×

Ηλεκτρολύτες: Τι είναι & γιατί είναι σημαντικοί;

 20/10/2022 5m, 33s

Καθώς κάποιος αναζητά πληροφορίες και γνώση σχετικά με τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ανακαλύπτει σημαντικά σημεία προσοχής που δεν είναι ευρέως γνωστά, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία κάθε οργανισμού και σε κάθε ηλικία.

Ένα από τα στοιχεία, που ίσως η πλειοψηφία των ανθρώπων δε γνωρίζει, είναι η σπουδαιότητα που έχουν οι ηλεκτρολύτες στον ανθρώπινο οργανισμό και σώμα.

Οι ηλεκτρολύτες αποτελούν στοιχεία του οργανισμού που χρειάζεται να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς συμβάλλουν σε σημαντικές δράσεις, ενώ είναι απαραίτητοι ως στοιχεία στους οργανισμούς όλων των ηλικιών.

 

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν ένα μικρό ιοντικό φορτίο και έτσι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών, τη διαβίβαση των νευρικών σημάτων, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ισορροπίας των υγρών και της ενυδάτωσης στο σώμα.

Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται μέσα στα υγρά και στους ιστούς του σώματος και τους συναντάμε στα ούρα, στον ιδρώτα και στο αίμα. Eπίσης μπορούμε να τους συναντήσουμε και σε άλλα υγρά όπως και σε ιστούς στο ανθρώπινο σώμα.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που έχουν οι ηλεκτρολύτες στον ανθρώπινο οργανισμό και σώμα;

  1. Ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα
  2. Διατηρούν το σωστό pH του αίματος
  3. Βοηθούν τη δημιουργία των μυϊκών συσπάσεων που συμβάλλει στην επίτευξη της κίνησης.
  4. Βοηθούν στην νευρομυϊκή διέγερση.

 

Ποιοι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Από τους πιο βασικούς ηλεκτρολύτες που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στο ανθρώπινο σώμα είναι το Νάτριο, το Κάλιο, το Χλώριο, το Μαγνήσιο και το Ασβέστιο.

Ηλεκτρολύτες

Ιδιότητες

Μαγνήσιο Ένα στοιχείο το οποίο βοηθά και ενισχύει την υγεία των νυχιών, των οστών, ενώ είναι άκρως απαραίτητο για την καλή λειτουργεία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Συμβάλλει επίσης στην ρύθμιση του καρδιακού παλμού και του αγγειακού τόνου ενώ βοηθά και στη μείωση της κόπωσης. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη του μαγνησίου κυμαίνεται μεταξύ 310 mg για ενήλικες γυναίκες και 420 mg για ενήλικες άνδρες.
Ασβέστιο Είναι από τους πολύ σημαντικούς ηλεκτρολύτες αφού είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Συμβάλλει στην πήξη του αίματος, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επίσης και αυτό το μέταλλο βοηθά και ενισχύει την υγεία των νυχιών, των οστών, ενώ είναι άκρως απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Οι ενήλικες χρειάζονται 700mg Ασβεστίου την ημέρα, ενώ μεγάλες ποσότητες, μεγαλύτερες από 1.500 mg την ημέρα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε στομαχόπονο και διάρροια.
Κάλιο Το κάλιο βοηθά, μεταξύ άλλων, στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των μυών. Επίσης συμβάλει στην μείωση του άγχους και του στρες, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την υγεία των οστών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου για τους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ των 2.600 mg και των 3.400 mg.
Χλώριο Το χλώριο μαζί με το νάτριο δρα ως ηλεκτρολύτης ρυθμίζοντας την ωσμωτική πίεση και την ισορροπία του νερού στο σώμα. Είναι υπεύθυνο για τη παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και άρα για την πέψη. Επίσης σε περιπτώσεις έλλειψης χλωρίου παρατηρείται μείωση της μυϊκής δύναμης και καταστροφή των δοντιών. Η πρόσληψη 1.800 έως 2.300 mg χλωρίου την ημέρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.
Νάτριο Το νάτριο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

 

Πως θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη ηλεκτρολυτών;

Την περίοδο του καλοκαιριού όπου επικρατεί περισσότερη ζέστη, αλλά και μέσω της γυμναστικής ή της προπόνησης οι ηλεκτρολύτες αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα.Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η δυναμική των μυών και του νευρικού συστήματος, έτσι παρατηρείται μείωση της αντοχής και αύξηση της αίσθησης κόπωσης. Ακόμα, σε περιπτώσεις εμέτου και διάρροιας, χάνουμε ένα σημαντικό ποσοστό ηλεκτρολυτών.
Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν έχουμε έλλειψη ηλεκτρολυτών είναι:

  • Κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Ευερεθιστότητα
  • Έντονο στρες και Άγχος

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όταν χάνουμε ηλεκτρολύτες από τον οργανισμό μας, μπορούμε να τους αναπληρώσουμε με τροφές, ισοτονικά διαλύματα αλλά και συμπληρώματα μυ ηλεκτρολύτες.

 

Pharmalead Hydro+
Pharmalead Hydro+

 

Almora Plus Sport 20Effertabs
Almora Plus Sport 20Effertabs

 

Power of Nature Electrolytes Isotonic Energy Drink
Power of Nature Electrolytes Isotonic Energy Drink

Τροφές που εμπεριέχουν ηλεκτρολύτες

Ένας τρόπος για να αυξήσει κάποιος την πρόσληψη ηλεκτρολυτών στον οργανισμό του με εύκολο και φυσικό τρόπο είναι η επιλογή τροφών που βασίζονται στην ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Οι τροφές με τις οποίες μπορεί να εξασφαλίσει μια επιπλέον ποσότητα από ηλεκτρολύτες στον οργανισμό του είναι οι εξής:

Μπανάνα: Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο που συμβάλλει ειδικά μετά τη γυμναστική και την έλλειψη από ηλεκτρολύτες. Επιπλέον φρούτα που μπορούν να προσφέρουν μια επαρκή ποσότητα σε ηλεκτρολύτες στον οργανισμό είναι το καρπούζι και το πεπόνι, τα οποία περιέχουν και αρκετή ποσότητα σε νερό και κάλιο.

Μπρόκολο και σπανάκι: Τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι σημαντικά στην αναπλήρωση μαγνησίου και μπορούν να συμπληρώσουν τα επίπεδα σε ηλεκτρολύτες.
Επιπλέον τροφές όπως το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα μπορούν να αυξήσουν το ασβέστιο.

Νερό καρύδας: Το νερό καρύδας μπορεί να πολύ ενυδατικό ενώ παράλληλα εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα από κάλιο πολύ σημαντικό στοιχείο για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Τροφές όπως τα σπαράγγια, τα αντίδια, το βούτυρο, το αγγούρι, τα ψάρια, οι φακές, οι μπάμιες, το γάλα, οι ελιές και οι ντομάτες μας θωρακίζουν με την απαραίτητη ποσότητα χλωρίου.

Το αλάτι είναι μία πολύ σημαντική πηγή νατρίου και χλωρίου και λίγο αλάτι μέσα σε ένα ποτήρι νερό βοηθάει στην αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις υπέρτασης θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το νερό στην καθημερινότητα, ιδίως σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, όταν έχει προηγηθεί προπόνηση και κάθε είδους άσκηση, με σκοπό να αναπληρώσει κάποιος τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

 

Ηλεκτρολύτες και η σημαντικότητά τους στα παιδιά

Τα επίπεδα σε ηλεκτρολύτες και η αναπλήρωσή τους πρέπει να εξετάζεται και να προσέχεται και στα παιδιά και γενικά στις μικρές και νεαρές ηλικίες ακόμα και στις βρεφικές ηλικίες. Σημαντική προσοχή πρέπει να δίνεται στα παιδιά, τα οποία έχουν επιλέξει μια έντονη αθλητική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους.

Τα πρώτα σημάδια που πρέπει κάποιος να παρατηρεί στα παιδιά ή τα βρέφη είναι η ένδειξη αφυδάτωσης ή σημάδια υπερβολικής κόπωσης ή ατονίας. Φυσικά θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά με ειδικούς παιδιάτρους και ανά περίπτωση για την σύσταση που μπορεί να λάβει για ειδικά συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, είτε εάν υπάρχει περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης που η αναπλήρωσή τους είναι απαραίτητη.

Συνοψίζοντας, η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες και για όλους τους οργανισμούς, είτε αυτή γίνεται μέσω των τροφών, είτε μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή ροφημάτων. Φυσικά όσοι ασχολούνται εντατικά με την άθληση και με δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εφίδρωσης είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνουν μέσω διάφορων επιλογών την αναπλήρωση που απαιτείται σε ηλεκτρολύτες για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

 

Ανακαλύψτε εδώ τα καλύτερα συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα