×

Καμπούριασμα: Ο Αθόρυβος Εχθρός Των Πανελλαδικών

 07/06/2023 4m, 3s

Το διάβασμα αποτελεί μια αδιάκοπη διαδικασία για κάθε μαθητή. Για τους μαθητές του Λυκείου, οι ώρες που περνούν πάνω από ένα βιβλίο αυξάνονται κατακόρυφα όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Όταν σκεφτόμαστε την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων, την συζήτηση μονοπωλεί η πίεση και το στρες που βιώνουν τα παιδιά. Ανεξάρτητα, όμως, από την ψυχολογική καταπόνηση, υπάρχει και η σωματική. Πιο συγκεκριμένα, η κακή στάση του σώματος που αναπτύσσεται από το πολύωρο διάβασμα προκαλεί αρκετά προβλήματα στους μαθητές.

 

Γιατί έχει σημασία η στάση του σώματος;

Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η κακή στάση σώματος ισούται με καμπούρα. Επιπλέον, η κακή στάση του σώματος επηρεάζει σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό απ’ ότι πιστεύουμε και σε πολύ περισσότερα επίπεδα απ’ ότι αναγνωρίζουμε. Ας δούμε παρακάτω τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κακή στάση σώματος.

 

μαθήτρια που καμπουριάζει διαβάζοντας

 

Κακή στάση σώματος & συγκέντρωση

Η καλή στάση του σώματος ισοδυναμεί με μια ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη, που επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στην καλή γνωστική λειτουργία. Με λίγα λόγια, η ίσια πλάτη σημαίνει και καθαρό μυαλό. Αντίθετα, με την κακή στάση σώματος, αφενός επιβαρύνονται οι μύες, και αφετέρου, δημιουργείται μια γενικότερη δυσφορία που εν τέλει οδηγεί σε δυσκολία συγκέντρωσης.

Κακή στάση σώματος & αναπνοή

Ένα ακόμα αρνητικό της κακής στάσης σώματος αφορά την αναπνοή μας. Έρευνες έχουν δείξει πως η κακή στάση σώματος προκαλεί επιπλέον πίεση στους πνεύμονες, το στομάχι και άλλα βασικά όργανα, επηρεάζοντας αισθητά τον τρόπο που αναπνέουμε. Η αναπνοή, η πέψη και άλλες λειτουργίες επηρεάζονται από την στάση του σώματος μας.

Με το καμπούριασμα, δυσκολεύει η κυκλοφορία του αίματος και το σώμα καταβάλει περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα ζωτικά μας όργανα, όπως έχει εμφανιστεί και σε δημοσιευμένη έρευνα του 2017 στο Journal of Applied Physiology.

 

μαθητής που καμπουριάζει διαβάζοντας

 

Κατά συνέπεια, το αίσθημα της νύστας, της κούρασης και του αποσυντονισμού, συχνά είναι αποτέλεσμα από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος μας δεν οξυγονώνεται αρκετά.

Διατηρώντας μια καλή στάση σώματος, επιτρέπουμε στο σώμα μας να αναπνέει κανονικά, παρέχοντας το απαιτούμενο οξυγόνο στον εγκέφαλο, διατηρώντας την απαιτούμενη διαύγεια για αποδοτικό διάβασμα.

Κακή στάση σώματος & στρες

Το καμπούριασμα συνδέεται και με το στρες! Η κακή στάση σώματος ενεργοποιεί το σύστημα απόκρισης του σώματος στο στρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, και ένα αίσθημα άγχους.
Ωστόσο, με τη διατήρηση της της πλάτης σε μια ευθεία, έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης.

Κακή στάση σώματος & μακροχρόνια προβλήματα

Τα προβλήματα με το παρατεταμένο καμπούριασμα μπορούν εν δυνάμει να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας. Μια γνωστή επίπτωση του καμπουριάσματος είναι η σκολίωση. Επιπλέον η κακή στάση σώματος συνδέεται με αποδυναμωμένους μύες. Σε βάθος χρόνου αυτό σημαίνει:

  • χρόνιοι πόνοι σε ώμους
  • χρόνιοι πόνοι στον αυχένα
  • χρόνιοι πόνοι στην πλάτη και μέση

Τα συγκεκριμένα προβλήματα εντείνουν και το αίσθημα πονοκεφάλου, φτάνοντας στο σημείο να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με ημικρανίες.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης κακής στάσης σώματος;

Στις επιπτώσεις της παρατεταμένης κακής στάσης σώματος βρίσκουμε τις παρακάτω παθογένειες:

  • Πόνος στον αυχένα – αυχενικό σύνδρομο
  • Κεφαλαλγία
  • Κυφωτικός τρόπος στο περπάτημα
  • Πόνος στην οσφυϊκή περιοχή – ισχιαλγία
  • Συστολή των θωρακικών μυών

 

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε καλή στάση σώματος;

Για τη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος, είναι σημαντικό να ελέγχουμε κατά διαστήματα τον εαυτό μας για το πώς στεκόμαστε ή καθόμαστε. Αρχικά, αυτό μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για λίγο, αλλά με τον καιρό όλο και θα μας φαίνεται πιο εύκολο, αφού οι μύες μας θα προσαρμοστούν στη νέα στάση και το σώμα μας θα στέκεται ή θα κάθεται σωστά από μόνο του λόγω συνήθειας.
Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά ένας Ιμάντας Πλάτης Christou Posture Corrector Brace!

Christou Posture Corrector Brace CH-011, 1 Τεμάχιο. Ιμάντας πλάτης κατά του καμπουριάσματος.
Christou Posture Corrector Brace CH-011, 1 Τεμάχιο

Ιμάντας Πλάτης για τη Σωστή Στάση του Σώματος, για Ενήλικες & Εφήβους

Χρησιμοποιώντας συστηματικά, υπεύθυνα και καθημερινά τον συγκεκριμένο ιμάντα, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας και αν κάνουμε, λαμβάνουμε πολλαπλά οφέλη τόσο στην ανακούφιση από το αυχενικό όσο και στην υιοθέτηση της σωστής στάσης σώματος!

Ποια στοιχεία ξεχωρίζουν από τον Ιμάντα Πλάτης Christou Posture Corrector Brace;

Ο εργονομικά σχεδιασμένος καινοτόμος επίδεσμος, με μοντέρνα αισθητική, έχει κατασκευαστεί από ελαστικά οικολογικά νήματα υψηλών προδιαγραφών για απόλυτη άνεση και τέλεια εφαρμογή, αποτελώντας την τέλεια λύση για ολιστική λύση αυτοφροντίδας απέναντι στην απαιτητική καθημερινότητα.

 

Ο ιμάντας πλάτης Christou Posture Corrector Brace απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους, ευθυγραμμίζοντας με ήπιο τρόπο την σπονδυλική στήλη, και μας υπενθυμίζει να στεκόμαστε σωστά. Παράλληλα, αποφορτίζει τον αυχένα μας από την πίεση που νιώθει είτε λόγω συσσωρευμένου στρες είτε από καταπόνηση λόγω κακής στάσης του σώματος.

Έχει εύκολη εφαρμογή χωρίς να δυσκολεύει τις κινήσεις του σώματος και ξεκουράζει πλάτη και αυχένα, ειδικά σε εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή ή ασχολούνται πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Αρκεί μόνο 1 ώρα κάθε μέρα με τον ιμάντα πλάτης Posture Corrector Brace να μας συντροφεύει σε κάθε μας κίνηση για να νιώσουμε αισθητή διαφορά τόσο στη στάση του σώματός μας όσο και στην ανεβασμένη ψυχολογία μας!

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα