×

Βρεφικό Ατοπικό Δέρμα: Πως να το αντιμετωπίσετε;

 27/03/2024 7m, 28s

Τι είναι η Ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς ατοπία είναι μια χρόνια δερματική πάθηση φλεγμονώδους τύπου, που παρουσιάζει υφέσεις κι εξάρσεις. Πρόκειται για μια υπερευαισθησία του δέρματος, που εμφανίζεται με τη μορφή έντονης ξηρότητας και εκζέματος. Αυτή η ξηρότητα προκαλεί ενοχλήσεις, όπως είναι η φαγούρα, το αίσθημα καύσου ή πόνο.

 

Πότε εμφανίζεται η Ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα στο πρόσωπο και το σώμα εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του ατόμου, ενώ η ατοπική δερματίτιδα στο μωρό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό έως και 25% των παιδιών εμφανίζουν ατοπία παγκοσμίως. Τα συμπτώματα αρχίζουν να εκλείπουν κατά την ενηλικίωση και φαίνεται ότι είναι σοβαρότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε το κρύο και ο αέρας τα επιδεινώνουν. Το καλοκαίρι παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων.

 

Ποια είναι τα αίτια της Ατοπικής Δερματίτιδας;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της ατοπίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η γενετική προδιάθεση και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Στην εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας συμβάλλει επίσης ο διαταραγμένος δερματικός φραγμός και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και στο πρόσωπο. Η ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη είναι συχνότερη στα μάγουλα και το σαγόνι, ενώ στους ενήλικες τη συναντάμε περισσότερο στο λαιμό, στους αγκώνες, στα γόνατα και τους αστραγάλους.

 

Ατοπική δερματίτιδα σε μωρό

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει ατοπία;

Όπως προαναφέρθηκε, η ατοπική δερματίτιδα βρέφους είναι ένα συχνό φαινόμενο, για αυτό είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να την αναγνωρίσεις, ώστε να την αντιμετωπίσεις άμεσα και κατάλληλα. Συχνά, η ξηροδερμία της ατοπίας προκαλεί φαγούρα και πόνο. Έτσι, αν και το μωράκι σας δεν μπορεί να επικοινωνήσει ακόμη λεκτικά, υπάρχουν σημεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ατοπίας. Συχνά το μωρό έχει διαταραγμένο ύπνο λόγω φαγούρας ή πόνου, αλλά εμφανίζει ερυθρότητα, εκζέματα και τραχύτητα σε διάφορα σημεία στο δέρμα του. Αν αυτά δεν υποχωρούν με την κλασική ενυδατική κρεμούλα που του εφαρμόζετε, τότε πιθανότατα έχει ατοπική δερματίτιδα.

 

Ποια είναι η θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας;

Η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά επιφανειακά με τα κατάλληλα προϊόντα και τη ρύθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ατοπία είναι μια χρόνια κατάσταση, που δε θεραπεύεται ποτέ πλήρως. Ο στόχος είναι να ρυθμίζουμε τις συνθήκες, ώστε να κρατάμε τα συμπτώματά της σε ύφεση. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τα κατάλληλα προϊόντα.

Οι κρέμες για την ατοπία στην ουσία ενισχύουν το διαταραγμένο δερματικό φραγμό και δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για το δέρμα. Έτσι, επιτυγχάνεται η παρεμπόδιση της επαφής του δέρματος με αλλεργιογόνα και άλλα ερεθιστικά στοιχεία, όπως είναι η σκόνη. Οι κρέμες για την ατοπική δερματίτιδα διακρίνονται από την υφή τους, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων. Κατά την ήπια ατοπική δερματίτιδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν σε γαλάκτωμα, ενώ σε περιόδους έξαρσης ιδανικές είναι πιο παχύρευστες κρέμες τύπου “baume”.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το αφρόλουτρο, που θα χρησιμοποιήσεις. Από τη μια μεριά το σκληρό νερό της βρύσης αφυδατώνει ούτως ή άλλως το δέρμα, ενώ τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου συνήθως περιέχουν συστατικά ερεθιστικά για το δέρμα, όπως είναι οι σάπωνες και το αλκοόλ. Σημαντικό ειναι να διατηρήσουμε την υγρασία στο δερματάκι του μωρού και αυτό θα το πετύχεις με το σωστό αφρόλουτρο και τη σωστή κρέμα. Συνήθως, σε περιόδους έξαρσης προτείνονται αφρόλουτρα με ελαιώδη μορφή, που κλειδώνουν την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την τοπική δερματίτιδα σε βρέφη;

  • Απόφυγε το συχνό μπάνιο και δη με καυτό νερό
  • Σκούπισε ταμποναριστά το μωράκι σου με μαλακή πετσέτα μετά το μπάνιο, ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα
  • Απόφυγε την υψηλή θερμοκρασία στο χώρο και τα πολύ ζεστά ρούχα, καθώς η εφίδρωση επιδεινώνει την κατάσταση
  • Μην αμελείς ποτέ τη χρήση αντιηλιακού
  • Φόρεσέ του ρούχα από 100% βαμβάκι και κατά προτίμηση οργανικό
  • Πλύνε τα ρουχαλάκια του με ειδικό, υποαλλεργικό απορρυπαντικό
  • Απόφυγε το άγχος του μωρού, βάζοντάς του χαλαρωτική μουσική και κάνοντάς του μασάζ
  • Απόφυγε το κολύμπι σε πισίνες με χλώριο
  • Διατήρησε το σπίτι καθαρό και κυρίως χωρίς σκόνη

Ακόμα και σε περιόδους ύφεσης της ατοπίας, μην αμελείς τη σωστή περιποίηση του δέρματος του μωρού. Τα κατάλληλα προϊόντα λειτουργούν καταπραϋντικά και προληπτικά, ώστε να αποφύγεις μια νέα έξαρση. Από την άλλη, σε μια μεγάλη έξαρση φαγούρας και ερυθρότητας συμβουλεύσου τον παιδίατρο του μωρού.

 

Τα καλύτερα προϊόντα για ατοπική δερματίτιδα για μωρά

Ατοπική δερματίτιδα: Κρέμες

 

 

Babe Pediatric Emollient Cream
Babe Pediatric Emollient Cream

Αποτελεί μια εξαιρετικά ενυδατική κρέμα, που παρέχει βαθιά θρέψη στην ξηρή, ατοπική επιδερμίδα των βρεφών και των παιδιών. Επανορθώνει το βιολογικό προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και ανακουφίζει από τον κνησμό, συμβάλλοντας και στην πρόληψή του. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύει το δερματικό αμυντικό σύστημα παρέχοντας άμεση και μεγάλης διάρκειας ανακούφιση. Είναι δερματολογικά ελεγμένη για παιδιά, δεν περιέχει συντηρητικά, αρώματα, οινόπνευμα & χρωστικές και χαρίζει απαλότητα στην επιδερμίδα.

 

 

Uriage Eau Thermale 1st Cold Cream

Προσφέρει την ιδανική προστατευτική φροντίδα στο πρόσωπο και το σώμα με ατοπική δερματίτιδα. Χάρη στην απαλή, κρεμώδη, μη λιπαρή υφή της, η Cold Cream της Uriage προστατεύει το δέρμα ενάντια στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες (άνεμος, κρύο, σκληρό νερό, κλπ.). Είναι εμπλουτισμένη με μελισσοκέρι και εξαιρετικά θρεπτική και ενυδατική. Προσφέρει όλα τα οφέλη του καταπραϋντικού και προστατευτικού Ιαματικού Νερού Uriage, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

 

 

 

Aveeno Baby Daily Lotion Ενυδατική Λοτιόν Για Μωρά
Aveeno Baby Daily Lotion Ενυδατική Λοτιόν Για Μωρά

Πρόκειται για μια ενυδατική λοσιόν για μωρά για καθημερινή περιποίηση με φυσικό εκχύλισμα βρώμης και κολλοειδές βρώμης. Ενυδατώνει την επιδερμίδα για 24 ώρες, αφήνοντάς την λεία, απαλή και με αίσθηση υγείας. Με καθημερινή χρήση, η έντονα θρεπτική, μη λιπαρή σύνθεσή της προσφέρει γρήγορη ανακούφιση στην ξηρή, ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Απορροφάται γρήγορα.

 

 

Sostar Ενυδατική Βρεφική Κρέμα με Βιολογικό Γάλα Γαϊδούρας
Sostar Ενυδατική Βρεφική Κρέμα με Βιολογικό Γάλα Γαϊδούρας

Αποτελεί μια μοναδική βρεφική κρέμα με βιολογικό γάλα γαϊδούρας, κατάλληλη για ξηρές και ατοπικές επιδερμίδες. Είναι εμπλουτισμένη με βιολογικό γάλα γαϊδούρας, βιολογικό έλαιο χαμομηλιού και βιολογικό έλαιο καλέντουλας. Δεν περιέχει parabens και οινόπνευμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ήδη από την πρώτη ημέρα του μωρού. Κατασκευάζεται στην Ελλάδα και η σύστασή της είναι στο 95% φυσική.

 

 

Frezyderm Atoprel Barrier Cream

Αποτελεί μια προστατευτική κρέμα για την περιποίηση του ατοπικού δέρματος. Κατάλληλη για δερματίτιδα εκ σπαργάνων, σμηγματορροϊκό έκζεμα προσώπου, μασχάλης, πτυχώσεων στην περιοχή της πάνας. Προστατεύει την επιδερμίδα από εκκρίσεις και προϊόντα ζύμωσης των ούρων και μειώνει τους ερεθισμούς, ενυδατώνει τον υδρολιπιδικό μανδύα, αποκαθιστά τον λιπιδικό φραγμό και προσφέρει αντιβακτηριδιακή προστασία. Είναι κατάλληλη και για πρόσωπο και για σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε βρέφη.

 

Αφρόλουτρο για ατοπική δερματίτιδα

 

A-Derma Exomega Control Bain
A-Derma Exomega Control Bain

Η A-derma Exomega Control παρέχει καταπραϋντική φροντίδα στο ατοπικό και πολύ ξηρό δέρμα. Αποτελεί μια από τις καλύτερες συμπληρωματικές αγωγές φροντίδας για την ατοπία και ενδείκνυται για όλη την οικογένεια, ακόμη και για τα βρέφη.

 

 

Babyderm Dermatopia Bath Cream
Babyderm Dermatopia Bath Cream

Πρόκειται για την ενυδατική κρέμα καθαρισμού κεφαλής και σώματος για ατοπικά και πολύ ξηρά δέρματα της Intermed. Σχεδιάστηκε ειδικά ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του δέρματος με έντονη ξηρότητα και ευαισθησία ως αποτέλεσμα της ατοπικής δερματίτιδας. Είναι εμπλουτισμένη με βρώμη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Χάρη στη προηγμένη τεχνολογία της προσφέρει απαλό, αλλά βαθύ καθαρισμό χωρίς να διαταράσσει το δερματικό φραγμό της επιδερμίδας. Δεν περιέχει parabens, τεχνητά χρώματα, σαπούνι και SLS.

 

 

Frezyderm Atoprel Milky Bath Oil 

Το γαλακτώδες λάδι μπάνιου Frezyderm για το ξηρό, αντιδραστικό, ερεθισμένο, ατοπικό δέρμα είναι κατάλληλο σε περιόδους έξαρσης των ατοπικών ενοχλήσεων. Προσφέρει καθαρισμό και ενυδάτωση, απομάκρυνση νεκρών κερατινοκυττάρων, επιδιόρθωση υδρολιπιδικού φραγμού, αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και αντιφλεγμονώδη και αντιερεθιστική προστασία. Κατάλληλο για πρόσωπο και σώμα σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Χωρίς άρωμα, χρώμα, Parabens και σάπωνες.

 

 

Bioderma Atoderm Gel Douche

Ένα καθημερινό, απαλό αφρόλουτρο, χωρίς σαπούνι, που σέβεται την ευαίσθητη επιδερμίδα από την Bioderma. Καθαρίζει απαλά και σέβεται την ισορροπία του δέρματος, ενώ το καταπραΰνει και το προστατεύει. Το αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι Atoderm Gel douche περιέχει το σύμπλοκο Skin Protect που έχει διπλή βιολογική δράση. Από τη μια αυξάνει το επίπεδο ενυδάτωσης του δέρματος, ενεργοποιώντας την παραγωγή υαλουρονικού οξέος και από την άλλη, προσφέρει διαρκή προστασία στην επιδερμίδα χάρη στη δράση του που αναπληρώνει τα λιπίδια.

 

 

Eubos Baby Bath Oil
Eubos Baby Bath Oil

Το ελαιώδες αφρόλουτρο της Eubos είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του ευαίσθητου, ξηρού ατοπικού δέρματος σε νεογέννητα βρέφη και παιδιά. Εφοδιάζει την επιδερμίδα με τα απαραίτητα λιπίδια, βελτιώνει το περιεχόμενο υγρασίας και καταπραΰνει. Το Cupuaçu butter διατηρεί το δέρμα μαλακό και λείο, ενώ το ελαιόλαδο και το έλαιο γλυκού αμυγδάλου προσφέρουν πλούσια ενυδάτωση και προστατεύουν από την ξηρότητα το ευαίσθητο, ξηρό δέρμα. Το φυσικό έλαιο λεβάντας ηρεμεί και διεγείρει ένα αίσθημα χαλάρωσης.

 

 

Aveeno Baby Dermexa Moisturising Wash

Αυτό το ενυδατικό καθαριστικό σώματος για μωρά με τάση για ατοπία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους. Έχει ειδική σύνθεση που καθαρίζει απαλά, χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα. Περιέχει φυσικό εκχύλισμα βρώμης και κολλοειδές βρώμης με πλούσιους ενυδατικούς παράγοντες που απαλύνουν και βοηθούν στην καταπράυνση της ερεθισμένης, ξηρής ή και με τάση για ατοπία επιδερμίδας. Ιδιαίτερα ήπιο, φροντίζει την επιδερμίδα ενώ καθαρίζει, αφήνοντας μια αίσθηση απαλότητας και υγείας κάθε μέρα.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα