×

Ακράτεια στην Εγκυμοσύνη: Τρόποι Αντιμετώπισης


 

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά από αυτήν, κάποιες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την ακράτεια ούρων, είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα συμπτώματα της ακράτειας στην εγκυμοσύνη μπορεί να κυμανθούν από ήπια και σπάνια μέχρι πιο σοβαρά.

Εκδηλώνεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης όταν η πίεση που ασκεί το μωρό επάνω στην ουροδόχο κύστη δεν επιτρέπει την κανονική πλήρωσή της, οπότε αυξάνεται η συχνότητα των ουρήσεων και εμφανίζονται συχνότερα επεισόδια ακράτειας.

 

urinary incontinence during pregnancy. Abdominal pain during pregnancy.

 

Παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία ή το αυξημένο βάρος εν γένει μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου. Τα καλά νέα είναι ότι η ακράτεια είναι προσωρινή και θεραπεύσιμη. Είτε έχετε ακράτεια ούρων στην εγκυμοσύνη στη διάρκεια του ύπνου ή μέσα στη μέρα, συνήθως υπάρχει λύση.

 

Αίτια της ακράτειας μετά την εγκυμοσύνη

Η συνηθέστερη αιτία είναι η χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από την ουροδόχο κύστη και σχηματίζουν τον σφιγκτηριακό μηχανισμό τόσο της ουρήθρας όσο και του πρωκτού. Αυτό το μυϊκό σύμπλοκο χαλαρώνει προοδευτικά στη διάρκεια ιδίως του τρίτου τριμήνου για να προετοιμαστεί για τον τοκετό.

Στη διάρκεια του τοκετού και κυρίως κατά την έξοδο του μωρού κολπικά προκαλούνται κακώσεις στις περιτονίες και στις νευρικές απολήξεις οι δε μύες του πυελικού εδάφους τεντώνονται και συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες για ακράτεια.

Η καισαρική τομή δεν φαίνεται να προστατεύει από τις κακώσεις αυτές σε σημαντικό βαθμό και για αυτό τον λόγο δεν αποτελεί ορθή ιατρικά πρακτική η πραγματοποίηση καισαρικής τομής με σκοπό την αποφυγή ακράτειας ούρων, αερίων ή της κολπικής χαλάρωσης.

 

Ποια είναι τα είδη της ακράτειας στην εγκυμοσύνη;

Τα είδη της ακράτειας που συνδέονται με την εγκυμοσύνη είναι:

  • Ακράτεια προσπάθειας: απώλεια ούρων λόγω ξαφνικής αύξησης της πίεσης στην ουροδόχο κύστη έπειτα από φτάρνισμα, βήχα, γέλιο, κλπ.
  • Επιτακτική ακράτεια: απώλεια ούρων λόγω επείγουσας ανάγκης για ούρηση, που συνήθως προκαλείται από συσπάσεις του εξωστήρα μυός που βρίσκεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.
  • Μικτή ακράτεια: συνδυασμός ακράτειας προσπαθείας και επιτακτικής ακράτειας.

Η ακράτεια των ούρων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι παροδική και να οφείλεται σε λήψη διουρητικών, άλλης φαρμακευτικής αγωγής, ροφημάτων, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή σοβαρή δυσκοιλιότητα.

 

Ακράτεια ούρων τη νύχτα και εγκυμοσύνη

Ιδίως εάν σας απασχολεί η νυκτουρία (αφύπνιση περισσότερες από μία φορά στη διάρκεια της νύχτας για ούρηση) θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά ο όγκος των υγρών (νερό, ροφήματα, σούπες, καρπούζι κλπ.) τις τελευταίες 4 ώρες πριν την κατάκλιση και οπωσδήποτε να αδειάζει η κύστη αμέσως πριν ξαπλώσετε για ύπνο.

Η λήψη νερού είναι φυσικά σημαντική γενικώς και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περιπτώσεις όμως που παρουσιάζονται προβλήματα συχνουρίας και ελέγχου της ουροδόχου κύστης αποτελεί μονόδρομο η εκλογίκευση της κατανάλωσης νερού και υγρών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδίως εκτός της καλοκαιρινής περιόδου σπάνια χρειάζονται άνω των 6 ποτηριών υγρών στο 24ωρο και αυτό περιλαμβάνει όλα τα ποτά (καφές, γάλα, χυμοί, αναψυκτικά) μαζί με το νερό.

 

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της ακράτειας στην εγκυμοσύνη

Το πρώτο βήμα για να προλάβετε την ακράτεια είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση – όσο σας το επιτρέπει ο μαιευτήρας που σας παρακολουθεί. Εξαιρετικής σημασίας είναι η σωστή διαχείριση των προσλαμβανόμενων υγρών και η χρονική κατανομή τους στη διάρκεια του 24ώρου.

Για να προλάβετε, αλλά και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε:

  • Ασκήσεις του πυελικού εδάφους (ή Kegel) οι οποίες ενισχύουν τους μύες που περιβάλλουν τον κόλπο, την ουρήθρα και τον πρωκτό.
  • Να μη βιάζεστε κατά την ούρηση και να βεβαιώνεστε ότι αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη.
  • Να αποφεύγετε καφεϊνούχα ροφήματα, ανθρακούχα ποτά, εσπεριδοειδή, σοκολάτα κ.α. καθώς αυξάνουν τη συσπαστικότητα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και προδιαθέτουν σε συχνουρία και ακράτεια.
  • Τη διακοπή του καπνίσματος (και για αυτό τον λόγο!).

 

💡 Πάντα να συμβουλεύεστε τον μαιευτήρα – γυναικολόγο σας, εάν υποψιάζεστε πως έχετε ακράτεια. Καταγράψτε με ακρίβεια τα συμπτώματά της ακράτειας ούρων (στην εγκυμοσύνη ή μετά από αυτήν) ώστε να του/της δώσετε όσο πιο λεπτομερείς πληροφορίες γίνεται για τις στιγμές εκδήλωσης του προβλήματος και τις καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ για την ακράτεια ούρων.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.