×

Τριχόπτωση & άγχος: Πώς το άγχος προκαλεί τριχόπτωση;


 

Το άγχος ή αλλιώς στρες είναι για πολλούς η μάστιγα της εποχής. Η αίσθηση του έντονου άγχους μπορεί να προκληθεί από πολλούς και διαφορετικούς λόγους, επηρεάζοντας πολλές από τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των ατόμων, την ψυχολογία τους και φυσικά μια βασική αιτία τριχόπτωσης είναι το άγχος!

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που συμβαίνει στην εποχή μας είναι το άγχος να προκαλεί συμπτώματα τριχόπτωσης. Πολλές φορές δεν είναι απλά συμπτώματα, διότι από το έντονο άγχος προκαλείται έντονη -πολλές φορές αντιμετωπίσιμη και άλλες όχι- τριχόπτωση, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεαρές ηλικίες.

 

Τα είδη τριχόπτωσης από το άγχος:

  • Τελογενής τριχόρροια ή διάχυτη αλωπεκία: Λόγω του έντονου άγχους επηρεάζεται ο κύκλος ζωής των τριχών και έτσι  παρατηρείται πως πολλά τριχοθυλάκια υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως να λειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια πρόωρη απώλεια των μαλλιών. Τέτοιου είδους τριχόπτωση συχνά παρατηρείται ύστερα από έντονες περιόδους, γεμάτες με άγχος και αλλαγές, που απαιτούν νέα προσαρμογή. Επίσης μπορεί να προκληθεί ύστερα από εγκυμοσύνη ή κάποια σοβαρή ασθένεια.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση, η οποία προκαλείται και παρουσιάζεται μετά από έντονο και συνεχόμενο άγχος. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση τριχόπτωσης και η απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα σημεία στο κεφάλι, δημιουργώντας μπαλώματα.
  • Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται για μια τάση ή ψυχαναγκασμό που ο ασθενής τραβά τις τρίχες από το κεφάλι ή από κάθε σημείο τους σώματός του, λόγω άγχους. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά να προκαλείται μια αραίωση ή τριχόπτωση, που όμως δεν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση και το άτομο μπορεί να το ξεπεράσει με επιτυχία.

 

Αντιμετώπιση του άγχους και καταπολέμηση της τριχόπτωσης:

Η τριχόπτωση λόγου άγχους μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές και ανάλογα των οργανισμό και την κάθε περίπτωση μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αντιμετωπίσιμη.

Η εμφάνιση μιας ήπιας τριχόπτωσης μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό και μη ανησυχητικό, λόγω εποχής, έλλειψης βιταμινών ή ορμονικών αλλαγών. Η λήψη συμπληρωμάτων κατά της τριχόπτωσης βοηθά και ενισχύει τον κύκλο ζωής των τριχών και σίγουρα είναι μια πολύ καλή επιλογή που αποτελεί και ένα είδος πρόληψης, κυρίως αν υπάρχουν θέματα άγχους, κληρονομικότητα και παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά με αποτέλεσμα να εμφανιστεί τριχόπτωση.

Αν το άγχος είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί την τριχόπτωση, είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο ασθενής να εστιάσει στην ψυχική του ισορροπία και υγειά. Η μείωση και ο έλεγχος του άγχους μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Η αντιμετώπιση του άγχους με τη βοήθεια -αν χρειαστεί- από κάποιον ειδικό, αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να προλάβει πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται να σημειωθεί πως η ξαφνική και έντονη απώλεια μαλλιών αποτελεί μια ένδειξη πως μπορεί να κρύβονται παθολογικά αίτια πίσω από αυτήν την κατάσταση τριχόπτωσης. Έτσι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει η συμβολή και η καθοδήγηση από ειδικό γιατρό με πιθανή θεραπεία που μπορεί να υπάρξει σαν λύση του προβλήματος, όπως και σε κάθε περίπτωση που έχει αναφερθεί παραπάνω για να μπορέσει να βρεθεί η πιο σωστή και άμεση λύση.

 

💡Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.