×

Όλα όσα θα χρειαστείς για το Μαραθώνιο!

 17/11/2023 3m, 1s

Ο Μαραθώνιος Αθήνας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής! Δρομείς από όλο τον κόσμο εκείνη την ημέρα στις 11 Νοεμβρίου 2018 θα ξεκινήσουν την διαδρομή τους από το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 9 το πρωί! Κάθε αθλητής τρέχει στον Μαραθώνιο για διαφορετικούς λόγους! Άλλος τον αντιμετωπίζει σαν αγώνα διάκρισης, άλλος σαν σωματική πρόκληση και άλλος σαν μεγάλη διαδρομή-βόλτα. Όλοι με κοινό στόχο, τον τερματισμό! Παρακάτω σας παραθέτουμε τα προϊόντα που θα χρειαστείτε για το μαραθώνιο και την μεγάλη αυτή διαδρομή!

 

Ισοτονικά Διαλύματα – Ηλεκτρολύτες

Κατά την διάρκεια του αγώνα με τον ιδρώτα το σώμα χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών, που βρίσκονται στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο χώρο και συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας στο κύτταρο. Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, το κύτταρο δεν λειτουργεί σωστά και προκαλούνται δυσλειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Η απώλεια ηλεκτρολυτών έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τη μείωση της αθλητικής απόδοσης, έτσι ο αθλητής νιώθει κόπωση και γιαυτό είναι αναγκαία η επαρκής λήψη ηλεκτρολυτών πριν την άσκηση και η αναπλήρωσή τους μετά το τέλος αυτής.

 

Almora Plus Ηλεκτρολύτες με Μαγνήσιο & Ψευδάργυρο
Almora Plus Ηλεκτρολύτες με Μαγνήσιο & Ψευδάργυρο
Power of Nature Electrolytes Isotonic Energy Drink
Power of Nature Electrolytes Isotonic Energy Drink

 

 

Υδατάνθρακες -Ενέργεια

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο αίμα με τη μορφή μορίων γλυκόζης (3g), στο ήπαρ με τη μορφή ηπατικού γλυκογόνου (100 g) και στους μύες με τη μορφή μυϊκού γλυκογόνου (400 g). Αποτελούν το βασικότερο ενεργειακό υπόστρωμα που αξιοποιείται για την παραγωγή έργου, με ή χωρίς την παρουσία οξυγόνου, βρίσκοντας εφαρμογή σε ένα τεράστιο φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα σε αυξημένα επίπεδα έντασης. Η υπερπλήρωση των αποθεμάτων συνεπώς πριν τον αγώνα θα οδηγήσει σε παράταση του σημείου στο οποίο επέρχεται κόπωση, θα βελτιώσει το υποκειμενικό αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης και την ένταση στην οποία η άσκηση μπορεί να εκτελεστεί και θα αποτρέψει την πρώιμη πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε παρατεταμένα αγωνίσματα όπως ο μαραθώνιος.

 

Καρνιτίνη -Αντοχή & Δύναμη

Ο μεγαλύτερος εχθρός των αθλητών/ασκούμενων που αποζητάνε αντοχή στις προπονήσεις τους είναι το γαλακτικό οξύ. Ο ρόλος της Καρνιτίνης ως «αποτοξινωτικό» των κυττάρων, βοηθά τα κύτταρα να αποβάλλουν γρήγορα όλα τα μεταβολικά υποπροϊόντα της καύσης. Και ένα από αυτά είναι φυσικά το γαλακτικό οξύ, δίνοντας έτσι περισσότερη ενέργεια και αντοχή στο να εκτελεστεί ένα έργο για περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς να επέλθει σύντομα η κόπωση. Με απλά λόγια, η Καρνιτίνη «προστατεύει» έναν αθλούμενο από το να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα γλυκογόνου (υδατάνθρακες) που διαθέτει (ενδεχομένως για ένα εκρηκτικό έργο), με αποτέλεσμα να «αντέχει» περισσότερο λόγω καλύτερης διαχείρισης των αποθεμάτων ενεργείας του.

Lamberts L-Carnitine 500mg
Lamberts L-Carnitine 500mg
Natures Plus L Carnitine 300mg

 

Γλουταμίνη -Αποκατάσταση

Οι αθλητές αντοχής όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και οι μαραθωνοδρόμοι εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα γλουταμίνης στο σώμα τους. Η λήψη γλουταμίνης πριν τη προπόνηση ή τον αγώνα σε αυτή τη κατηγορία αθλητών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ειδικά μετά από υπερπροπόνηση. Έχει ρυθμιστική επίδραση στους μυες και αποτρέπει τη περίσσεια του γαλακτικού οξέος που προκύπτει από την έντονη αναερόβια άσκηση, και κατ’ επέκταση τον μυϊκό κάματο και την κόπωση.Επίσης η γλουταμίνη είναι βασική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, και μπορεί να ενισχύσει τον μυϊκό όγκο αφού προλαμβάνει τον μυϊκό καταβολισμό, ενώ ενισχύει τη δράση άλλων αμινοξέων όπως αργινίνη και η ορνιθίνη.

 

Anderson Glutammene Powder
Anderson Glutammene Powder

 

* Πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον προπονητή σας.

 

Ανακαλύψτε στο Pharm24.gr όλα τα απαραίτητα προϊόντα για τον Μαραθώνιο.

Καλή επιτυχία!

 

Πηγές άρθρου: newsbeast.gr, runningnews.gr, hda.gr, onsports.gr, athensauthenticmarathon.gr, ensomati.gr, vita4you.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα