×

Ακράτεια Ούρων: Τι είναι & ποια είναι τα είδη ακράτειας;


 

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι ένα αντιμετωπίσιμο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε γυναίκες και άνδρες. Οφείλεται στη χαλάρωση των μυών που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα ή σε απόφραξη του αυχένα της κύστης. Παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, και οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια μορφή ακράτειας σε σχέση με τους άντρες ,όμως αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα σύμπτωμα ταμπού, κυρίως αν εμφανιστεί σε πιο νεαρή ηλικία.

Συχνά αποτελεί σύμπτωμα άλλων ασθενειών, καταστάσεων και αλλαγών, όπως ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα, νευρολογικές παθήσεις, εγκυμοσύνη, γέννα και εμμηνόπαυση, διαβήτης και παθήσεις του προστάτη.

 

Woman with incontinence problem with SOS on paper - urinary incontinence concept

 

Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και μέσω των ουρητήρων μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη. Η ουροδόχος κύστη μοιάζει με μπαλόνι, το οποίο γεμίζει και αδειάζει μόνο κατά την ούρηση. Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίζει, μηνύματα προς τον εγκέφαλο δίνουν την εντολή πως απαιτείται άμεσα το άτομο να ουρήσει, ενώ η κύστη ταυτόχρονα συσπάται. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η διαδικασία της ούρησης.

 

Είδη ακράτειας

Η ακράτεια, αναλόγως και των αιτίων που την προκαλούν, μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι διακρίνονται τέσσερα είδη ακράτειας:

  1. Ακράτεια από στρες
  2. Επιτακτική ακράτεια
  3. Ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης
  4. Ακράτεια μικτού τύπου

 

Η ακράτεια από στρες εκδηλώνεται με διαρροή, όταν σωματικές κινήσεις και λειτουργίες ασκούν πίεση στην κοιλιακή χώρα. Τέτοιες κινήσεις και λειτουργίες μπορεί να είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, η σεξουαλική δραστηριότητα, το σήκωμα βάρους, η άσκηση και ο χορός κ.ά.

Η επιτακτική ακράτεια εκδηλώνεται ως συχνή, έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση, την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να αναστείλει, παρότι η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη.

Η συχνοουρία τη νύχτα (νυκτουρία) ανήκει σε αυτό το είδος και συνήθως αποδίδεται σε κάποια ουρολοίμωξη, μπορεί όμως να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια, όπως ο διαβήτης, η υπερλειτουργική κύστη (ασθένεια κατά την οποία η κύστη δέχεται σήματα σύσπασης λανθασμένα από το νευρικό σύστημα) ή άλλη νευρολογική πάθηση.

Η ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης παρατηρείται, όταν κατά την ούρηση η κύστη δεν αδειάζει πλήρως, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να γεμίζει πέραν του ανεκτού και να παρατηρείται διαρροή λόγω της πίεσης που ασκείται στο σφιγκτήρα.

Η ακράτεια μικτού τύπου συνήθως αποτελεί συνδυασμό της επιτακτικής και της ακράτειας από στρες. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση να διαγνωσθεί σωστά ο επικρατέστερος τύπος.

Τέλος, ακράτεια μπορεί να παρατηρηθεί και λόγω άλλων σωματικών λειτουργικών εμποδίων στην έγκαιρη ούρηση, όπως π.χ. κινητικές δυσκολίες (λειτουργική ακράτεια).

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του είδους ακράτειας;

Η διάγνωση του είδους ακράτειας μπορεί να περιλαμβάνει, πέρα από τη λήψη ιστορικού και τη φυσική εξέταση επίσης ανάλυση ούρων, μέτρηση υπολείμματος μετά την κένωση με τη βοήθεια καθετήρων και κυστεοσκόπηση.

Διάγνωση φυσικά μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο ο ιατρός, ο οποίος θα σας προτείνει και τις μεθόδους αντιμετώπισης που έχετε στη διάθεσή σας.

Η δυνητική σοβαρότητα των αιτίων που προκαλούν ακράτεια αλλά και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα, την κοινωνικότητα και την ψυχική υγεία των ασθενών καθιστούν απαραίτητη την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της από εξειδικευμένο ουρολόγο, ουρογυναικολόγο ή ουρολόγο-ανδρολόγο.

 

Αντιμετώπιση ακράτειας

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος ακράτειας αλλά και το ιστορικό του κάθε ασθενούς. Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ιατρό που σας παρακολουθεί όταν νιώσετε τα συμπτώματα καθώς οι σύγχρονες μέθοδοι επιτρέπουν στους ασθενείς μια ποιοτικότερη ζωή, ακόμα και με ακράτεια.

 

Αντιμετώπιση ακράτειας από στρες

Η ακράτεια από στρες συχνά αντιμετωπίζεται με ενδυνάμωση των εμπλεκόμενων στην ούρηση μυών και άλλες συμπεριφορικές τεχνικές, όπως ασκήσεις πυελικού εδάφους και εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Η κατά περιόδους χρήση ενέσιμων διογκωτικών υλικών στην ουρήθρα για την αποτροπή των διαρροών είναι μια επεμβατική εναλλακτική για σοβαρότερες περιπτώσεις.

Με τον ίδιο τρόπο αλλά με χρήση ιστού του ασθενούς και καλύτερα αποτελέσματα λειτουργεί και η χειρουργική αντιμετώπιση αυτού του είδους της ακράτειας, η οποία προτιμάται επίσης και λόγω του ότι διενεργείται μία μόνο φορά.

Αντίστοιχη συμπεριφορική εκπαίδευση στην τεχνική της διπλής κένωσης βοηθά στον έλεγχο της ακράτειας λόγω υπερπλήρωσης, ώστε ο ασθενής να πετυχαίνει την πλήρη κένωση της κύστης. Η χρήση ειδικών καθετήρων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει περαιτέρω.

 

Αντιμετώπιση επιτακτικής ακράτειας

Η επιτακτική ακράτεια συνηθέστερα αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, η οποία επιδρά στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης και στη συγκράτηση μεγαλύτερης ποσότητας ούρων σε αυτήν.

Εναλλακτικές πρακτικές όπως ο βελονισμός και η γιόγκα φαίνεται επίσης να έχουν θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της ακράτειας σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Για τη συγκράτηση των διαρροών χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως απορροφητικά επιθέματα ακράτειας, ειδικά ταμπόν και πάνες ακράτειας, ενώ στις περιπτώσεις ταυτόχρονης πρόπτωσης μήτρας στις γυναίκες μια επιπλέον επιλογή είναι οι κολπικοί πεσσοί.

Στην αντιμετώπιση κάθε είδους ακράτειας αλλά και στην πρόληψή της επίσης είναι ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και τον περιορισμό των συμπτωμάτων, αλλά και να μειώσουν εξαρχής τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Έτσι, συνιστάται:

  • Η άσκηση
  • Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Η διακοπή του καπνίσματος
  • Ο περιορισμός όξινων τροφών, αλκοόλ και καφεΐνης
  • Η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που διευκολύνουν τις εντερικές κενώσεις

 

Ποια είναι τα αίτια της ακράτειας;

Τα πιο συχνά αίτια της ακράτειας προκύπτουν λόγω διαφόρων αλλαγών που μπορεί να προέρχονται από την κύηση, ορμονικές αλλαγές, την εμμηνόπαυση, την παχυσαρκία, νευρολογικές παθήσεις ή τραύματα.

Η διάγνωση της ακράτειας ούρων χρειάζεται να γίνει από ειδικούς και ύστερα από ειδικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις . Με τη σωστή καθοδήγηση η ακράτεια των ούρων μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμη.

 

Ανακαλύψτε εδώ προϊόντα για την ακράτεια, τα οποία θα σας χαρίσουν μια φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.