×

Απώλεια Μαλλιών


Η τριχόπτωση, γνωστή και ως αλωπεκία είναι σπανίως σοβαρή, όμως προκαλεί ανησυχία και αίσθημα άγχους. Διαβάστε παρακάτω γιατί συμβαίνει, τι προκαλεί την τριχόπτωση και πως μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση αυτή.

 

Τι είναι η καθημερινή τριχόπτωση;

Οι άνθρωποι χάνουν καθημερινά 50 με 100 τρίχες, γεγονός που ίσως να μην παρατηρείται ότι συμβαίνει, μιας και είναι φυσιολογικό.
Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής. Ο κύκλος αυτός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας κτλ. Ο κύκλος ζωής αυτός χωρίζεται σε 3 φάσεις:

  • Αναγενής φάση – η φάση ανάπτυξης που διαρκεί 2 έως 6 χρόνια
  • Καταγενής φάση – μια μεταβατική φάση ανάπτυξης που διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες
  • Τελογενής φάση – διαρκεί περίπου 2 με 3 μήνες και στο τέλος της φάσης η τρίχα πέφτει και αντικαθίσταται με μια νέα τρίχα, όταν και ο κύκλος ζωής ξεκινάει από την αρχή.

Τι είναι η φαλάκρα αρσενικών μοτίβων;

 

Middle-aged man concerned by hair loss

 

Η φαλάκρα αρσενικών μοτίβων είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης που επηρεάζει κυρίως τους άντρες. Βέβαια υπάρχουν και γυναίκες που βιώνουν αυτό το πρόβλημα τριχόπτωσης. Στους περισσότερους άντρες υπάρχει γενετική προδιάθεση στην αρσενική καράφλα. Μετά την εφηβεία η τεστοστερόνη, μια ορμόνη που υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στους άντρες, μετατρέπεται σε ιυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT επιβραδύνει την παραγωγή μαλλιών και παράγει τρίχες πιο αδύναμες και κοντύτερες ή και σταματά την ανάπτυξη της τρίχας εντελώς. Έτσι, μειώνεται με τον καιρό το απόθεμα των μαλλιών και παρατηρείται φυσιολογική απώλεια τριχών.

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό;

Εάν η τριχόπτωση είναι έντονη ή δεν είστε σίγουροι γιατί αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Θα σας ζητηθούν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σιδήρου στο αίμα, έλεγχος θυρεοειδούς και έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον κλείστε ραντεβού με το γιατρό εάν νιώθετε φαγούρα ή καύση στο τριχωτό της κεφαλής σας, αν τα μαλλιά σας πέφτουν σε συστάδες, αν παρατηρείται ότι χάνονται περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο και αν ανησυχείτε γενικά για την τριχόπτωση που αντιμετωπίζετε.

 

Ανακαλύψτε προϊόντα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στο αγαπημένο σας online φαρμακείο.

 

💡Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.