πρωτεΐνη μπορεί να σε βοηθήσει

 24/03/2023 4m, 56s

Τα τελευταία χρόνια η πρωτεΐνη συγκαταλέγεται στον ‘’απαραίτητο εξοπλισμό’’ των ατόμων που γυμνάζονται. Δεν είναι τυχαίο, αφού παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιδόσεις, καθώς και στην ενίσχυση και αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος. Μία γνωριμία μαζί της θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις γιατί τη χρειάζεσαι όταν γυμνάζεσαι, ακόμα και όταν… δε γυμνάζεσαι!

 

 

8 λόγοι που κάνουν την πρωτεΐνη απαραίτητη

 

Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε πολλές τροφές εκτός από το κρέας,  όπως τα αυγά και κυρίως το ασπράδι, τα αμύγδαλα, το στήθος κοτόπουλου και η γαλοπούλα, η βρώμη, το τυρί cottage, τα γαλακτοκομικά, ο τόνος, το κινόα, οι φακές, τα ψάρια, οι γαρίδες, ο πασατέμπος, oι σπόροι chia, τα φασόλια. Παρόλα αυτά, αν έχεις βάλει στόχο να γυμναστείς οι ανάγκες του οργανισμού σου σε ενέργεια,  αλλά και η φθορά που προκαλείται στο μυϊκό σύστημα χρειάζεται πιο δραστικές λύσεις. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πρωτεΐνη από ορό γάλακτος  σε σκόνη είναι τα πιο… αγαπημένα και αποτελούν την πρώτη επιλογή! Και σίγουρα έχουν τους λόγους τους…

 

Πρωτεΐνη: Τι κάνει;

  • Μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας

Αν προπονείσαι καθημερινά, θα πρέπει να λαμβάνεις συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης, αφού μία από τις ιδιότητές της είναι η δημιουργία νέου μυϊκού ιστού. Αν η δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη δε θα μπορείς να έχεις  το ‘’χτίσιμο’’ του μυϊκού ιστού που χρειάζεσαι και φυσικά θέλεις. Η πρωτεΐνη χάρη στην ιδιότητά της να διατηρεί την ισορροπία του αζώτου, διασφαλίζει στο να μη χάσεις μυϊκό ιστό.

 

  • ‘’Χτίζει’’ το σώμα

Ο μυϊκός ιστός αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό  έχει ανάγκη από πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όχι μόνο για να διατηρείται υγιής, αλλά και για να… χτιστεί. Το σώμα, μετά από μία έντονη άσκηση, βρίσκεται σε καταβολισμό, δηλαδή έχει έλλειψη σε πρωτεΐνες τις οποίες βρίσκει διασπώντας τους μυς. Αν δεν υπάρχει επάρκεια σε αμινοξέα, ο οργανισμός προχωράει στη διάσπαση μυϊκών πρωτεϊνών, ώστε να σχηματίσει τα απαραίτητα αμινοξέα για τις ζωτικές λειτουργίες του.

 

  • Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη πρωτεΐνης πριν, αλλά και μετά την προπόνηση, μπορεί να επιταχύνει τη σύνθεση πρωτεϊνών. Λαμβάνοντας σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος γρήγορης απορρόφησης θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τα αποτελέσματα που θέλεις να έχεις. Η πρωτεΐνη θα προετοιμάσει τους μυς, ώστε να ανταπεξέλθουν στο προπονητικό πρόγραμμα και θα σε εφοδιάσει με τα αμινοξέα που θα αναλάβουν τη διαδικασία ‘’επιδιόρθωσης’’ των μυών.

 

  • Υποστηρίζει τα γερά οστά

Η λήψη ασβεστίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσεις τα οστά σου γερά, αλλά και να έχεις υψηλά επίπεδα ενέργειας. Επίσης, το σβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στις μυϊκές συσπάσεις, γι’ αυτό και η επάρκειά του στον οργανισμό σου συμβάλλει στο να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Πολλές σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν σε μία μερίδα/scoop μέχρι και 20% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο.

 

  • Είναι και για χορτοφάγους

Αν και υπάρχουν πολλές τροφές για χορτοφάγους που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, παρόλα αυτά οι ανάγκες σου όταν γυμνάζεσαι είναι περισσότερες και χρειάζονται… συμπλήρωμα. Μπορείς να βρεις πρωτεΐνη από γάλα και  σόγια. Αν είσαι οπαδός της χορτοφαγίας, επένδυσε  σε μία σκόνη πρωτεΐνης που θα μπορείς να παίρνεις για να σε βοηθήσει να φτάσεις στο στόχο σου.

 

  • Σε γλυτώνει από ανθυγιεινές επιλογές

Υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνεις να ετοιμάσεις το γεύμα σου και η πείνα μπορεί να σε ωθήσει σε ανθυγιεινές επιλογές. Τη λύση σού τη δίνει η πρωτεΐνη όρου γάλακτος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρωτεΐνες δημιουργούν κορεσμό, δηλαδή σε χορταίνουν, και αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα. Μπορείς να έχεις μαζί σου μία μερίδα σκόνης πρωτεΐνης και να τη διαλύσεις σε άπαχο γάλα αντί για νερό και να τη συνδυάσεις με μία μπανάνα. Έχεις ένα γεύμα που θα σε κρατήσει μέχρι να φας… κανονικά και θα σου χαρίσει ενέργεια.

 

  • Γίνεται σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Αν είσαι επιρρεπής στην πρόσληψη βάρους, θέλεις να χάσει ή να διατηρήσεις το βάρος σου, κάνε την πρωτεΐνη σύμμαχό σου. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία πέψης των πρωτεϊνών από τον οργανισμό απαιτεί περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να έχεις μία αίσθηση πληρότητας, άρα δεν πεινάς γρήγορα. Επίσης, η πρωτεΐνη συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθυμία για φαγητό. Επίσης, αν ασκείσαι και έχεις υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, σύμφωνα με μελέτες διατηρείς περισσότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με το αν είχες χαμηλή πρόσληψη.

 

  • Αποδεικνύεται ιδανική αν είσαι 50 και άνω

Η απώλεια μυϊκού ιστού αποτελεί φυσικό επακόλουθο όσο μεγαλώνουμε. Είναι όμως πολύ θετικό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 προσέχουν τη διατροφής τους και την εμφάνισή τους και εντάσσουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα, τα α αποτελέσματα είναι εκπληκτικά έχοντας μία πολύ καλή φυσική κατάσταση και μία εξίσου καλή εμφάνιση. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα άνω των 52 που έπαιρναν διπλή ποσότητα πρωτεΐνης έδειξε ότι είχαν πιο αποδοτικό ‘’χτίσιμο’’ των μυών αλλά και καλύτερη διατήρηση των μυών. Έχοντας ως δεδομένο ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την αύξηση της χοληστερόλης,  η σκόνη από πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική.

 

 

Power of Nature Sport Series
Sport Series 100% Whey protein

…πρωτίστως καθαρή πρωτεΐνη

Επένδυσε σε ένα συμπλήρωμα  αποτελείται από συμπυκνωμένο τύπο ορού γάλακτος, (concentrate), ειδικά αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος που  έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη, (isolate),  και υδρολυμένη (hysrolysed) η οποία παρέχει τη μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα απελευθερώνοντας όλα τα σημαντικά αμινοξέα με στόχο την αποκατάσταση των μυϊκών ινών.

Η Power of Nature Sport Series  100% Whey protein από την Power Health αποτελεί ένα ‘’προπονητικό’’ ρόφημα με έμφαση στην υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), όπως η λευκίνη, το πιο σημαντικό αμινοξύ, που ενισχύει την αύξηση των μυών. Περιέχει 100% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και αποδίδει 22,3g πρωτεΐνη/μερίδα. Αποτελεί μείγμα συμπυκνωμένης, απομονωμένης και υδρολυμένης πρωτεΐνης για την υψηλή παροχή αμινοξέων και την καλύτερη απορρόφησή τους. Είναι εξαιρετικά αποδοτική,  εύπεπτη, έχει εκπληκτική φυσική γεύση σοκολάτα και θα γίνει καθαρά… και η δική σου επιλογή!

 

Πηγή άρθρου: Power Health 
Eπιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα