×

Γιατί έχω τριχόπτωση: Βασικά αίτια τριχόπτωσης


 

Ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από τρίχες. Κάποιες από αυτές είναι πιο λεπτές και σχεδόν αόρατες και κάποιες είναι εντελώς το αντίθετο. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και το χρώμα, καθώς και η διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού. Καθώς αυξάνεται η ηλικία ή αλλάζουν οι εποχές οι τρίχες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα ανανεώνονται, δηλαδή πέφτουν και αντικαθίστανται από νέες υγιής τρίχες.

 

hair loss

 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ανανέωση των τριχών είτε γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς και με μικρότερη αποτελεσματικότητα, είτε δε συμβαίνει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατούν προβλήματα τριχόπτωσης των οποίων τα αίτια ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, ενώ είναι ξεχωριστά στον κάθε οργανισμό και εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Προβλήματα τριχόπτωσης μπορούν να εμφανίσουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, ενώ ανάλογα με το ιατρικό και το κληρονομικό ιστορικό του καθενός και τη μοναδικότητα του οργανισμού τους μπορούν να υπάρχουν και ηλικιακές εξαιρέσεις και πιο σπάνιες περιπτώσεις που να χρίζουν μια άλλη αντιμετώπιση.

Για την εμφάνιση της τριχόπτωσης υπάρχουν κάποια αίτια που διαφέρουν ή συγκλίνουν. Κάποια βασικά αίτια και πιο συνηθισμένα που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής της τρίχας.

 

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης;

  • Τα γονίδια, αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ον κύκλο ζωής της τρίχας και να προκαλέσει έντονη τάση ή μη τριχόπτωσης . Μπορούν να κληρονομηθούν είτε από τον πατέρα, είτε τη μητέρα και μπορούν να δημιουργήσουν μια προδιάθεση για ανδρικό ή γυναικείο τύπο αλωπεκίας.
  • Ένα ακόμα σύνηθες αίτιο που συχνά μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, είναι οι ορμονικές διαταραχές. Μπορεί το συγκεκριμένο αίτιο να θεωρείται πως πιο συχνά παρατηρείται στις γυναίκες, παρόλα αυτά ορμονικές διαταραχές που οδηγούν σε αλλαγές στον κύκλο ζωής της τρίχας παρατηρείται και στους άντρες. Φυσικά οι γυναίκες έχουν πιο έντονες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο είδος τριχόπτωσης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης.
  • Ένα ακόμα σημαντικό αίτιο τριχόπτωσης είναι το άγχος, αρκετά συνηθισμένο ιδιαίτερα στις μέρες μας το οποίο δεν περιορίζεται σε ηλικίες. Περίοδοι που τα άτομα διανύουν έντονο στρες, έντονα συναισθήματα άγχους, στενοχώριας και αγωνίας μπορούν να παρουσιάσουν τάση για τριχόπτωση η οποία μπορεί και να εξελιχθεί εάν δεν απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.
  • Μια μη ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση ή διατροφικές διαταραχές με μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας μπορούν να προκαλέσουν έντονα προβλήματα τριχόπτωσης, καθώς ο οργανισμός και συγκεκριμένα ο κύκλος ζωής των τριχών επηρεάζονται από την έλλειψη βιταμινών και όλων των σημαντικών ουσιών που χρειάζονται.
  • Ένα ακόμα αίτιο ήπιας τριχόπτωσης μπορεί να είναι και η αλλαγή της εποχής, όπως και επιστημονικά υποστηρίζεται η αλλαγή των εποχών μπορεί να δημιουργήσει μια τάση για τριχόπτωση καθώς συνήθως γίνεται η ανανέωση των τριχών κυρίως αυτών που βρίσκονται στο κεφάλι.
  • Τέλος, μέσα στα χρόνια της πανδημίας λόγω Covid-19 έχει παρατηρηθεί ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση σε κάποιους ασθενείς, ως σύμπτωμα Long-covid.

 

αιτια περιστασιακης τριχοπτωσης

 

Σε κάθε περίπτωση είτε παρατηρηθεί μια τάση για τριχόπτωση πιο ήπια , είτε πιο έντονη, συνιστάται η συμβουλή κάποιου ειδικού ή τον γιατρού με σκοπό την πιο σωστή και αποτελεσματική καθοδήγηση. Η τριχόπτωση πολλές φορές αποτελεί κάτι πολύ απλό που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει με βιταμίνες και σωστή διατροφή με σκοπό να δυναμώσει τις τρίχες και να μειωθεί το πρόβλημα, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική καθοδήγηση.

 

💡Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.