×

Αντιμετωπίστε τη Χοληστερίνη με Σωστή Διατροφή

 19/05/2023 3m, 18s

Τι είναι χοληστερίνη

H χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο, που υπάρχει στον οργανισμό. Μέσα στον οργανισμό κινείται με τη βοήθεια των μεταφορέων λιποπρωτεϊνών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων. Όμως, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σχετίζονται σημαντικά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Τα είδη της χοληστερίνης είναι δύο: η LDL-χοληστερίνη και η HDL-χοληστερίνη. Η LDL χοληστερίνη είναι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται και ως η “κακή χοληστερίνη”, καθώς έχει την τάση να επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα.
Από την άλλη, η HDL χοληστερίνη είναι η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, η “καλή”, όπως λέγεται, χοληστερίνη. Αυτή έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τη χοληστερίνη, μεταφέροντάς τη στο συκώτι, από όπου αποβάλλεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χοληστερίνης

Η υψηλή χοληστερίνη δυστυχώς δε σχετίζεται με συμπτώματα. Κατ’ επέκταση, δεν υπάρχουν συμπτώματα που να υποδεικνύουν τις αυξημένες τιμές της.

Ίσως, η υψηλή χοληστερίνη σχετίζεται με ένα εξάνθημα, το οποίο ονομάζεται ξανθέλασμα και εντοπίζεται στις εσωτερικές γωνίες των κυττάρων, που καλύπτονται από χοληστερόλη. Αυτό, ωστόσο, αποτελεί απλά ένα δείγμα, που σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερίνης με εξετάσεις.

O ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίζουμε αν έχουμε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης είναι οι γενικές εξετάσεις αίματος, τις οποίες πρέπει να επαναλαμβάνουμε ανάλογα μ την ηλικία, την κατάσταση και τη συμβουλή του γιατρού μας.

Τι ανεβάζει την κακή χοληστερινη

Η διατροφή διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στα επίπεδα χοληστερίνης που έχουμε. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε τροφές με κορεσμένα λιπαρά αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερίνης. Αν αναρωτιέσαι ποιά τρόφιμα έχουν χοληστερίνη, τότε είσαι στο σωστό μέρος.

Συγκεκριμένα, παρακάτω θα βρείτε τι δεν τρωμε οταν εχουμε χοληστερινη:

  • Ζωικά λίπη: Τα ζωικά λιπαρά είναι οι κυριότερες πηγές κορεσμένων λιπαρων. Το λίπος από το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά, όπως το βούτυρο, τα τυριά και το γιαούρτι,έχει αποδειχθεί οτι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό.
  • Τηγανητά
  • Σφολιατοειδή
  • Τυποποιημένα προϊόντα, τύπου μπισκότα
  • Γλυκά

 

Διαιτολόγιο για Μείωση Χοληστερίνης

Η ανεβασμένη χοληστερίνη απαιτεί συγκεκριμένη διατροφή. Αν έχεις ανεβασμένη χοληστερίνη και η ιδέα ότι πρέπει να κόψεις όλα όσα σου αρέσουν σε πανικοβάλει, μάθε οτι μπορείς να τρως πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις! Το να ρίξεις τη χοληστερίνη χωρίς να πάρεις φάρμακα, απαιτεί συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες για τη διατροφή για χοληστερίνη και για το τι πρέπει να τρώμε για να πέσει η χοληστερίνη. Παρακάτω θα βρεις τη λίστα με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις για μείωση της χοληστερίνης.

  • Απόφυγε όλα τα παραπάνω τρόφιμα, που αναφέρθηκαν, καθώς ανεβάζουν τη χοληστερίνη.
  • Αντικατάστησε τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ενώ ανεβάζουν και την καλη χοληστερίνη. Πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ταχίνι και τα αμύγδαλα.
  • Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικός παράγοντας μείωσης της χοληστερίνης. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και τα όσπρια. Φρούτα που ρίχνουν τη χοληστερίνη είναι κυρίως τα πορτοκάλια (όχι ο χυμός), τα μήλα, που περιέχουν πηκτίνη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Τα σταφύλια αποτελούνται από ουσίες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που εμποδίζουν την αύξηση της χοληστερίνης αλλά και τη συσσωρευση της στα αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, η ντομάτα, που περιέχει λυκοπένιο, δρα ομοίως με τα σταφύλια.
  • Ένταξε βότανα στην καθημερινότητά σου. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν και ποιά βότανα ρίχνουν τη χοληστερίνη; Για παράδειγμα, η κανέλα φαίνεται πως συμβάλλει καθοριστικά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, μειώνοντας την κακή και αυξάνοντας την καλή. Από την άλλη, το θαυματουργό πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή και κατεχίνες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη.
  • Αύξησε τα πολυακόρεστα λιπαρά. Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εν λόγω λιπαρά δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιακά νοσήματα. Πολύτιμες πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στο έλεγχο και στη μείωση της χοληστερίνης εδώ.

Πηγές Άρθρου:

  • Mednutrition.gr
  • Itrofi.gr

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα