×

Πως Βοηθάει το Λάδι Καρύδας στην Αντιμετώπιση της Ξηροδερμίας;

 01/08/2023 0m, 54s

Το λάδι καρύδας για το πρόσωπο και τα μαλλιά, είναι ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε άσχημη κατάσταση που δημιουργεί το ξηρό δέρμα. Το λάδι καρύδας είναι ένα θαυματουργό συστατικό περιποίησης του δέρματος που είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να θεραπεύσουν το ξηρό δέρμα.

Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και μάθετε γιατί το έλαιο με βάση την καρύδα είναι καλό για το ξηρό δέρμα και πρέπει να αποτελεί απαραίτητο μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας!

Λάδι καρύδας σε πρόσωπο & μαλλιά: τι οφέλη έχει;

Το λάδι καρύδας για πρόσωπο και μαλλιά βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στο «κλείδωμα» της υγρασίας, χωρίς όμως να αντικαθιστά την ενυδατική κρέμα προσώπου και μαλλιών. Το λάδι καρύδας είναι μια αποθήκη βιταμινών και αντιοξειδωτικών που θρέφουν βαθιά το δέρμα και επίσης αντιμετωπίζουν διάφορα δερματικά προβλήματα.

Οι ιδιότητες του ελαίου καρύδας το βοηθούν να διεισδύσει βαθιά μέσα στις στιβάδες του δέρματος, δείχνοντάς σας πώς να ενυδατώνετε το δέρμα με φυσικό τρόπο. Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία οφέλη του ελαίου καρύδας για το ξηρό δέρμα.

  1. Ενισχύει την ελαστικότητα & την υγρασία 

    Με βάση μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020, παρατηρήθηκε ότι το παρθένο έλαιο καρύδας (VCO) που περιείχε στερεά σωματίδια λιπιδίων είχε θετική επίδραση στην ενυδάτωση και ελαστικότητα του δέρματος.  

    Κατά τη διάρκεια 28 ημερών, η εφαρμογή του παρθένου ελαίου καρύδας έδειξε αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος κατά 24,8% και αύξηση της ελαστικότητάς του κατά 2,6% σε σύγκριση με τη χρήση ενός λοσιόν σώματος που δεν περιείχε έλαιο καρύδας. 

  2. Θρέψη & προστασία των μαλλιών 

    Το λάδι καρύδας περιέχει πλούσια ποσότητα λιπιδίων, ιδίως λαυρικό οξύ, που βοηθά στη θρέψη της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής, ενισχύοντας έτσι την υγιή εμφάνιση των μαλλιών. Επιπλέον, οι θρεπτικές ιδιότητες του λαδιού καρύδας μπορούν να ενισχύσουν τα μαλλιά, καταπολεμώντας την τριχοφυΐα και μειώνοντας την τάση για το σπάσιμο και το φθορά των μαλλιών. 

  3. Περιέχει λιπαρά οξέα 

    Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, το λάδι καρύδας περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Αυτά τα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν κορεσμένα και μη κορεσμένα λιπαρά οξέα μικρής και μεσαίας αλυσίδας, όπως το λαυρικό οξύ. 

    Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας συμβάλλουν στην ελαστικότητα και ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, το έλαιο καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ρωγμών και απώλειας νερού στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, παρέχοντας βασικά απαραίτητα λιπαρά λιπίδια. Αυτό βοηθά το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο υγιές και λαμπερό. 

  4. Καταπραΰνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με δερματικές παθήσεις & εγκαύματα 

    Η χρήση λαδιού καρύδας φαίνεται ότι είναι ευεργετική για το ξηρό δέρμα, καθώς διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος και στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων των υπεριωδών ακτινών στο δέρμα.

    Επιπλέον, φαίνεται ότι προλαμβάνει και αντιμετωπίζει δερματικά εξανθήματα. 

    Στην πιο αγνή του μορφή, χωρίς σκληρά πρόσθετα ή χημικές ουσίες, το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα
    Σύμφωνα με ένα άρθρο από το Εθνικό Ίδρυμα Εκζέματος, η ικανότητα διείσδυσης του λαδιού καρύδας στο δέρμα μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και τη μείωση της φαγούρας που συνδέεται με τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση. 
    Μια μελέτη του 2018 έδειξε επίσης τη λειτουργία του ελαίου καρύδας στην επούλωση πληγών υποστηρίζοντας: 

    1) την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων 
    2) την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού 
    3) σύνθεση κολλαγόνου διαλυτού στην πεψίνη 
    4) τον κύκλο εργασιών του κολλαγόνου 

  5. Επιβραδύνει τη γήρανση 

    Το λάδι καρύδας περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών που μπορούν αποτελεσματικά να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, το οποίο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι γνωστό για την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και τη μείωση του σχηματισμού λεπτών γραμμών και ρυτίδων στο δέρμα. Αυτές οι ιδιότητες συμβάλλουν στη διατήρηση του δέρματος σας σφριγηλού και ελαστικού. 

    Η υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στο λάδι καρύδας βοηθά να προστατευτεί το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές επιδράσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν την πρόωρη γήρανση. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν να προστατευτεί το κολλαγόνο και η ελαστίνη στο δέρμα, που είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα και την υφή του. 

  6. Μειώνει τις κηλίδες 

    Η τακτική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας που περιέχει λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σκούρων κηλίδων, του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος και της μελάγχρωσης. Επιπλέον, κρέμες με λάδι καρύδας χρησιμοποιούνται συχνά για να φωτίσουν τα σημάδια από ουλές ή χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας στο δέρμα μια αίσθηση ομορφιάς, χωρίς ατέλειες. 

Χρήση του λαδιού καρύδας ως ενυδατική κρέμα 

Estimate Cost : Euro

Time Needed : 10 minutes

Τα οφέλη του ελαίου καρύδας για βαθιά περιποίηση μπορούν να αξιοποιηθούν εφαρμόζοντάς το απευθείας στο πρόσωπο. Οι βαθιές θρεπτικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας το καθιστούν ιδανική ενυδατική κρέμα.

Ενώ χρησιμοποιείται ως ενεργό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, η χρήση του ελαίου καρύδας ως ενυδατική κρέμα για την επούλωση του ξηρού και σκασμένου δέρματος είναι αποτελεσματική. Δείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το λάδι καρύδας εύκολα και αποτελεσματικά, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. 

  1. Καθαρισμός προσώπου

    Πλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό κι ένα ήπιο καθαριστικό για να απομακρύνετε τη ρύπους, βρωμιά και το λάδι. 

  2. Απλώστε το προϊόν

    Πάρτε ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού με λάδι καρύδας στην παλάμη σας και ταμπονάρετε το στο πηγούνι, το μέτωπο, τη μύτη και τα μάγουλα.  

  3. Απαλές κινήσεις

    Απλώστε το λάδι καρύδας σε όλο το πρόσωπο με απαλές, κυκλικές κινήσεις. Αν το λάδι είναι σε στερεή μορφή, τρίψτε το ανάμεσα στις παλάμες σας πριν το εφαρμόσετε. 

  4. Ξεπλένετε

    Αν έχετε κανονική ή λιπαρή επιδερμίδα, ξεπλύνετε το μετά από 2-3 λεπτά. Για ξηρή επιδερμίδα, μπορείτε να το αφήσετε να παραμείνει για να έχετε ένα βαθύ μαλακτικό αποτέλεσμα.  

Ιδιότητες και οφέλη που έχει το λάδι καρύδας για δέρμα και μαλλιά

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα