×

Πόσο διαρκεί η ακράτεια ούρων μετά από την προστατεκτομή;


Η ακράτεια ούρων παρουσιάζεται εξίσου συχνά και σε άντρες. Η χειρουργική λύση της ριζικής προστατεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη αποτελεί μια κύρια αιτία που παρουσιάζεται η ακράτεια ούρων στους άντρες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 1 στους 4 άντρες είναι πιθανό να εμφανίσει ακράτεια ούρων, ύστερα από την χειρουργική αφαίρεση του προστάτη.

 

incontinence prostate

 

Σε πολλές περιπτώσεις η ακράτεια ούρων μπορεί να γίνει και ένα πρόβλημα της καθημερινότητας που μένει και αποτελεί μέρος της, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί. Παρόλα αυτά η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετά την ομαλή καθημερινότητα των αντρών.

Η ακράτεια ούρων έχει άμεσο ψυχολογικό αντίκτυπο, καθώς μπορεί εύκολα να πλήξει την αυτοπεποίθησή τους. Περιορίζει την κοινωνική, επαγγελματική και σεξουαλική τους δραστηριότητά τους. Επιπλέον η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα ζήτημα ταμπού, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μην το επικοινωνούν και έτσι να μη ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπισή της.

 

Ακράτεια μετά από ριζική προστατεκτομή

Η επιλογή της ριζικής προστατεκτομής , δηλαδή της αφαίρεσης του προστάτη για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο συγκεκριμένο αδένα έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η διαχείριση των ουρών από την ουροδόχο κύστη.

Η συγκεκριμένη πιθανή διαταραχή μπορεί να προκληθεί από τον τραυματισμό των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της και έτσι ταράζεται ο έλεγχος της ούρησης.

Η ούρηση των αντρών βασίζεται σε τρεις ανατομικές δομές και η χειρουργική επέμβαση επηρεάζει τις δύο πρώτες δομές . Στα παραπάνω παίζει ρόλο και η ηλικία, μιας και άτομα σε μεγαλύτερη ηλικία δυσκολεύονται περισσότερο να αποκτήσουν τον έλεγχο της ούρηση, σε αντίθεση με τα νεότερα άτομα που ο έλεγχος επανέρχεται πιο εύκολα.

Πλέον η αφαίρεση του προστάτη γίνεται με διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια ούρων μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Με τη ρομποτική χειρουργική σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα για τραυματισμό, που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία του συμπτώματος της ακράτειας ούρων. Οι νέες τεχνικές χειρουργικής που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ειδικούς επιστήμονες απαιτούν μόλις λίγα λεπτά για να πραγματοποιηθούν. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτείται κάποια τομή και δεν απαιτείται η διαμονή στο νοσοκομείο με την αποκατάσταση να είναι πολύ πιο εύκολη και άμεση. Σύμφωνα με τα παραπάνω μειώνονται σημαντικά και οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης, όπως είναι η ακράτεια των ούρων και η στυτική δυσλειτουργία και το αποτέλεσμα είναι να διασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με τις μικρότερες πιθανές βλάβες.

Η ακράτεια των ούρων ύστερα από τη ριζική προστατεκτομή μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμη, ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο που έγινε το χειρουργείο και την εμπειρία του γιατρού. Υπάρχουν σαφώς και περιπτώσεις όπου η ακράτεια ούρων ταλαιπωρεί τους ασθενείς για περισσότερο διάστημα, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Σίγουρα όλα εξαρτώνται και από τον οργανισμό του κάθε ασθενή και την καθοδήγηση από τον ειδικό γιατρό.

 

Ανακαλύψτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο προϊόντα για ακράτεια!

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.