×

Τριχόπτωση λόγω Κορονοϊού & Αντιμετώπιση


 

Τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό έχουν δει διάφορα συμπτώματα που συνδέονται με τον ιό. Μέσα στις αλλεπάλληλες εκπλήξεις που συνδέονται με την πανδημία συμπεριλαμβάνεται και η απώλεια μαλλιών κατόπιν της νόσησης. Η τριχόπτωση λόγω κορονοϊού όμως, ενώ μπορεί να είναι δυσάρεστη, συνήθως δεν είναι και ανησυχητική.

 

Τι πρέπει να ξέρουμε για την τριχόπτωση από Covid-19;

 

hair loss koronoios

 

Η τριχόπτωση μετά από covid οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται τελογενική εκροή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι άνθρωποι χάνουμε περίπου 100 με 150 τρίχες ημερησίως. Όταν όμως βιώνουμε μια στρεσογόνα κατάσταση, το ποσοστό των τριχών που πέφτουν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, που τυχαίνει να φτάσει έως και το 50% των μαλλιών.

Μια από τις στρεσογόνες καταστάσεις είναι ο covid, γι’ αυτό και έχει παρατηρηθεί αύξηση της συσχέτισης ανάμεσα στη μόλυνση από τον κορονοϊό και την τριχόπτωση. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, απώλεια μαλλιών παρατηρούν και άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει. Έτσι, δεν έχει αποκλειστεί και η συνάφεια ανάμεσα στο άγχος λόγω της πανδημίας και στην απώλεια μαλλιών.

 

Τριχόπτωση λόγω “μακροχρόνιου” κορονοϊού (long covid)

Σε κάποιους ασθενείς με παρατεταμένα συμπτώματα κορονοϊού, έχει παρατηρηθεί χρόνια τελογενική εκροή. Φαίνεται όμως πως ακόμα και σε περιπτώσεις long covid, η απώλεια μαλλιών δεν υπερβαίνει το 50% των συνολικών τριχών, οπότε δεν είναι πιθανό να χάσει ο ασθενής όλα του τα μαλλιά.

 

Είναι αναστρέψιμη η τριχόπτωση μετά από covid;

Μπορεί να καθυστερήσουν οι νέες τρίχες να φυτρώσουν, αλλά το αρχικό ποσοστό των μαλλιών σε εκείνους που νόσησαν από κορονοϊό επιστρέφει στο αρχικό. Συνήθως μπορεί να χρειαστούν έξι με εννιά μήνες για να γίνει αυτό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα μαλλιά επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν η τριχόπτωση προκλήθηκε από ασθένεια, πυρετό ή στρες.

 

Αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών λόγω Covid-19

Καθώς το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την απώλεια μαλλιών, η καλύτερη αντιμετώπιση της τριχόπτωσης λόγω κορονοϊού αλλά και του άγχους από την πανδημία είναι ο περιορισμός του στρες. Είναι οξύμωρο, αλλά η ανησυχία για την τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εμφάνιση του προβλήματος.

Επειδή τα μαλλιά τείνουν να έρχονται στο αρχικό επίπεδο από μόνα τους, οι ειδικοί δεν συνιστούν φαρμακευτική αγωγή όταν η τριχόπτωση είναι από covid. Αν όμως περνούν οι μήνες και δεν βλέπετε κάποια αλλαγή ή υπάρχει η πιθανότητα η απώλεια μαλλιών να μην οφείλεται στον ιό ή την πανδημία όπως παράδειγμα συμβαίνει με την τελογενή τριχόπτωση ή τριχόρροια, επικοινωνήστε με το δερματολόγο σας για να εκτιμήσει την ένταση του προβλήματος.

 

💡Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.