×

Ανδρική Τριχόπτωση


 

Η ανδρική τριχόπτωση κάνει την εμφάνισή της περίπου στην ηλικία των 50, όμως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Το συχνό αυτό φαινόμενο δεν επηρεάζει τη συνολική υγεία του ανθρώπου αλλά μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του.

Συνήθως ξεκινά στην κορυφή του κεφαλιού και επεκτείνεται σε αραίωση σε άλλα σημεία. Η ανδρογενετική αλωπεκία, όπως ονομάζεται, εξελίσσεται σταδιακά με απώλεια μαλλιών, ενώ όσο νωρίτερα επιλέξει κάποιος να την αντιμετωπίσει, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να δει αποτελέσματα.

 

Αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης

 

hair loss men

 

Όλοι οι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες την ημέρα και τα μαλλιά ανανεώνονται φυσικά.

Ο κάθε θύλακας παράγει μια νέα τρίχα σε φάση ανάπτυξη, η οποία διαρκεί έως και 6 χρόνια. Τα μαλλιά περνάνε περίπου 25 με 30 τέτοιους κύκλους στη διάρκεια τη ζωής του ανθρώπου. Όμως μερικές φορές οι τρίχες που πέφτουν δεν αντικαθίστανται από νέες.

 

Τα αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης μπορεί να είναι:

  • Η γενετική προδιάθεση
  • Το στρες
  • Η εποχικότητα
  • Η κακή διατροφή
  • Χρόνιες ασθένειες
  • Κάποια φάρμακα για τον καρκίνο

Η ανδρική τριχόπτωση οφείλεται σε γενετική προδιάθεση κυρίως. Η κληρονομική αλωπεκία πλήττει μεγάλο ποσοστό των ανδρών και οφείλεται σε μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων, που είναι ανδρικές ορμόνες.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν την ανδρική αλωπεκία είναι το στρες και το ψυχολογικό σοκ, η κακή διατροφή, η αλλαγή της εποχής και διάφορες φαρμακευτικές αγωγές όπως αντιπηκτικά φάρμακα ή φάρμακα κατά του καρκίνου.

 

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για την ανδρική τριχόπτωση;

Αρχικά, αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη τριχόπτωση επικοινωνήστε με το γιατρό σας, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας άμεσα. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να κρίνει αν έχετε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Υπάρχουν αγωγές κατά της ανδρικής τριχόπτωσης. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ειδικά σαμπουάν, λοσιόν και αμπούλες κατά της τριχόπτωσης. Επιπλέον, υπάρχουν και τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών για την άμεση αντιμετώπιση της ανδρικής τριχόπτωσης. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες για τον περιορισμό του προβλήματος. Οι ειδικοί συνιστούν:
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Μείωση του στρες
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

 

Προϊόντα για την ανδρική τριχόπτωση

Καθώς μεγαλώνουμε πέφτουν τα μαλλιά κι αυτό είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως προϊόντα για την ανδρική τριχόπτωση που μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει δύο φάρμακα για τη θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης:

  • Μινοξιδίλη, συνήθως σε μορφή αφρού
  • Φιναστερίδη, συνήθως σε μορφή χαπιού

Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται περίπου ένα έτος για να παρατηρήσει κανείς αποτελέσματα. Πριν προβείτε σε αγορά σκευασμάτων και συμπληρωμάτων, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά το είδος της τριχόπτωσης που σας ταλαιπωρεί.

 

Πότε η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική;

Όλοι οι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες την ημέρα και τα μαλλιά ανανεώνονται φυσικά.
Ο κάθε θύλακας παράγει μια νέα τρίχα σε φάση ανάπτυξης , η οποία διαρκεί έως και 6 χρόνια. Τα μαλλιά περνάνε περίπου 25 με 30 τέτοιους κύκλους στη διάρκεια τη ζωής του ανθρώπου.
Όμως, η διαδικασία της τριχόπτωσης μπορεί να ξεκινήσει και πολύ νωρίτερα και τρίχες που πέφτουν να μην αντικαθίστανται από νέες. Έτσι, παρατηρείται η αραίωση σε ορισμένα σημεία του κεφαλιού.

 

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Διαβάστε επίσης  περισσότερα για τη γυναικεία τριχόπτωση.

 

Βρείτε προϊόντα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στο Pharm24.gr.

 

💡Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.