×

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

 15/03/2024 3m, 45s

Αναρωτιέστε μήπως είστε έγκυος; Ένα τεστ εγκυμοσύνης και κατόπιν η επίσκεψη στον Μαιευτήρα είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να βεβαιωθεί μια γυναίκα ότι είναι έγκυος. Παρ΄ όλα αυτά, πολλές γυναίκες παρατηρούν συμπτώματα εγκυμοσύνης, ακόμα και σε πολύ αρχικό στάδιο. Ποια είναι λοιπόν και πότε ξεκινούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση της περιόδου που μπορεί να προμηνύουν τον ερχομό ενός μωρού;

 

Ποια συμπτώματα εγκυμοσύνης παρατηρούμε πρώτα;

Κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης, πριν την καθυστέρηση της περιόδου, τα οποία δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες. Πολλά από αυτά θυμίζουν τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως. Μετά από τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο (την εσωτερική στιβάδα) της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης που είναι κηλίδες αίματος λίγες μέρες προ της αναμενόμενης περιόδου και κράμπες στην κοιλιά που θυμίζουν επερχόμενη περίοδο.

Ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης μπορεί να είναι οι αλλαγές στο στήθος. Μετά από τη σύλληψη, αλλάζουν γρήγορα τα επίπεδα των ορμονών. Λόγω των αλλαγών, μπορεί να πρηστεί το στήθος, να πονέσει ή να μουδιάσει μία ή δύο εβδομάδες αργότερα. Μπορεί επίσης οι μαστοί να αισθάνονται πιο βαρείς ή πιο γεμάτοι ή να είναι πιο ευαίσθητοι στην αφή. Η περιοχή γύρω από τις θηλές, που ονομάζεται θηλαία άλως, μπορεί επίσης να σκουρύνει.

 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης δύο εβδομάδων

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η χρονολόγηση της εγκυμοσύνης ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως, δηλαδή περίπου 10-14 μέρες πριν γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μπορούν οι γιατροί να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ΠΗΤ (πιθανή ημερομηνία τοκετού) δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις σχετικά με την ημέρα της ωορρηξίας-σύλληψης. Αντιθέτως, η ημερομηνία έναρξης της περιόδου είναι γνωστή σχεδόν σε όλες τις γυναίκες.

Αν λοιπόν σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας, συλλάβατε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, τότε μάλλον είστε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες έγκυος. Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης δύο εβδομάδων είναι στην ουσία εκείνα που παρατηρείτε όταν είστε 4 εβδομάδων έγκυος.

 

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Περίπου οι μισές γυναίκες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά την 5η εβδομάδα της κύησης. Την 6η και 7η εβδομάδα σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες παρατηρούν κάποια σημάδια εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι καθυστέρηση περιόδου, ναυτίες, εμετοί, δυσπεψίες, καούρες, ευαισθησία στις μυρωδιές, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Τα συχνότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι τα εξής:

  • Κηλίδες αίματος (αιμόρροια εμφύτευσης)
  • Αλλαγές στο στήθος
  • Κράμπες
  • Κούραση
  • Υπνηλία
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στις μυρωδιές
  • Συχνουρία
  • Επιθυμία ή αποστροφή για συγκεκριμένες τροφές
  • Φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στη μέση

🤔 Εγκυμοσύνη & διατροφή ανά τρίμηνο

 

Μπορεί να υπάρχει εγκυμοσύνη με περίοδο και χωρίς συμπτώματα;

Κατά τη διάρκεια της κύησης, μία γυναίκα δεν έχει περίοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες παρατηρούν κάποια αιμορραγία που θυμίζει πολύ την περίοδο, που όμως δεν οφείλεται στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Για την ακρίβεια, μπορεί να πρόκειται για ακόμα ένα πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

Λίγες κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος και δείτε λίγο αίμα, επικοινωνήστε αμέσως με το γυναικολόγο-μαιευτήρα σας.

Ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη με εξακολούθηση της περιόδου, παρόλα αυτά μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα. Είναι αρκετά ασυνήθιστο αλλά σε μερικές περιπτώσεις, το μόνο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η απώλεια της περιόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης του πρώτου μήνα ανά εβδομάδα;

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης του πρώτου μήνα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά. Δείτε με λεπτομέρεια ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα.

 

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης Ανά Εβδομάδα
1η εβδομάδα Την 1η εβδομάδα προφανώς έχετε την περίοδό σας, μια και οι γυναικολόγοι χρονολογούν την εγκυμοσύνη από την τελευταία περίοδο. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, φροντίστε να ξεκουράζεστε, να τρέφεστε σωστά, να πίνετε αρκετό νερό, να αποφεύγετε το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ και εν γένει να προσέχετε την υγεία σας.
2η εβδομάδα Ούτε την 2η εβδομάδα είστε έγκυος. Μετά τα μέσα της δεύτερης εβδομάδας γίνεται συνήθως η ωορρηξία λόγω της οποίας ίσως νιώσετε κάποιον πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή αυξημένη θερμοκρασία σώματος, τα οποία είναι συνήθως και τα μοναδικά συμπτώματα εγκυμοσύνης 2 εβδομάδων.
3η εβδομάδα Την 3η εβδομάδα, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Κάποιες έγκυες μπορεί να εμφανίσουν πρώιμα συμπτώματα, όπως ήπιες κράμπες στην κοιλιά ή μικρές κηλίδες αίματος. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.
4η εβδομάδα Την 4η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται το έμβρυο και ο πλακούντας. Σε αυτό το στάδιο, το τεστ εγκυμοσύνης θα βγει θετικό.

 

 

Επιστημονική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπλάνας, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Επιμέλεια Άρθρου: Pharm24.gr

O Κωνσταντίνος Μπλάνας είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος. Κατέχει μια μεγάλη σειρά από ακαδημαϊκούς τίτλους. Έχει λάβει πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόριτς στην Αγγλία και στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Σε ότι αφορά στην επαγγελματική του δραστηριότητα, από το 2011 ασκεί τη Μαιευτική-Γυναικολογία ιδιωτικά στο ιατρείο του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Συνεργάζεται με τα ιδιωτικά μαιευτήρια των Αθηνών και είναι επιμελητής της γυναικολογικής κλινικής «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» του ΤΥΠΕΤ. Στο «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» είναι υπεύθυνος του ιατρείου ΟΥΡΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ όπου ασχολείται μεταξύ άλλων με προβλήματα πρόπτωσης σπλάγχνων, χαλάρωσης του κόλπου και ακράτειας ούρων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Ουρογυναικολογίας. Αφιερώνει χρόνο κατά τη διάρκεια των ραντεβού στο ιατρείο για να αναλύει με τις γυναίκες ζητήματα σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία παρέχοντάς τους την πιο σύγχρονη επιστημονική πληροφόρηση. Ιδίως κατά την περίοδο της κύησης παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδα και παρακολούθηση παραμένοντας διαθέσιμος και προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή.

Προτεινόμενα Άρθρα