×

Πως συμβάλλει η οικογένεια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού;

 12/05/2023 4m, 2s

Η οικογένεια είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ανατροφή και την εξέλιξη ενός παιδιού. Ο ρόλος της οικογένειας ανέκαθεν ήταν, είναι και θα είναι ζωτικής σημασίας και αυτό γιατί τα παιδιά, λαμβάνουν τα πρώτα τους ερεθίσματα μέσα από την οικογένεια.

Η οικογένεια είναι το πρώτο και βασικό σημείο όπου το παιδί μαθαίνει να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του, αναγνωρίζει και επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που λαμβάνει, δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς και μέσω της οικογένειας ξεκινά να αναγνωρίζει και να εξερευνά τον κόσμο. Ουσιαστικά η οικογένεια είναι η πρώτη και η κύρια πηγή όπου ένα παιδί αντιλαμβάνεται, εξερευνάει και μαθαίνει τον κόσμο που ανήκει αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η σημαντικότητα της οικογένειας, και ο ρόλος που διαδραματίζει στην συνολική πορεία ενός παιδιού είναι ξεκάθαρα σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, όσο και για την εξέλιξη του στο μέλλον.

Μέσω της οικογένειας το παιδί λαμβάνει ερεθίσματα, διαμορφώνει απόψεις, αναπτύσσει αξίες, τον τρόπο δράσης και σκέψης μέχρι να μπορεί να ορίσει αποκλειστικά τα θέλω και την πορεία του.

 

Πως βοηθάει η οικογένεια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού;

Έτσι, η οικογένεια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Οι γονείς και οι συγγενείς επηρεάζουν σημαντικά τις αξίες και τα πρότυπα που επιλέγουν τα παιδιά τους, καθώς και την επικοινωνία που έχουν με τον ευρύτερο κόσμο.

Η οικογένεια συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών μέσω του παραδείγματος που δίνει στα παιδιά της. Τα παιδιά μαθαίνουν από το περιβάλλον τους και αντιγράφουν τη συμπεριφορά που βλέπουν. Εάν οι γονείς είναι θετικά και ευγενικά πρόσωπα, τότε τα παιδιά θα μάθουν να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο και το αντίθετο.

Μέσω της οικογένειας το παιδί μπορεί να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση ή να βιώσει συναισθήματα τα οποία διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ίδιο του τον εαυτό και κατ’ επέκταση τον κόσμο. Η οικογένεια είναι επίσης σημαντική στην ανάπτυξη των προτύπων. Τα παιδιά μαθαίνουν τα πρότυπα από τους γονείς και τους συγγενείς τους, και με βάση αυτά καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να δράσουν σε όλη την υπόλοιπη πορεία της ζωής τους.

Φυσικά πολλοί ακόμα παράγοντες εξίσου σημαντικοί μπορούν να διαμορφώσουν και να επηρεάσουν το χαρακτήρα ενός παιδιού που μεγαλώνει, αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα και στέκεται σε αυτόν τον κόσμο. Η οικογένεια είναι αυτή που πλάθει τον τρόπο σκέψεις, αναπτύσσει πρότυπα και δίνει τα πιο πειστικά παραδείγματα, καθώς η νεαρή και η μικρή ηλικία κάθε παιδιού είναι μια ηλικία όπου αποτελεί έναν λευκό καμβά όπου, λαμβάνει και διαμορφώνει τη δική του μορφή, σκέψη και χαρακτήρα. Σαφώς κάθε άτομο και παιδί είναι διαφορετικό, κρατά τη μοναδικότητα του.

 

Ο ρόλος της επικοινωνίας & του διαλόγου

Σε όλα τα παραπάνω ένα απόλυτα σημαντικό σημείο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού μέσα από την οικογένεια, είναι η επικοινωνία που υπάρχει που υπάρχει και διαμορφώνεται ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να μιλούν με τα παιδιά τους και να ακούνε τις απόψεις τους .

Μέσω του διαλόγου τα παιδιά εκπαιδεύονται να θέτουν όρια, να ακούνε αλλά και να εκφέρουν την άποψή τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να σέβονται την αντίθετη άποψη, τα όρια που δέχονται και την ανάγκη, αλλά και τη χρησιμότητα της επικοινωνίας. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα θετικό αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους γονείς τους και ταυτόχρονα θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Επιπλέον, η επικοινωνία στην οικογένεια βοηθά στη διαμόρφωση της αίσθησης του κοινού στόχου και της συνεργασίας μεταξύ των μελών της. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα θετικό αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους γονείς τους και ταυτόχρονα θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Η επικοινωνία μπορεί να χαρίσει μία βάση για την μεταξύ επικοινωνία των μελών, να χαρίσει τα συναισθήματα της ασφάλειας, της κατανόησης και της εμπιστοσύνης που τη χαρακτηρίζουν, ενώ συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, πως αυτά θα επικοινωνούν, πως θα εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους αλλά φυσικά και πως θα εδραιωθεί η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Καθημερινές καταστάσεις που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του παιδιού

Τέλος, ο χαρακτήρας των παιδιών διαμορφώνεται από την οικογένεια μέσα από διάφορες και καθημερινές στιγμές της ζωής τους. Η ανταπόκριση των γονέων στις ανάγκες των παιδιών, η αναγνώριση και η επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς και η αντιμετώπιση των δυσκολιών με τρόπο που να υποστηρίζει τα παιδιά βοηθούν στην ανάπτυξη του τελικού χαρακτήρα των παιδιών, κάτι που χτίζεται από την πολύ μικρή ηλικία.

Επιπλέον, η συνεχής επικοινωνία, ο σεβασμός και η αναγνώριση των αναγκών των παιδιών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους. Ο σεβασμός στη μοναδικότητα και στη διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα είναι σίγουρα σημεία όπου χρειάζεται οι γονείς να δίνουν την απαραίτητη σημασία και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα