×

Η υιοθέτηση ενός «Zero Waste» τρόπου ζωής, με μηδενικά απορρίμματα!

 27/03/2024 2m, 11s

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι τείνουν να υιοθετήσουν έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Αυτό συμβαίνει διότι αρχικά έχουμε την επιλογή νέων οικολογικών προϊόντων αλλά και γνωρίζουμε για τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων στο περιβάλλον.

Τι είναι η Zero Waste φιλοσοφία;

Σύμφωνα με την Διεθνής Ένωση Μηδενικών Απορριμμάτων, η Zero Waste φιλοσοφία αφορά τη διατήρηση όλων των πόρων μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών, με σκοπό να εξαλειφθούν όλα τα απορρίμματα στο νερό, στο έδαφος και τον αέρα, μιας και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας.

 

Ποιες είναι οι αρχές των μηδενικών αποβλήτων;

Υπάρχουν 5 αρχές των μηδενικών αποβλήτων – zero waste- σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Άρνηση / Refuse: Μην αγοράζετε προϊόντα που δεν χρειάζεστε ή περιέχονται σε πολλές συσκευασίες
  • Μείωση / Reduce: Μην αγοράζετε προϊόντα που δεν είναι απαραίτητα για την καθημερινότητά σας
  • Επαναχρησιμοποίηση / Reuse: Επιλέξτε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όπως ανοξείδωτα μπουκάλια για νερό, επαναχρησιμοποιήστε φθαρμένα αντικείμενα και αγοράστε μεταχειρισμένα – second hand – προϊόντα.
  • Compost / Κομπόστ: Το κομποστ προέρχεται από φυτικά υπολείμματα της κουζίνας ή του κήπου για είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Μετατρέπεται από την φύση σε ένα πλούσιο φυτόχωμα και χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Είναι & φυσικό και οργανικό.
  • Ανακύκλωση / Recycle: Ανακυκλώστε προϊόντα που μπορούν να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ζωής, αποφεύγοντας την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων σας.

 

Πως να ξεκινήσετε έναν Zero Waste τρόπο ζωής;

 

Hand drawn elements of zero waste life

 

Μερικά tips για να ξεκινήσετε έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απορρίμματα είναι τα παρακάτω:

  • Πλαστικά σκεύη φαγητού και πλαστικά αντικείμενα κουζίνας : Χρησιμοποιήστε σκεύη φαγητού και αντικείμενα από bamboo, περιορίζοντας έτσι τη χρήση πλαστικού. Τα σκεύη από bamboo είναι 100% ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βρεφική ηλικία.
  • Πλαστικά καλαμάκια: Αντικαταστήστε τα πλαστικά καλαμάκια ροφημάτων με καλαμάκια οικολογικά, από bamboo ή κάποιο άλλο ανακυκλώσιμο η βιοδιασπώμενο υλικό.
  • Σακούλες Πολλαπλών Χρήσεων : Επιλέξτε μια σακούλα πολλαπλών χρήσεων, την οποία μπορείτε τα κουβαλάτε διαρκώς μαζί σας για τα ψώνια σας και αποφύγετε τη χρήση πλαστικής σακούλας.
  • Οδοντόβουρτσες από μπαμπού: αντικαταστήστε την κλασσική, πλαστική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα με μια οδοντόβουρτσα από bamboo, η οποία είναι βιοδιασπώμενη.
  • Ανοξείδωτοι θερμοί και μπουκάλια: Επιλέξτε έναν μπουκάλι επαναχρησιμοποιούμενο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποφύγετε την αγορά πλαστικών μπουκαλιών νερού, κάνοντας καλό όχι μόνο στην υγεία σας, αλλά και στο περιβάλλον. Αγοράζοντας ένα μπουκάλι νερού πολλαπλών χρήσεων εξοικονομείτε κατά μέσο όρο 156 μπουκάλια νερό ετησίως.
  • Αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες: Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα που δεν περικλείονται σε πλαστική συσκευασία.

 

Βρείτε στο Pharm24.gr μια μεγάλη γκάμα από eco-friendly προϊόντα, κατάλληλα για έναν zero waste τρόπο ζωής και αλλάξτε φιλοσοφία, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον γύρω σας.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα